23 / 12 / 2024

Yalıtımda U değeriyle fazladan yüzde 28 enerji tasarrufu!

Yalıtımda U değeriyle fazladan yüzde 28 enerji tasarrufu!

Ülkemizi 57 sene kadar önce yalıtımla tanıştıran lider markalar arasında yer alan İzocam, yalıtımda U değerinin iyileştirilmesiyle 2050 yılına kadar kadar yaklaşık yüzde 28 oranında fazladan enerji tasarrufu elde edilebileceğini bildirdi.



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen enerji maliyetlerindeki artış, bireysel kullanıcılardan esnaf ve sanayicilere kadar her kesimi zora soktu. Güvenli, sağlıklı, ve tasarruflu ürünleriyle 57 senedir yalıtım sektöründe lider olan İzocam, “Yalıtımda U değeri neden önemli?” sorusunu masaya yatırarak önemli bilgiler verdi.

Yaptığı açıklamada binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80’lik kısmının ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketildiğini dile getiren İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, konutlarda en fazla karşılaşılan problemin “yalıtım eksikliğinden dolayı ısınamama” olduğunu dile getirdi.

Yine yaptığı açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamış olduğu Gelir ve Yaşam Koşulları araştırmasına göre nüfusun yüzde 39,3’lük kısmının evindeki yalıtım eksikliği nedeniyle ısınma sorunu yaşadığına değinen Murat Savcı, aynı istatistiklere göre nüfusun yüzde 36,9’luk kısmının da nemli duvarlar, sızdıran çatı, çürümüş pencere çerçeveleri gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını kaydetti. 

Yalıtımda U değeriyle fazladan yüzde 28 enerji tasarrufu!

Yine yaptığı açıklamada oysa sık sık gündeme gelen ısı yalıtımıyla hem iyi ısınıp hem de faturaları yüzde 60’a kadar düşürmenin mümkün olduğuna değinen Murat Savcı, konuyla ilgili olarak, “Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’nin (İZODER), 2021 yılında yayımladığı ‘İZODER Türkiye Isı ve Su Yalıtım Pazarı Raporu’na göre ülkemizde kişi başı ısı yalıtım malzemesi tüketimi 2020 yılında 0.18 metreküp oldu. AB’de ise 2018 yılı kişi başı yalıtım malzemesi tüketimi ortalama 0,526 m3/kişi olarak gerçekleşmişti. AB’de kişi başına yalıtım malzemesi tüketimi, ülkemizdeki kişi başına tüketimin 2.5 kat üzerinde. İZODER’in yaptığı çalışmalar sonucu ülkemizin çevre ile ilgili taahhütleri de dikkate alındığında, şu an yürürlükte olan enerji limitlerinin ve ısıl geçirgenlik değeri olarak tanımlanan U değerinin maliyet etkin şekilde, yaklaşık 2-2,5 kat iyileştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bu iyileştirme ile nihai enerjiden 2023’e kadar yaklaşık %7, 2030’a kadar yaklaşık %14 ve 2050’ye kadar yaklaşık %28 oranında ek tasarruf edilebileceği öngörülüyor. 2030'a kadar sağlanması öngörülen bu tasarrufun yaklaşık olarak %12 oranında bir emisyon azaltım potansiyeline karşılık gelmektedir” dedi.

Peki, İzocam Genel Direktörü Murat Savcı konuyla ilgili olarak başka neler söyledi? İşte detaylar...


Geri Dön