13 / 05 / 2024

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB)’nde Değişiklik 2022!

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB)’nde Değişiklik 2022!

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) Kapsamında Teknik Değerlendirme Kuruluşlarının Görevlendirilmesi, İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Tebliğ bugünkü 31869 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.



Diğer şartlar

MADDE 9- (1) TDK, başvuru kapsamındaki malzeme alanı/alanları için teknik değerlendirme yöntemlerine sahip olmalıdır.

(2) TDK, TS EN ISO 9001 Belgesine sahip olmalı ve standarttaki şartları sürekli olarak sağlamalıdır.

(3) TDK, düzenlemiş olduğu teknik değerlendirmelerin yanlış kullanımı sonucunda tüketiciyi yanıltıcı veya aldatıcı kullanımını engellemeye yönelik yöntemleri ve/veya kötüye kullanılması durumunda alınması gereken tedbirleri belirlemiş olmalıdır.

(4) TDK, başvuru kapsamında yürüteceği teknik değerlendirme faaliyetlerinin dışında herhangi bir faaliyet yürütmesi halinde bu faaliyetlerini ve başvuru kapsamındaki faaliyetlerini birbirinden ayırt edebilmek için uygulayacağı yöntemleri belirlemiş olmalıdır.

(5) TDK, sigorta bedeli teknik değerlendirme faaliyeti yürüttüğü malzeme alanının doğası gereği taşıdığı ve normal kullanım süresi içinde arz edebileceği riskler, teknik değerlendirme faaliyetinin ve kullanıcı ile tüketicilerin niteliği ile sektörün büyüklüğü gibi ölçütler göz önüne alınarak belirlenmiş olan, gerekli teminat limiti belirlenirken hangi faktörlerin hesaba katıldığı açıkça belirtilmiş, Yönetmelik kapsamında yürüttüğü faaliyete atıf yapan bir mesleki sorumluluk sigortasına sahip olmalı ve TDK statüsü devam ettiği sürece bu sigortanın sürekliliğini sağlamalıdır.

(6) TDK, organizasyon şemasını ve karar alma mekanizmasında görev alanların isimlerini kamuya web sitesi aracılığıyla duyurmalıdır.

(7) TDK bir kayıtlı elektronik posta (KEP) hesabı adresine sahip olmalıdır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Başvuru, Değerlendirme, Bildirim ve Görevlendirme

Başvuru

MADDE 10- (1) Başvuru sahibi kuruluş, kuruluşu temsile yetkili kişi tarafından imzalanan, formatı Ek-1’de yer alan ve kuruluşça yürütülecek olan faaliyetlerin tanımının, kuruluşun yetkin olduğunu belirttiği malzeme alanının/alanlarının belirtildiği başvuru yazısı ile Bakanlığa başvurur.

(2) Başvuru yazısı ekinde aşağıdaki dokümanlar, aksi belirtilmedikçe, Türkçe dilinde Bakanlığa iletilir:

a) Kuruluşun unvanını, adresini, ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimdeki görevlilerini belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesinin sureti.

b) Kuruluşu temsile yetkili kişi veya kişilerin imza beyannameleri.

c) Başvuru kapsamında belirtilen malzeme alanlarına göre teknik değerlendirme faaliyetinde rol alan personelin adının, görevinin ve eğitim durumunun belirtildiği detaylı personel listesi, personelin diplomaları, sertifikaları, özgeçmişleri, sözleşmeleri, sosyal güvenlik sigortası kayıtları, gizlilik, bağımsızlık ve tarafsızlık beyannameleri, personelin 7 nci maddede belirtilen şartları sağladığını kanıtlayan belgeler.

ç) Başvuru sahibi kuruluş, Avrupa teknik değerlendirme hazırlama faaliyetlerinde yüklenici, şube veya temsilcilik kullandığı takdirde bu faaliyetlerle ilgili sözleşmeler ve varsa kendi laboratuvarı dâhil olmak üzere kullanacağı laboratuvarların detaylı listesi ile bu laboratuvarların TS EN ISO/IEC 17025 akreditasyon sertifikaları veya kuruluşun bu laboratuvarlara TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre gerçekleştirdiği inceleme ve değerlendirmeye ilişkin dokümanlar.

d) Mesleki sorumluluk sigortasının sureti.

e) ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgesinin sureti.

f) Aşağıda sayılan dokümanların kontrollü kopyası;

1) Kuruluşun karar alma mekanizmasında görev alanların isimlerini içeren organizasyon şeması.

2) Kuruluşun, yönetim sorumluluğunu yerine getirdiğini gösteren bir sisteme veya dokümana, kendi içerisinde ve ticari ilişki kurduğu iş ortakları arasındaki gizli ve özel bilgilerin gizliliğini sağlayacak yöntemlere ve politikaya, ilgili tüm dokümanların kaydı, izlenebilirliği, bakımı ve arşivlenmesini sağlamak için bir doküman kontrol sistemine, yönetim esas ve usullerine uyulduğunun düzenli olarak gözetimini sağlayabilecek bir iç denetim ve yönetim değerlendirme sistemine, itiraz ve şikâyetleri nesnel olarak ele alarak değerlendiren bir yönteme sahip olduğunu kanıtlayan prosedürler.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB)’nde Değişiklik 2022!

3) Başvuru kapsamındaki yapı malzemeleri alanı/alanları için teknik değerlendirmenin hazırlanmasına, EOTA faaliyetlerine katılım ve ilgili koordinasyonu sağlamaya yönelik prosedürler.

4) Kuruluşun Avrupa teknik değerlendirmesi faaliyetinin dışında herhangi bir başka faaliyet yürütmesi halinde bu faaliyetleri ile başvuru kapsamındaki faaliyetini birbirinden ayırt edebilmek için uygulayacağı yöntemleri içeren prosedür.

5) Yönetmeliğin Ek-4 Tablo 2’sinde ve bu Tebliğde belirtilen kriterler çerçevesinde Avrupa teknik değerlendirmesi faaliyetinde görev alacak personelin görev, yetki ve sorumluluklarını, seçim ölçütlerini, yetkinlik kriterlerini, yetkinlik değerlendirme ve performans izleme yöntemlerini içeren prosedürler ve yetkinliklerinin geliştirilmesi için hazırlanan eğitim planları.

6) Personel ücretlendirme politikasının hazırlanan Avrupa teknik değerlendirme sayısından ve kuruluşun diğer faaliyetlerinden bağımsız olduğu, faaliyetlerde tarafsızlığın ve gizliliğin sağlanması için ne tür önlemler alındığının tariflendiği prosedür.

7) Kuruluşun kendi bünyesindeki ve/veya yüklenici olarak kullanacağı laboratuvarların yeterliliğinin sağlanmasında ve performansının izlenmesinde kullanacağı kontrol yöntemlerini içeren prosedürler ve yüklenicinin uyguladığı yöntemlerin uygunluğunun denetlenmesine ilişkin hususları içeren prosedür.

8) Kuruluşun unvanı, logosu ve düzenlemiş olduğu Avrupa teknik değerlendirmelerinin tüketiciyi yanıltıcı veya aldatıcı şekilde yanlış kullanımını engellemeye yönelik yöntemler ve/veya kötüye kullanılması durumunda alması gereken tedbirleri içeren prosedür.

9) Şikayet değerlendirme ve düzeltici önlemlere ilişkin prosedür.

(3) 12 nci maddede belirtilen bildirim sürecinde Komisyona iletilecek olan ve Bakanlık resmi internet sitesinde yayımlanacak kılavuzda yer alan sorular cevaplanarak İngilizce olarak Bakanlığa teslim edilir.

(4) Kapsam genişletme başvurularında ve Bakanlığa daha önce iletilen bilgi ve belgelerde değişiklik olması durumunda TDK’yı temsil ve ilzama yetkili kişi tarafından imzalanmış Ek-1’deki başvuru yazısıyla sadece bu değişikliğe ilişkin bilgi ve belgeler Bakanlığa teslim edilir.

(5) Başvuruda teslim edilen tüm dokümanlar kuruluş kaşesiyle ve kuruluşu temsile yetkili kişi tarafından onaylanarak Bakanlığa iletilir.

(6) Başvuru ve sonrasında Bakanlıkla kuruluş arasındaki yazışmalarda kuruluşun kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi kullanılır. Başvurular Bakanlığın talebi halinde elektronik yazılım sistemi vasıtasıyla yapılır. Bakanlıkça talep edilmesi halinde, TDK başvuruları ile TDK faaliyetleri gereği yapılan bütün iş ve işlemler Bakanlıkça kurulacak bir elektronik sistem aracılığıyla yürütülür. Kuruluşa dair işlemlerin sistem üzerinden takip edilmesi için yetkilendirilmiş personel Bakanlığa bildirilir.

(7) Kamu kuruluşları başvurularında, statüleri çerçevesinde temin ettikleri belgeleri Bakanlığa teslim eder.

(8) Başvuruda ve başvuru sonrasındaki değişiklerle ilgili Bakanlığa teslim edilen bilgi ve belgelere ilişkin her türlü sorumluluk kuruluşa aittir.

(9) Bakanlık başvuru işlemlerine ilişkin bir kılavuzu resmi internet sitesinde yayımlar.

Değerlendirme

MADDE 11- (1) Başvuru, kuruluşun 10 uncu madde çerçevesinde teslim ettiği belgeler, 6 ncı maddede belirtilen nitelikler ve 7 nci maddede ortaya konulan kriterlere göre Bakanlıkça incelenir ve değerlendirilir.

(2) Yapılan değerlendirilme neticesinde kuruluşun TDK olarak görevlendirmesine dair kararı Bakanlık verir.

(3) Bakanlıkça 14 üncü madde uyarınca gerçekleştirilen denetim veya değerlendirmeleri süren kuruluşların başvuruları, bu işlemlerde uygunsuzluk bulunması halinde uygunsuzluklar kuruluşça giderilinceye ve söz konusu işlemler tamamlanıncaya kadar değerlendirmeye alınmaz.


Geri Dön