29 / 04 / 2024

Yapı denetçilerini müteahhitlerin seçtiği sistem sona eriyor!

Yapı denetçilerini müteahhitlerin seçtiği sistem sona eriyor!

Bina yapımında yapı denetçilerini müteahhitlerin seçtiği sistem kaldırılmak adına yeni bir sistem getirilecek.



Bina yapımında yapı denetçilerini müteahhitlerin seçtiği sistem tamamen değiştirilecek. Bu konuda kısa zaman içerisinde mevzuat değişikliği gerçekleştirilecek. Müteahhitler ile yapı denetçileri arasındaki ilişkiyi otomatik hale getiren düzenlemeye yapı denetim firmaları destek veriyor. 

 

Dünya Gazetesi'nden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, insanların denetleyecekleri kişilere gidip iş istemelerini öngören sistemin ortadan kalkmasıyla yapı denetimlerinin daha sağlıklı hale geleceğini açıkladı. 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlığın faaliyetlerini değerlendirdiği basın toplantısında, yapı denetim sisteminin iyi niyetle ortaya çıktığını ancak yapı denetçilerinin denetledikleri kişilerin elemanı gibi çalışması sisteminin denetime aykırı olduğunu söylemişti. Özhaseki kısa süre içinde bu sistemin değişerek, yapı denetim firmalarının merkezden projelere göre sırayla dağıtılacağını ifade etmişti. Bakan Özhaseki’nin bu açıkmaları yapı denetim sektörünü sevindirdi.

 

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapı denetim sektörünün daha kaliteli ve verimli çalışabilmesi için denetleyen ile denetlenen arasındaki ilişkiyi kestiğini de sözlerine ekledi. 

 

Yaklaşık 17 yıldır denetim firmalarının, kamu adına denetleyeceği inşaatları, kişilerin ayaklarına giderek, “sizi denetlemek istiyorum” dediğine dikkat çeken Şahin, “İnsanların denetleyeceği firmalara giderek onlardan iş istemeleri denetimin sağlıklı yapılmasını engelliyordu” dedi.

 

Yapı denetim firmalarının vatandaşın can ve mal emniyetini sağlamakla sorumlu olduğunun altını çizen Nazmi Şahin, “Deprem odaklı kaliteli güvenli ve yaşana bilir inşaat yapıla bilmesi için, Yapı denetim sisteminin bağımsız, güvenilir ve etik kurumlar şeklinde işlevselleştirmek gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 


Geri Dön