Yalova'da kamu envanteri çalışmaları başladı!
Yalova'da kamuya ait olmayan yapı envanteri çalışmaları tamamlanmak üzere. Bu zamana kadar envanter çalışmalarının yapılmadığı Yalova'da kamu envanteri çalışmaları da başladı. Envanterler deprem risk belirlemeleri açısından önemli...
Bakanlığın görev kapsamındaki hizmetlerin sağlıklı, hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için, mevcut tüm kamu yapıları ve özel yapılar ile ilgili bilgi altlığının oluşturulması ve uygulamaların bunun üzerine doğru biçimde yerleştirilmesi gerekmektedir. Ancak, bu amaca ulaşılabilmesinin önündeki en büyük engel, Yalova genelinde böyle bir çalışmanın bugüne kadar yapılmamış olmasıdır.
Bu amacın gerçekleştirilmesine duyulan acil ihtiyaç nedeniyle kamuya ait olmayan yapı envanteri çalışmalar tamamlanmak üzeredir.
Konuyla ilgili olarak bugüne kadar kapsamı dar ve başarısı sınırlı birtakım çalışmalar yapılmış olmakla birlikte, ülke genelinde sahip olduğumuz bina bilgilerinin elde edilmesi; elde edilen bilgilerin akademik yaklaşımlarla ve bir sistem dahilinde çözümlenerek kullanıma sunulması, daha kapsamlı ve daha nitelikli bir araştırmayı gerektirmektedir.
Bu kapsamda ülke genelinde kamu mülkiyetinde ve kullanımında (kiralık) bulunan binalar aşağıdaki şekilde gruplandırılacaktır:
· Sağlık Binaları
· Eğitim binaları
· Yönetim binaları
· İç güvenlik birimleri/binaları
· Diğer
Toplanacak bina envanter veri grupları ise;
· Bina Tanıtım Bilgileri (yığma, Betonarme, çelik prefabrik,diğer)
· Depremsel Statik Özellikler, (Yapıldığı deprem yönetmeliğine göre 1975,1998,2007)
Deprem Risk Belirlemeleri için Bina Envanterinin Belirlenmesinin önemi
Tutarlı bir afet risk modellemesinin ilk koşulu bina envanterinin doğru şekilde belirlenmesidir. Burada üç önemli unsur etkilidir:
Binaların statik sistemleri deprem altında farklı davranış göstermelerini, dolayısıyla risk durumunu belirten önemli bir parametredir. İkinci olarak bina sayısı ve yeniden yapım maliyeti risk tahminlerinde önemlidir. Son olarak yaralanma, ölüm, geçici barınma ihtiyaçları, moloz oluşma ihtimali, görünen kayıplar ve dolaylı ekonomik kayıplar doğrudan bina hasarları ile ilişkilendirilebilir. Dolayısıyla etkili bir afet öncesi planlama için doğru parametrelerle oluşturulmuş, gerçeğe yakın bir envanter oluşturulmalıdır.