18 / 05 / 2024

Yapay zeka gelecekte seçimlere damgasını vuracak!

Yapay zeka gelecekte seçimlere damgasını vuracak!

ABD, Yeni Zelanda ve Japonya gibi ülkelerde seçim çalışmalarında artık yapay zeka uygulamalarından yararlanılıyor. Özellikle seçim güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayan bu uygulamaların gelecekte ülkemizde de yavaş yavaş yer bulması bekleniyor.



SAHTE HESAPLARI ORTAYA ÇIKARIYOR

Yapay zeka gelecekte seçimlere damgasını vuracak!

2016 yılındaki ABD seçimlerini örnek veren Erkul, bu seçimler öncesindeki iki aylık süreçte 36 bin otomatik hesap üzerinden 288 milyon kez retweet edilen 1,4 milyon paylaşım yapıldığını vurgulayarak bu paylaşımların ise hemen sonrasında silindiğini, bu nedenle fark edilmesinin zorlaştığını söyledi.  Sahte hesapların tespit edilmesi için de yapay zekadan yararlanılabileceğinin altını çizen Erkul, yapay zekanın büyük veriyi analiz etmekte sağladığı olanaklar ile dezenformasyona karşı mücadeleye de katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Türkiye’de de benzer olayların yaşandığına işaret eden Erkul, Twitter’da son iki ayda günlük trendlere giren her beş gündem etiketinden en az birinin sahte olduğunun tespit edildiğini hatırlattı.

DİJİTAL AVATAR İLE GENÇLERE SESLENDİ

Erkul, yapay zekanın birçok ülkede seçim kampanyalarında daha fazla kullanıldığını belirterek seçmen kitlesini analiz ettiğini ve önemli avantajlar sağladığını ifade etti. Yapay zekanın geçen yıl Güney Kore’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kullanıldığını hatırlatan Erkul, muhalefet adayı Yoon Suk-yeol’un yapay zeka destekli dijital avatarı ile kısa sürede 7 milyondan fazla genç seçmenle metaverse ortamı üzerinden buluşarak konuştuğunu kaydetti.

Erkul, ayrıca yapay zeka destekli uygulamaların oy verme işlemlerinde kişisel asistan olarak görevlendirilebileceğini, sandık sonuçlarının takip edilmesinde hız kazandırabileceğinin altını çizdi.


Geri Dön