13 / 05 / 2024

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB)’nde Değişiklik 2022!

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB)’nde Değişiklik 2022!

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) Kapsamında Teknik Değerlendirme Kuruluşlarının Görevlendirilmesi, İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Tebliğ bugünkü 31869 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.



MADDE 6- (1) Bakanlıkça TDK olarak görevlendirilecek kuruluşlar, 7223 sayılı Kanunda, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve Onaylanmış Kuruluşlar Yönetmeliğinde, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB)’nde ve bu Tebliğde belirtilen nitelikleri karşılar ve belirtilen hususları yerine getirir.

Personel ile ilgili şartlar

MADDE 7- (1) Başvuru sahibi kuruluş, yürüteceği teknik değerlendirme faaliyetini tam ve eksiksiz sürdürebilmek amacıyla Ek-2’de belirtilen nitelikleri haiz, atandıkları malzeme alanına ve göreve uygun tecrübeye, teknik ve mesleki bilgiye, mevzuat bilgisine ve yabancı dil bilgisine sahip yeterli sayıda personeli bünyesinde bulundurmalıdır.

(2) Risk analizi yapma ve teknik kriter belirleme sürecinde görevli personel; üniversitelerin, mimarlık, mühendislik veya teknoloji fakültelerinin birinde yükseköğrenimini tamamladıktan sonra görevlendirildiği malzeme alanında, en az iki yılı bu malzeme alanı ile ilişkili inşaat uygulamalarında olmak üzere, en az beş yıllık iş tecrübesine veya görevlendirildiği malzeme alanında ya da bu malzeme alanı ile ilişkili inşaat uygulamaları konusunda en az on yıllık akademik kariyere sahip olmalıdır.

(3) Değerlendirme metodu belirleme sürecinde görevli personel; üniversitelerin mimarlık, mühendislik, teknoloji ve teknik eğitim fakültelerinin veya yüksekokulların teknik bölümlerinin birinde yükseköğrenimini tamamladıktan sonra görevlendirildiği malzeme alanında, en az iki yılı üretim süreci veya laboratuvar tecrübesi olmak üzere, en az beş yıllık iş tecrübesine veya görevlendirildiği malzeme alanında en az on yıllık akademik kariyere sahip olmalıdır.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB)’nde Değişiklik 2022!

(4) Fabrika üretim kontrolü belirleme sürecinde görevli personel; üniversitelerin mimarlık, mühendislik, teknoloji ve teknik eğitim fakültelerinin veya yüksekokulların teknik bölümlerinin birinde yükseköğrenimini tamamladıktan sonra görevlendirildiği malzeme alanında en az iki yılı üretim süreci tecrübesi olmak üzere, en az beş yıllık iş tecrübesine sahip olmalı veya görevlendirildiği malzeme alanında en az on yıllık akademik kariyere sahip olmalıdır.

Laboratuvar ve yüklenici kullanımı ile ilgili şartlar

MADDE 8- (1) TDK görevlendirileceği malzeme alanlarındaki yapı malzemelerinin temel karakteristikleri için performans değerlendirmesini yapmaya yarayan gerekli araç ve ekipmana erişmekle yükümlüdür. Başvuru aşamasında başvuru kapsamındaki her malzeme alanında en az bir laboratuvar Bakanlığa bildirilmelidir. Teknik değerlendirme faaliyetlerinde ürün için belirlenen değerlendirme metodunun Bakanlığa iletilen laboratuvarların kapsamlarında bulunmaması durumunda TDK ikinci fıkrada belirtilen şartları sağlayan bir laboratuvarla sözleşme yapar ve laboratuvarı kullanım öncesi 10 uncu maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen dokümanlarla birlikte Bakanlık onayına sunar.

(2) TDK’nın yüklenici kullanması durumunda bu yüklenici TS EN ISO/IEC 17025: Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yeterliliği için genel şartlar standardına göre akredite olmalı veya TDK tarafınca TS EN ISO/IEC 17025 standardına uygun olarak çalıştığı değerlendirilmiş olmalıdır. TDK’nın kendi bünyesindeki laboratuvarlar için de aynı şartlar geçerlidir. Yüklenici seçimlerinde Yönetmelik kapsamında görevlendirilmiş onaylanmış laboratuvarlar veya akredite laboratuvarlar tercih edilmelidir.

(3) Yüklenici kullanılması durumunda TDK, TS EN ISO/IEC: 17065: Ürün, proses ve hizmet belgelendirmesi yapan kuruluşlar için şartlar veya TS EN ISO/IEC 17025 standartlarında yer alan yüklenici kullanımıyla ilgili gerekleri yerine getirir.


Geri Dön