02 / 05 / 2024

Yapı izin istatistikleri veri kaynakları!

Yapı izin istatistikleri veri kaynakları!

Yapı izin istatistiklerinin hangi verilere dayanarak hazırlandığı, yapı izin istatistikleri veri toplama şeklinin ne olduğu gibi hususlar TÜİK'in resmi internet sayfasında açıklanıyor. İşte yapı izin istatistikleri veri kaynakları...



Yapı izin istatistikleri veri kaynakları!

Yapı izin istatistiklerinin hangi verilere dayanarak hazırlandığı, yapı izin istatistikleri veri toplama şeklinin ne olduğu gibi hususlar Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi internet sayfasında açıklanıyor. TÜİK Yapı izin istatistikleri veri kaynakları ve veri toplama şekli şu şekilde açıklanıyor:


Yapı izin istatistikleri veri kaynakları

3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesi gereğince, yapımına başlanacak yapılar için verilen Yapı Ruhsatı ve 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 30. maddesi gereğince tamamen veya kısmen biten yapılar için verilen Yapı Kullanma İzin belgeleridir. 


Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma izin Belgesi yetkili idareler (belediye sınırları içinde belediyelerce, belediye sınırları dışında İl Özel İdaresi, organize sanayi bölgelerinde organize sanayi bölge müdürlükleri, serbest bölgelerde ise serbest bölge müdürlükleri) tarafından verilmesi zorunlu bir belgedir.


Yapı izin istatistikleri veri toplama şekli

Yapı izinleri Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) üzerinden yetkili idarelerce adres eşleştirmesini yaptıktan sonra düzenlenmektedir. UAVT üzerinden yapı izni düzenlenme sistemi, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir tebliğ ile 1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren UAVT dışında yapı izni düzenlenmesini yasaklanmıştır. 


Sistemin sorumluluğu ilk başlarda TÜİK’te kalmış, sistemin yaygınlaşmasını müteakip 2009 yılının sonunda ise İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne (NVİGM) devir edilmiştir. 


Bu tarihten sonra TÜİK sistemin bir kullanıcısı durumuna gelmiştir. UAVT üzerinden yapı izni düzenleyen yetkili idareler kontrol amaçlı olarak, herhangi bir sebeple yapı izni düzenleyemeyip eski formatta form düzenleyen yetkili idareler ise yapı izinlerinin bir nüshasını TÜİK Bölge Müdürlüklerine göndermektedir. Eski formatta olup UAVT üzerinden düzenlenmeyen yapı izinlerinin veri girişi TÜİK bölge müdürlükleri tarafından merkez tabanlı bir local web programı üzerinden yapılmaktadır. 


Ayrıca bölge müdürlüklerimiz UAVT üzerinden düzenlenip TÜİK’e bir nüshası gönderilen yapı izinlerinin onay kodu olmayanlarının bülten numaralarını kontrol amaçlı olarak merkeze bildirmektedirler.



Yapı izni istatistikleri nedir?
Yapı İzin İstatistikleri Ocak - Eylül 2013!



Geri Dön