30 / 04 / 2024

Yalova Çok Amaçlı Çelik İşleme Merkezi bin kişiye istihdam sağlayacak!

Yalova Çok Amaçlı Çelik İşleme Merkezi bin kişiye istihdam sağlayacak!

Yalova'da gemi inşa sanayisinin yanı sıra depreme dayanıklı çelik konut üretimine yönelik de hizmet verecek olan Yalova Çok Amaçlı Çelik İşleme Merkezi (YAÇİM) projesinde sona gelindi...



Yer alımı konusunda sürecin tamamlanmasıyla birlikte inşaatına başlanacak olan merkezin yatırım tutan 100 milyon TL'yi bulacak. 125 bin metrekare kapak alanda yılda 450 bin ton çelik işleme kapasitesine sahip olacak YAÇİM'de yaklaşık bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor. 


SS İş Birliği Güç Birliği Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ile Yalova Gemi Sanayicileri Derneği (YAGESAD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Behram Kavlak, Yalova'da inşa halindeki tersanelerle birlikte gemi inşa sanayinde üretim kapasitesinin 2 milyon 725 bin DWT civarında olduğunu ve bu rakamın Türkiye toplamının yüzde 40'ına denk geldiğini söyledi. Yan sanayisi gelişmeyen sektörleri^ uluslararası boyutta rekabet edebilmesinin zor olduğuna değmen Kavlak, gemi yan sanayisinin nitelikli bir şekilde büyümesi ve Türkiye'de nitelikli işletmelerin kurulması gerektiğini vurguladı. YAGESAD olarak bu doğrultuda kümelenme modeline gittiklerine dikkati çeken Kavlak, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından fonlanan ve YAGESAD tarafından yürütülen YAÇİM'in fizibilite çalışmasını tamamladıklarını anlattı. Toplam 100 milyon TL'yi bulacak yatırımla ilgili yer alımı konusunda sürecin sonuçlanmak üzere olduğunu dile getiren Kavlak, "125 bin metrekare kapak alan olarak projelendirilen merkez, yılda 450 bin ton çelik işleme kapasitesine sahip olacak. Yaklaşık bin kişiyi istihdam edecek. Yalova, projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Gölcük ve Tuzla'da dahil gemi inşa yan sanayisinde Türkiye üretiminin yüzde 65'ine hizmet verebilecek noktaya gelecek" dedi. 


YAÇİMde gemi inşa yan sanayisinin yanı sıra depreme dayanıldı çelik konut üretimi yapacaklarının bilgisini de veren Kavlak, aylık bin 500 konutun montaja hazır bir şekilde demir karkasım yapacaklarını söyledi. Seri üretim için kompozit atölyesi kuracaklarını ifade eden Kavlak, çeliğin kurulanmasından kesilmesine, işlenmesinden boyanmasına kadar her işlemi kendi bünyesinde yapan yan entegre bir tesis hedeflediklerini kaydetti. Kentsel dönüşüm kapsamında alt gelir grubuna yönelik çelik konut üretimine talip olduklarının altım çizen Kavlak, "Çelik binaları betonarmelerden daha ekonomik bir hale getireceğiz ve kaliteyi en üst seviyeye çıkaracağız. Bu konuda depremsellik açısından önem arz ediyor. Her parça üzerinde münferit ve etkileşimli Ar-Ge çalışmalanyla, maliyet düşürücü, depreme dayanıklı özellikler kazandırıcı ve otomasyon yöntemiyle seri üretime imkan verecek çakşmalar yapacağız" diye konuştu.


Gülay Soydan/Dünya Gazetesi


Geri Dön