24 / 11 / 2024

Yapı ustalığı belgesi eğitimi verilecek!

Yapı ustalığı belgesi eğitimi verilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu projeyle ülkede sağlıklı yapılaşmanın önemli unsurlarından biri olan yapı ustalarının eğitim alacağını belirtti Yapı ustalarına eğitim verilecek..




Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu projeyle ülkede sağlıklı yapılaşmanın önemli unsurlarından biri olan yapı ustalarının eğitim alacağını belirtti Yapı ustalarına eğitim verilecek


 Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "2015 yılından başlayarak 2016 ve 2017 yılları da dahil olmak üzere ülke genelinde 10 farklı bölgede, ihtiyaç nedeniyle öncelik verilen 10 farklı yapı ustalığı branşında geçici ustalık belgesine sahip toplam 5 bin kişiye eğitim verilerek mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalarını hedefliyoruz" ifadesini kullandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2014 yılında başlatılan usta eğitimleri, bu yıl ülke genelinde yaygınlaştırılacak. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu projeyle ülkede sağlıklı yapılaşmanın önemli unsurlarından biri olan yapı ustalarının eğitim alacağını belirtti. 

Ustaların eğitimle Merkezi Yeterlilik Kurumunca (MYK) belgeli kalifiye eleman haline geldiğini ifade eden Güllüce, "Bu güne kadar 346 bin 58 yapı ustasına ilişkin düzenlenen geçici ustalık yetki belgesi sayısı dikkate alındığında, inşaat sektöründeki MYK belgelendirme oranının yüzde 2 civarında kaldığı, oldukça düşük olan belge sayılarının hızla artırılması gerektiği öngörüldüğünden 'işinin ehli, aranılan elemanlar' sloganıyla 10 yapı ustalığı branşında usta eğitimine yönelik pilot uygulamalar başlatıldı" bilgisini verdi. 

Bu kapsamda ilk olarak betonarme demirci ustalarına yönelik eğitimlerin Ankara'da verildiğini hatırlatan Güllüce, 40 saatlik eğitimi müteakip kursiyerler sınava tabi tutulduğunu ve başarılı yapı ustalarına Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yeterlilik belgesi verileceğini ifade etti. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün 2015 yılında yapacağı çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Güllüce, şunları kaydetti: "2015 yılından başlayarak 2016 ve 2017 yılları da dahil olmak üzere; ülke genelinde 10 farklı bölgede, ihtiyaç nedeniyle öncelik verilen 10 farklı yapı ustalığı branşında geçici ustalık belgesine sahip toplam 5 bin kişiye eğitim verilerek mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalarını hedefliyoruz. 


Güvenli yapılaşmanın birinci ve en önemli basamağı olan yapı ustalarının belgeli ve kalifiye eleman haline getirilmesi amaçlanırken, aynı zamanda farkındalık oluşturulacak ve sektöre öncülük edilecek." Kimya sektörü ihracatta ilk 3'teki yerini korudu Kimya sektörü 2014 yılı ihracatında ilk 3'teki yerini koruyarak, hedefi olan 18 milyar doları yakaladı. 


İstanbul Kimyevi Maddeler ve mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) açıklamasına göre, 2014 ihracat hedefini yakalayan sektör, otomotiv, hazır giyim ve konfeksiyonun ardından üçüncü sırada yer aldı. Plastik mamuller, kozmetik, ilaç ve eczacılık ürünleri, kauçuk, boya gibi alt sektörleri ihracatta başarılı bir performans sergileyen kimya sektörü, 2015 yılında 19 milyar dolar ihracat hedefliyor. 

Sektör, geçtiğimiz yıl en fazla ihracatı Mısır, Irak ve Almanya'ya yaptı. Mısır'da yaşanan gerginlik ve siyasi belirsizlikler etkisini yıl genelinde etkisini sürdürürken, ülkeye yapılan ihracat yüzde 17 oranında düştü ve 1 milyar 229 milyon seviyesinde gerçekleşti. Mısır, Irak ve Almanya'nın ardından sektör en çok ihracatı Malta, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Rusya, İspanya ve Azerbaycan-Nahcivan'a yaptı. Avrupa ülkelerinin payı ise bu dönemde artmaya devam etti. 


2014 yılının son ayında ilk üçte, Irak, Mısır ve Malta yer aldı. Bu ülkeleri İspanya, Almanya, İran, Azerbaycan-Nahcivan, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya ve Suudi Arabistan takip etti. 

Mısır'a olan ihracat, 2014 yılının son aylarındaki toparlanma süreciyle birlikte yılın son ayında yüzde 83 oranında artarak 106 milyon dolar oldu. Suudi Arabistan da yüzde 120 ihracat artışıyla dikkat çeken ülkeler arasında yer aldı. 


Suudi Arabistan'a yapılan ihracat 37 milyon dolar olarak gerçekleşti. Diğer yandan Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirilen ihracatta yüzde 68 azalma yaşandı ve ihracat 44 milyon dolara düştü. 

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün tüm sorunlarına rağmen ihracat hedefine ulaştığına dikkati çekerek şunları kaydetti: "2014 yılı belirsizliklerin yoğun hissedildiği bir yıldı. Yaşanan çevresel faktörlerle Mısır, İran ve Suriye'de halen devam eden sıkıntılara karşın ihracat hedefimize ulaşmanın sevincini yaşıyoruz. 2015 yılı ihracat hedefimizi ise 19 milyar dolar olarak belirledik. Çevresel ve jeopolitik kaynaklı sıkıntılar nedeniyle sekteye uğrayan komşu ülke ihracatını bu yıl da Uzakdoğu ve Asya, Güney Amerika, Sahra altı Afrika gibi pazarlarla dengeleyeceğiz. 2015 yılında da İKMİB olarak ticaret ve alım heyetleri, milli katılım fuar organizasyonları ile UR-GE kapsamında yürüteceğimiz çalışmalar hız kesmeden sürecek."


Ankara 24 Saat


Geri Dön