28 / 04 / 2024

İşsizlik Sigortası Fonu 153 milyar lirayla rekor büyüklüğe ulaştı!

İşsizlik Sigortası Fonu 153 milyar lirayla rekor büyüklüğe ulaştı!

2023 yılının Ağustos ayı sonu itibarıyla yaklaşık olarak 153 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşan fondan, son 21 senede 17 milyon 893 bin kişiye toplam 116 milyar Türk Lirası ödendi.



Açıklanan son dakika rakamlarına göre, İşsizlik Sigortası Fonu, 2023 yılının Ağustos ayı sonu itibarıyla 153 milyar Türk Lirası ile rekor büyüklüğe ulaştı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, isteği dışında işsiz kalan sigortalıların uğramış oldukları gelir kaybını telafi etmeleri amacıyla 1999'da kurulmuş olan İşsizlik Sigortası Fonu, ilk işsizlik sigortası ödemesinin gerçekleştirildiği 2002 yılının Mart ayından itibaren işsizlerin güvencesi olmayı da sürdürüyor.

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanmış olan yüzde 2 işveren, yüzde 1 sigortalı kesintileri ve yüzde 1 devlet payı geliriyle büyüme gösteren söz konusu fon, 2023 yılının Ağustos ayı sonu itibarıyla 153 milyar TL'lik büyüklüğe ulaştı.

Yine aktarılan bilgilere göre, söz konusu işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği, yarım çalışma ödeneği, ücret garanti fonu ödemesi ve nakdi ücret desteğiyle işçi ve işverenlerin faydalandığı bu fondan, son 21 senede 17 milyon 893 bin kişiye toplam 116 milyar Türk Lirası ödeme yapıldı.

İşsizlik Sigortası Fonu 153 milyar lirayla rekor büyüklüğe ulaştı!

FON, KORONAVİRÜS SALGINIYLA KÜÇÜLDÜ 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürecinde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği kapsamında işçi ve işverene sağlanmış olan kaynaklarla varlığı iki senede 131 milyar TL'den 90 milyar TL'nin altına kadar inen söz konusu fonun, gelir-gider dengesi 2020 yılında eksi 28,3 milyar Türk Lirası, 2021 yılında da eksi 12,4 milyar Türk Lirası şeklinde olmuştu.

Yine konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre tüm dünyayı etkisi altına alan söz konusu salgının etkisinin azalması ve normalleşmeyle beraber toparlanmaya başlayan fonun büyüklüğü, 2022 yılının sonunda 124 milyar TL'ye ulaştı.

SİGORTALILIK SÜRESİNE GÖRE ÖDEME YAPILIYOR

Paylaşılan detaylara göre, işsiz kalanların, işsizlik ödeneğinden faydalanabilmesi için belirli şartları sağlaması gerekli. Ayrıca yine paylaşılan bilgilere göre, kişinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması, söz konusu hizmet akdinin feshinden önceki son üç senede en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemesi ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR'a başvurması durumunda söz konusu bu ödenekten faydalanılabiliyor. 

Ayrıca yine paylaşılan bilgilere göre, söz konusu hizmet akdinin feshinden önceki son üç senede 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı çalışıp söz konusu bu primi ödemiş sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı çalışıp prim ödemiş sigortalı işsizlere 300 gün işsizlik ödeneği veriliyor.

TOKİ başvuruları 7 gün sonra başlıyor! Dar gelirliye 4 bin 850 lira taksitle ev müjdesi!

Araç sahipleri acil bakın, son gün 30 Kasım! Büyük cezası var!

Gram altının tam tamına 1.800 TL olacağı tarihi İslam Memiş açıkladı!  Altını olanlar acil bakın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön