Yapay zeka ile kimler işsiz kalacak? Kimlere iş alanları açılacak?
Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Yapay zeka ile kimler işsiz kalacak? Kimlere iş alanları açılacak?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 16 maddelik analizi...
Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Yapay zeka ile kimler işsiz kalacak? Kimlere iş alanları açılacak?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 16 maddelik analizi...
1) Ekonominin en temel konularından birisi "istihdam"dır. İstihdam konusu her devir ve dönemde sorun olmuştur.
2) Ama şimdi insanlık "işsizlik" sorunu ile karşı karşıya. Hiç olmadığı kadar işsizlik büyük sorun olacak. Başta sanayi üretimi ve finans olmak üzere tüm sektörlerde operasyonları gerçekleştirmek insandan alınacak. Robotlara bırakılacak.
3) Yapay zeka ile birlikte ilk etapta dünya genelinde 120 milyon insan işsiz kalacak. Bu sayının her geçen yıl artarak devam etmesi bekleniyor. Hedef gerçekleştirilebilir mi? Bilmiyorum. Ama hedef insan faktörünü uzun vadede sıfıra indirmek.
4) Sputnik'te yer alan bir habere göre dünyanın gelişmiş ülkeleri yapay zekanın getireceği değişikliklere hazır değil. Ağırlıklı olarak bankacılık, finans sektörü ile ofis ve fabrika çalışanları iş kaybıyla karşılaşacaklar.
5) 50 milyondan fazla Çinli işçinin yeni bir iş eğitiminden geçmelerinin gerekeceği tahmin ediliyor. ABD'de ise 11.5 milyon kişi, iş piyasasında hayatta kalabilmek için yeni beceriler elde edecek şekilde yeniden eğitim almalı.
6) Brezilya, Japonya ve Almanya'daki milyonlarca işçinin de yapay zekanın getireceği değişiklikler nedeniyle benzer bir yardıma ihtiyaç duyacağı düşünülüyor.
7) İşçileri oldukça ağır koşullarda ve düşük ücretle çalıştıran perakende devi Amazon depolarında binlerce küçük robottan yararlanmaya başladı.
8) Bu robotlar bir siparişi bulmak, seçmek ve paketlemek için sadece 15 dakika harcarken bir insan aynı görevleri yerine getirmek için yaklaşık 60-75 dakikaya ihtiyaç duyuyor.
9) Yapay zeka, robotlar ve bağlantılı teknolojiler şimdiden yatırım faaliyetleri, hukuk bürosu ve muhasebe firmaları, hastaneler ve şirketlerde çeşitli düzeylerde insanların yerini almaya başladı.
10) Bu durum hisse senedi ve bono simsarları dahil olmak üzere yüksek maaşlı Wall Street profesyonellerini olumsuz yönde etkiledi.
11) Araştırmalar iyi eğitimli ve deneyimli doktorların, hassas ameliyatları daha iyi yapabilen ve insan gözüyle kolayca görülemeyen kanserli hücreleri tespit etmek için verileri daha verimli ve doğru bir şekilde okuyabilen gelişmiş robotlar tarafından bir kenara itileceğini ortaya koyuyor.
12) Kamyon ve taksi şoförleri, kasiyerler, perakende satış çalışanları ve üretim tesisleri ile fabrikalarda çalışan insanların yerini robotlar almaya devam edecek.
13) Sürücüsüz araçlar, fast-food restoranlarında sipariş vermeye yarayan kiosklar, cep telefonları aracılığıyla yapılabilen ödemeler yakın zamanda ağırlıklı olarak fazla yetenek gerektirmeyen ve düşük ücretli iş imkanlarını insanlar için ortadan kaldıracak.
14) Yapay zekadan kazançlı çıkacak meslek grubu yok mu? Uzmanlar, bu süreçten kazançlı çıkacak sayılı çalışanlar arasında kod yazılımcıları ve bilgisayar mühendislerinin yer alacağını belirtiyor. En azından yapay zeka daha iyi kod yazmaya başlayana kadar.
15) Ne iş yaparsanız yapın, yaptığınız işi yapay zeka ile yapılamayacak düzeye getirin. Bu furya bundan önceki furyaların hiçbirisine benzemiyor. Benzemeyecek.
16) Dünya tarihinin en ağır işsizlik tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu hemen olmayacak. Yavaş yavaş başladı. Ama hızlanarak devam edecek. Sonuçları çok ağır olacak.
Hangi yatırım enstrümanının, sorunu ne?
Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız
Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın