28 / 04 / 2024

Yalıtım sektörü 7 milyar liralık büyüklüğe ulaştı!

 Yalıtım sektörü 7 milyar liralık büyüklüğe ulaştı!

Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğuyla birlikte artık yalıtımı olmayan binaların inşasına izin verilmemesi, inşaattaki canlanma ve küresel ısınmaya karşı enerji verimliliğine verilen önemin artması, yalıtım sektörünü hareketlendirdi



Kentsel dönüşüm süreci ve binalara getirilen Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğuyla birlikte büyüme trendini hızla sürdüren yalıtım sektörünün, pazar büyüklüğü 7 milyar TL’ye ulaştı. Gelecek yıllarda bu performansını devam ettirmesi beklenen yalıtım sektörünün büyümesinde, inşaat sektöründeki canlanmanın da oldukça büyük etkisi oldu. Bununla birlikte yeni projelerin yanı sıra mevcut binalarda iyileştirme çalışmalarıyla da sektör, yükselişini sürdürüyor. Yeni binalar artık yalıtımsız olarak inşa edilemiyor. 


Son dönemde tüketicilerde de ısı yalıtımı bilincinin arttığı gözlemleniyor. Bu bilinçle birlikte finansal teşviklerin de sağlanması durumunda sektör, 2012 yılına da umutla bakıyor. Eneıji verimliliği konusunun da önem kazanmasıyla birlikte çok daha sık gündeme gelmeye başlayan ısı yalıtımı, giderek önemini artırmaya devam edecek.


Yalıtım, küresel ısınma ile mücadelede enerji verimliliği önlemleri arasında ekonomik ve faydalı çözümler sağlamasıyla öne çıkıyor. Isı yalıtım kurallarına uygun projelendirilen binalar, y sızlara göre en az yüzde 60 tasarruf sağhyo lece binalarda yıllık yaklaşık 27 milyon karbondioksitin (C02) azaltılabileceği öngöri Enerji tasarrufu ve çevre bilincindeki artışla sektörünün çok daha hızlı bir ivmeyle yeceğini belirten sektör aktörleri, önümı yıllarda tüm dünyada sektörün daha da örn zanacağmı ifade ediyor. Bu kapsamda sınır kaynaklarının bilinçsiz kullanımı sonucu, ruf zorunlu hale gelecek ve yalıtıma olan tal ha da artacak.


‘Enerji Kimlik Belgesi’ mevcut binlarda 2017’de zorunlu olacak

Türkiye’de Yapı Denetimi Kanunu’nun tü kiye’de uygulanması ile ısı yalıtımı zorunluydu. 2011 yılında çıkan Eneıji Performans Yöligi de su an inşa edilen yeni binaların ve 20 na kadar da mevcut binaların eneıji performe ölçülmesi ve Enerji Kimlik Belgesi alınması şartlarına uygun projelendirilen binalar, yalıtımsızlara göre en az yüzde 60 tasarruf sağlıyor. Böylece binalarda yıllık yaklaşık 27 milyon ton karbondioksitin (C02) azaltılabileceği öngörülüyor. 


Enerji tasarrufu ve çevre bilincindeki artışla yalıtım sektörünün çok daha hızlı bir ivmeyle büyüyeceğini belirten sektör aktörleri, önümüzdeki yıllarda tüm dünyada sektörün daha da önem kazanacağını ifade ediyor. Bu kapsamda sınırlı enerji kaynaklarının bilinçsiz kullanımı sonucu, tasarruf zorunlu hale gelecek ve yalıtıma olan talep daha da artacak.


‘Enerji Kimlik Belgesi’ mevcut binalarda 2017’de zorunlu olacak

Türkiye’de Yapı Denetimi Kanunu’nun tüm Türkiye’de uygulanması ile ısı yalıtımı zorunlu hale geldi. 2011 yılında çıkan Enerji Performans Yönetmeliği de şu an inşa edilen yeni binaların ve 2017 yılına kadar da mevcut binaların enerji performansının ölçülmesi ve Eneıji Kimlik Belgesi alınması şartım getiriyor. Yönetmeliğin uygulanmasıyla binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama yüzde 50 azaltılması öngörülüyor. 2017den itibaren binanın Eneıji Kimlik Belgesi’nde yer alan karbondioksit salınım miktarları, o tarihte yürürlükte olan mevzuatta tanımlanan asgari değerlerin üzerinde olanlara idari yaptırım uygulanacak. Böylece binalara azami eneıji ve emisyon sınırlaması getirilmesi, özellikle mevcut yalıtımsız binalarda ısı yalıtımı ve verimli sistemler için yapılacak yatırımların cazip hale getirilmesi hedefleniyor.

Dünya


Geri Dön