03 / 05 / 2024

Yapay zeka gelecekte seçimlere damgasını vuracak!

Yapay zeka gelecekte seçimlere damgasını vuracak!

ABD, Yeni Zelanda ve Japonya gibi ülkelerde seçim çalışmalarında artık yapay zeka uygulamalarından yararlanılıyor. Özellikle seçim güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayan bu uygulamaların gelecekte ülkemizde de yavaş yavaş yer bulması bekleniyor.



Yapay zeka artık hayatımızın her alanında. Öyle ki artık siyaset dünyası bile yapay zeka alanındaki gelişmeler ile yakından ilgileniyor. Özellikle batılı ülkelerde yapay zeka uygulamalarının da seçime katıldığı gözlenirken, seçim güvenliği ve dezenformasyona karşı mücadelede kullanıldığı dikkat çekiyor.

 Yapay zeka gelecekte seçimlere damgasını vuracak!

Her ülkede seçim öncesi yalan haber üretimi ve seçim güvenliği en büyük tartışma konularından birisi. Ülkemiz için henüz belki erken olsa da Yeni Zelanda, Japonya gibi ülkelerde yapay zeka uygulamalarının aday olarak seçim yarışına katıldığı belirtiliyor.  

SEÇİM KAMPANYALARINDA KULLANILIYOR

Yapay zeka odaklı teknolojiler geliştiren Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, yapay zekanın birçok ülkede farklı uygulama alanlarıyla seçim kampanyalarında kendine daha fazla yer bulduğuna işaret ediyor.

Erkul, yapay zekada dil modellemeleri alanında yaşanan son gelişmelerle birlikte sosyal medyada bot hesap oluşturmanın ve sahte haber üretmenin oldukça kolaylaştığını belirterek Deepfake teknolojisiyle üretilen sahte videolar ve manipülatif bilgilerin dakikada onlarca, yüzlerce paylaşım yapabilen bot hesaplar aracılığıyla hızla yaygınlaşabileceğine dikkat çekti.


Geri Dön