05 / 05 / 2024

Yapılan yollarla Doğu ve Güneydoğu'nun çehresi değişti!

Yapılan yollarla Doğu ve Güneydoğu'nun çehresi değişti!

Diyarbakır, Bingöl, Mardin, Siirt, Batman, Bitlis, Elazığ ve Tunceli'ye yapılan duble yollar yöreyi ekonomik olarak ayağa kaldırdı. Ardı ardına yeni tesisler kuruldu, halkın tatil anlayışı bile değişti...



Terör olaylarına rağmen son 10 yılda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yapılan duble yollar kentlerin çehresini tamamen değiştirdi. Diyarbakır, Bingöl, Mardin, Batman, Bitlis, Siirt, Tunceli ve Elazığ'da hızla yapılan duble yollar, bölgedeki yatırımları artırdı. Son yıllarda yerli ve yabancı yatırımcının iştahını kabartan Güneydoğu'da, şehirlerarası yol kenarlarına yeni tesisler kuruldu, bölgenin çehresi tamamaen değişti. 10 yıl önce terör nedeniyle korku ve güvensizlikle özdeşleşen Bölge, şimdi Uzakdoğu'yla ticaretin ana kapısı olacak. 


KIZILTEPE YOLUNA OTELLER GÖZ DİKTİ 

Elazığ-Diyarbakır arasındaki duble yolun tamamlanması ve huzur ortamının sağlanmasıyla Güneydoğu'nun Bodrum'u olarak adlandırılan Hazar Gölü'nde gözle görülür bir canlanma oldu. Yola sıfır konumundaki arazilerde, villalar ve tesisler birbiri ardına inşa edildi. Mardin- Kızıltepe duble yolu üzerine Hilton Otel yapıldı. Başka lüks otel zincirleri de yer arayışında. Hazar Gölü kıyısında bulunan Mavi Göl Otel ve Turizm işletme sahibi Taner Durmuş, "Hazar Gölü, bölgenin tatil merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Buraya, barış sürecinin de etkisiyle, Diyarbakır, Malatya, Tunceli, Batman, Bingöl'den çok sayıda yerli turist gelmeye başladı. Almanya, Fransa Hollanda, İtalya ve Slovenya'dan kafileler halinde yabancı turist gelmeye başladı" diye konuştu. Yaklaşık 12 yıl önce yaşanan depremle ağır darbe alan Bingöl'de duble yoldan nasibi alan şanslı illerden. Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum arasındaki duble yol yapılınca, inşaat sektörü bu bölgeye aktı. 


YENİ KAZANÇ KAPILARI AÇILDI 

Bölünmüş yolların çağ atlattığı illerden biri de nüfusu 1 milyonu geçen medeniyetler şehri Şanlıurfa. Özelikle Diyarbakır GAP Havalimanı'na kadar yaklaşık 40 kilometreyi bulan duble yol, hem trafik yoğunluğunu azalttı hem de geçtiği yerlere bereket getirdi. Yolun sağında ve solunda yapılan akaryakıt istasyonları, dinlenme tesisleri ve bağ evleri ise yeni kazanç kapıları sağladı. Öyle ki yolun yapımı, Suriyelilerin bile işine yaradı. Yolun temizliğini bir taşeron firma aracılığıyla savaştan kaçarak Şanlıurfa'ya sığınan Suriyeliler yapıyor. Günlük 35 lira karşılığında çalışan sığınmacılar, aynı zamanda ağaç dikiminde de çalışıyor. 


YOL KENARINDAKİ PLAZALAR 

Söz konusu yol üzerinde Selahaddin Eyyubi Üniversitesi açılması kararı alındı. Yol kenarında inşa edilen evler 250-300 bin TL değerinde satılırken, arazi fiyatlarının bir dönümü de 500 ile 600 bin TL'ye kadar yükseldi. Bazı büyük AVM'ler ise yol üzerinde arazi arayışında. Dedeman ikinci otelini Şanlıurfa yolu üzerine yapmaya başladı. Şehirleşme alıp başını gidince Karayolları Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır-Şanlıurfa duble yolunu 8 şeride çıkarıp, köprülü kavşaklar inşa etme kararı aldı. Büyük bir kısmı tamamlanan yollar üzerinde yapılan üç katlı plazalar 1.5 milyon liraya kadar alıcı buluyor. 


110 BİN METREKARE ÜZERİNE AQUAPARK 

Duble yol çalışmalarının tamamlanmasıyla, Bingöl-Muş karayolu kenarında 110 bin metre karelik alan üzerine Aquapark yapılmasını planlıyor. Aquaparkın içinde, hotel, restaurant, kafeterya, fast-food, alışveriş merkezi, kapalı ve açık yüzme havuzları, kaydırak havuzu, dalga havuzu, çok amaçlı salon, kapalı halı saha, lunapark, yapay göl, otopark spor tesisleri yer alacak. 


UZAKDOĞU'YLA TİCARET ARTACAK 

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Çalbay, Karadeniz ile Akdeniz bölgelerini birbirine bağlayan yolun bölgeden geçmesinin limanlara ulaşım konusunda önemli rol oynayacağını ifade etti. Çalbay, "Karadeniz ve Akdeniz'i birleştirecek yol, bölgenin ulaştırma, seyir ve lojistik alanında yeni yatırım ve istihdam katkısı sağlayacak. İki liman arasında bir bağlantı sağlaması bakımından Asya, Uzakdoğu ve Ortadoğu bölgeleri arasında ticari ve kültürel faaliyetlerin artmasına neden olacak" dedi. 


100 MİLYON LİRALIK DEV YATIRIM 

Tarihi misyonuyla yüz yıllardan beri orta doğuya açılan İpek Yolu, 3 yıl önce yapılan çalışmalar sonucu iki şeritten dört şeride çıkarılarak genişletildi. Yıllarca terör olayları nedeniyle hiçbir onarım ve bakımın yapılmadığı yol, tarihi misyonunu yeniden yakalayınca çevresine de birbiri ardına otel ve AVM'ler kuruldu. Mardin Ovası'nın kısaltılmış olan Mova Park Mardin'in ilk ve tek AVM'si olarak hizmete girdi. Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak yol ayrımında yer alan devasa tesis, 100 milyon Türk Lirası'nın üzerinde harcama ile yapıldı. Perakende sektörünün önde gelen 70 markasıyla 26 bin 500 metrekarelik bir kapalı alanda Mardinlilere hizmet veriyor. 


TUNCELİ'NİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRİYOR 

Tunceli'de son dört yılda 29 kilometrelik duble yol, 12 kilometrelik de sıcak karışım şehir geçiş yolu yapıldı. Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ da duble yol sayesinde şehrin atılım yaptığını söyledi. Boztuğ "Duble yol, sosyal ve fiziksel hayatın kalitesini artırdı. Mühendislik fakültemiz, kısa zamanda duble yolun yapıldığı Tunceli-Mazgirt-Göktepe-Akpazar ekseninde yeni kentsel yerleşimler konularında çalışmalara başlayacak. Bizi bu anlamda stratejik planlara iten duble yol oldu. Vizyon ve ufkumuzu geliştirdi. Üniversite olarak bu alanda Tıp Fakültesi ile Uygulama ve Araştırma Hastanesi teklifimiz var. Bu teklifin kabul görmesi halinde sadece Tunceli'den değil nüfusu 200 bini bulan Bingöl, Karakoçan, Palu ve Kovancılar'dan da hastalar buraya gelebilecek" dedi. 


"ANTALYA'YA GİTMEK YERİNE HAZAR GÖLÜ TERCİHİMİZ"

Diyarbakırlı emekli devlet memuru Mehmet Öztürk, Hazar gölü kıyısındaki villa sahiplerinden biri. Üç yıl önce aldığı yazlık villaya her sezon gittiklerini belirterek, "Biz Diyarbakır'ın sıcaklarından bunaldığımızda Elazığ'a geliyoruz. Yazlığa, çocuklar ve torunlarla yaklaşık 10 kişi gelip, sitede kalıyoruz. Üç aydır buradayız, çok rahat ediyoruz. Ulaşımımız rahat. Tatil için Antalya'ya ya da Bodrum'a gitmiyoruz, Hazar'da konaklıyoruz" dedi.



Sabah


Geri Dön