22 / 11 / 2024
fuzul

Yalova 2016 yılına kadar İstanbul'a rakip olacak!

Yalova 2016 yılına kadar İstanbul'a rakip olacak!

Yalova, 2014'te İstanbul'a rakip olacak projelerle adından söz ettirecek. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçak, 2016'da İstanbul'a rakip olacak bir kongre şehri oluşturmayı amaçlıyoruz diye konuştu..




Marmara Bölgesi'nin az nüfusu ve geniş sahiliyle en sakin kentlerinden olan Yalova, 2014'te İstanbul'a rakip olacak projelerle adından söz ettirecek. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, kentte otel ve kongre merkezli yatırımlar için tüm altyapının sağlandığını belirtirken, "2016'da istanbul'a rakip olacak bir kongre şehri oluşturmayı amaçlıyoruz. 5 yıldızlı otel kopsentinde oluşturulan kongre merkezi; körfez köprüsünün hizmete girmesiyle çevremizdeki büyükşehirlerin yükünü de hafifletecek. Binlerce kişinin aynı anda toplantı ve etkinlik düzenleyebileceği bölge İstanbul'a yakın olduğu için tercih edilecek. Böylece Yalova'ya gelen turist sayısmm artmasını hedefliyoruz" dedi. 


Marmara büyük bir metropol 


1995'te Bursa'dan ayrılarak il olan Yalova'nın ilk Belediye Başkanı olan Yakup Koçal, yakın gelecekteki Yalova'yı Milliyet Doğu Marmara'ya şöyle anlattı: "Yatırımlarımız önümüzdeki yıl hızlanarak devam edecek. Marmara Bölgesi'nin kiiltür-sanat şehri olarak bilinen kent 3 yıl sonra İstanbul'a rakip olacak bir kongre merkezine dönüşecek. Kent merkezi 105 bin nüfusa sahip ve yaşayan insan sayısı en fazla 220 bine kadar çıkacak. 

Marmara'yı bütünüyle bir şehir olarak düşünüyoruz ve Yalova'nın bölgedeki öneminin her geçen gün arttığını biliyoruz. Marmara'daki bütün şehirler zaten birbirine eklemlendi. Bütün Anadolu göçü hep Marmara'ya geliyor. Kısa bir gelecekte Marmara şehri 25 milyonluk koca bir metropol olacak. Yalova da bu büyük metropolün tam ortasında, insanların rahat yaşam alanı olarak tercih edecekleri bir nokta. 



Yalova'dan gitmek daha kolay 


Yalova büyükşehirlere olan yakınlığı nedeniyle gelişmeye çok açık. Ulaştırma, Habercilik ve Denizcilik Bakanlığı'nın planladığı Körfez Otoyolu projesiyle bu yakınlık gelecekte daha da artacak. Körfeze yapılan köprüyle Yalova'nın bu büyüme hızı artış gösterecek, Yalova İstanbul'a biraz daha yaklaşacak. Yalova'dan Taksim'e gitmek, Bahçeşehir'den Taksim'e gitmekten daha kolay olacak. Böyle bir avantajla Yalova hızlı büyüyecek. 

Ne kadar hızlı büyürse büyüsün Yalova'nın doğal coğrafik eşikleri var. Samanlı Dağları var, bunlar doğal eşik. Biz Samanlı Dağlan'na kadar bütün imar planlarımızı yaptık. 

İmar planlarımız Yalova merkez olarak 220 bin kapasiteyi kaldıracak ve ondan sonra da büyüme şansı yok. 


Anadolu'da öyle şehirler var ki, düz ova olunca kaçak yapılaşma sorunu ortaya çıkıyor. Ancak Samandağı Yalova'nın adeta doğal bir eşiği. 1 milyon, 2 milyon nüfuslu bir şehir olmak çok da güzel bir durum değil. Kısacası Yalova merkezin ulaşabileceği en yüksek nüfus merkezde 220 bin, il olarak tüm Yalova'nın için ise 450 bin. Cazip, doğal güzellikleriyle huzurlu bir kent olmasıyla Yalova ön plana çıkacak. Hatta sloganımız; Mutlu Yalova... 


Yalova için en önemli projeler kongre otelleri ve spor merkezleri. Kaplıcalarıyla ünlü Termal ilçesindeki tesisler 1700 dönüm arazi üzerine kurulacak. Suudi Arabistan kökenli şirketler kongre oteli yapmak üzere çalışmalarına başladı. Beş yıldızlı otel yatırımları için kongre salonu şartı getirdik. 4 otelin bir tanesinin salonu en az 2 bin kişilik olacak. Körfez köprüsünün açılmasıyla İstanbul'a ulaşımın 6 dakikaya inmesiyle kongre merkezi cazip olacak. Ulaşım kolaylığı nedeniyle Yalova, İstanbul'un yükünü hafifletmekle kalmayacak rakip olacak. 67 milyon TL'lik spor yatırımları ile şehrimizde pek çok spor etkinliği düzenleyebileceğiz. Körling sporu için sadece Erzurum'da bir pist var. Bizde ikinci buz pateni ve Körling pistini Yalova'ya yapmayı istiyoruz. Ayrıca sporcular için 100 yataklı bir spor kompleksi ve gençlik merkezi planlıyoruz. Tüm bu yatırımların 3 yıl içinde bitmesiyle Yalova'ya gelen insan sayısını arttırmayı amaçlıyoruz. 


Amacımız mutlu bir şehir 


Amacımız insanların yaşamaktan keyif alacağı mutlu bir şehir üretmek. Bunu yaparken de Yalova'daki insan potansiyeli hem bugün hem gelecekte nitelikli olmalı, üst gelir düzeyine sahip olmalı, üretim alanlarının buna uygun olmalı. 

Hem var olan imkanlarımız hem de gelecekle ilgili planlarımızı bu mantık üzerine kurduk. Ürettiğimiz bazı projeler, ezberleri değişmeyen insanlar için kolay anlaşılır şeyler değil. Bunun farkındayız. 

Biraz daha geleceğin toplumu dediğimiz, bu bilgi topluluğunun paradigmalarına uygun tanımlamalar yapıyoruz. Rüzgarın önünde durulmaz. Bu bilgi topluluğunun beraberindeki rüzgar, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'yi de kasıp kavuracak. 


Büyük Marmara şehrinde bilgi üreten, beyaz yakalı insanların kendi iş alanlarında yani evlerinde çalışabilecek olan insanların iş merkezleri nerede olursa olsun, Yalova'da yaşayarak, evinden hizmet üretebileceği bir konsept. Bütün Marmara şehrinin ofis evlerinin Yalova'da olmasını planlıyoruz. Bilgi toplumuna uygun insanların yaşayacağı bir şehir planlıyoruz. 


Yalova büyükşehir olmayacak 


Büyükşehir sayısındaki artış bizi ilgilendirmiyor. Yalova ilk şart olan 750 bin nüfusa ulaşamaz. Ama il düzeyinde imar planı, ulaşım gibi konularında tek merkezden koordine edilmesiyle ilgili bir yasal çalışma yapılacağını tahmin ediyoruz. 


Yalova'daki arıtma ve atık toplama konusunda sıkıntı yaşanmıyor ve ciddi bir çevre sorunumuz yok Marmara Bölgesi'nin genel çevre sorunları var. Bunlardan biri aşırı yosunlaşma. Bizim kıyılarımızda da yosunlaşma oluyor. 


Son 3 yıldır üreyen bu yosunun nedenini araştırmak için üniversite ile protokol yaptık. Marmara'nın kimyasal değişimlerini araştırıyoruz. Yalova'da %59 oranında orman var. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı ise 13,5 metrekare, orman dışında yeşil alan olarak ta çok zenginiz. 

Yalova'da 3 ana sektörü destekliyoruz. Bilişim, turizm ve eğitim sektörlerindeki yatırımlara büyük önem veriyoruz. İlimize bir vakıf üniversitesi düşünüyoruz. Yılda 2 milyon turisti Yalova'ya çekebiliriz. Turizm içinde müzeler çok önemli. Türkiye'nin ilk kağıt müzesini İbrahim Müteferrika adına kurduk. Müze sayısını 10'a çıkartmayı istiyoruz." 


Siyaset fakirleştirdi 


Ak Parti'den yeniden aday adayı olan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Belediye Encümen Salonu'nda düzenlediği basın toplantısı ile mal varlığını açıkladı. Koçal, yaptığı aday adaylığı başvurusu dosyasına eşi ve kendisinin mal beyanını eklediğini söyledi. Bunu kamuoyu ile paylaşmak istediğini kaydeden Koçal, mal beyanının siyatçi açısından önemli bir husus olduğunu ifade etti. Siyasete 1999 yılında girdiğini belirten Koçal, şöyle konuştu: "O günden bu yana 14 sene geçmiş. 1999'da siyasete girerken de mal varlığı beyanı vermiştik. 

Siyasete girerkenki mal varlığımızla, bugünkü malvarlığımız arasında yüzde 20-25'lik eksilme oldu. Bazı tersi beklentiler siyasetçilerde olur. 


Bizde böyle bir şey olmadı. Biz siyasette mal varlığımızdan feragat ederek devam ettik. Her seçim ortamına bir şeyleri satarak girdik. 

Çok şükür kimseye muhtaçlığımız yok. Beyanda bulunduğumuz varlığımızın kiralarla ilgili gelirleri var. Onlarla beraber aylık gelirimiz yaklaşık 20 bin liranın üzerinde. Türkiye şartlarında ailemizin ihtiyaçlarını giderecek bir durumdayım." 


Kredi borçları var 


Koçal, kendisine ve eşine ait mal varlığını ise, "Süleymanbey Mahallesi'nde 2 daire ve bir dükkan, 2 büro, Samanlı'da kendisinin yaşadığı bina, Samanlı'da 175 bin lira değerinde arsa, Elmalık köyünde 40 bin lira değerinde arazi, 2 adet 105 bin lira değerine iki otomobil. 


Öncü Özel Eğitim A.Ş.'de 141 bin lira değerinde yüzde 47'lik hisse, bankada 23 bin TL nakit para" diyerek açıkladı. Koçal, bir bankaya kendisinin 11 bin 400, eşinin ise bir bankaya 66 bin liralık araç kredi borcu bulunduğunu söyledi. Koçal ve eşinin sahip olduğu toplam malvarlığının ise 1 milyon 729 bin lira olduğu belirtildi. 


SÜHEYLA GÖZDERELİLER DHA 


Milliyet Marmara



Geri Dön