27 / 04 / 2024

Yargı, Atatürk Kültür Merkezi alanlarında Millet Bahçesi yapımına ilişkin 2. planı da iptal etti!

Yargı, Atatürk Kültür Merkezi alanlarında Millet Bahçesi yapımına ilişkin 2. planı da iptal etti!

Yargı, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açmış olduğu dava sonucunda Atatürk Kültür Merkezi alanlarında Millet Bahçesi’nin 2. planını da iptal etti. İşte konu ile ilgili detaylar...



Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, Atatürk Kültür Merkezi alanlarında Millet Bahçesi yapımına ilişkin hukuksal mücadeleyi sürdürüyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Yargı, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açmış olduğu dava sonucunda Atatürk Kültür Merkezi alanlarında Millet Bahçesi’nin 2. planını da iptal etti.

Gazete Duvar'dan Göksel Durutuna'nın haberine göre Yargı, iptal gerekçesinde daha önceki yargı kararlarının yerine getirilmediğine değinerek, dava konusu 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 97.maddesinin (n) bendi uyarınca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2022 tarihinde resen onaylanan, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 27 Ekim 2022 tarih ve 3019 sayılı kararı ve Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 31 Ekim 2022 tarih ve 442 sayılı kararı ile uygun görülen Ankara ili, Altındağ İlçesi, Zübeyde Hanım Mahallesi, Atatürk Kültür Merkezi 1.Bölge (Başkent Millet Bahçesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nı iptal etti.

Aktarılan detaylara göre mahkeme iptal gerekçesinde dava konusu 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarının yargı kararlarının gerekçelerine, imar mevzuatına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına, plan tekniklerine, plan hiyerarşisine ve kamu yararına uygun olmadığına da değindi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Kültür Merkezi alanlarında Millet Bahçesi’nin rantın ve ideolojik söylemlerin mekansal aracı olduğunu belirterek “Başkent Ankara’da 5 bölgeden meydana gelen Atatürk Kültür Merkezi alanlarında 1.etabında başlayan, 398.5 milyon TL'ye ihale edilen, ihalesi de, içeriği de, yeri de tartışmalı olan millet bahçesi, halk için değil EGO hangarlarının yerine inşa edilen devasa Merkez Ankara adı altında ki büyük ölçekli rant projesinin satışının arttırılması ve Cumhuriyet değerlerinin yok edilmesi için inşa edilmiştir. 2. planın da iptal edilmesi haklılığımızın bir kez daha tescili olmuştur” ifadelerini kullandı.

Yargı, Atatürk Kültür Merkezi alanlarında Millet Bahçesi yapımına ilişkin 2. planı da iptal etti!

'İDEOLOJİK OLARAK MEKANI YOK ETMEYE ÇALIŞANLARIN KARŞISINDA OLACAĞIZ'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, dava süreci ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Daha önce bilirkişiler de sunmuş oldukları raporda AKM’nin Ankara'ya özel bir alan olduğunu belirterek söz konusu plan değişikliğinin hukuka ve kamu yararına aykırılığını gözler önüne sermişti. Mahkeme de iptal gerekçesinde bu hususlara ‘1/5000 ölçekli AKM Nazım İmar Planında ve 1/1000 ölçekli AKM 1.Bölge Uygulama İmar Planında AKM alanı ve AKM 1. Bölge özelinde 2019 onaylı kentsel tasarım-yerleşim planında kesin olarak belirtilen ya da yeni yapılacak olan kentsel tasarım-yerleşim planında kesin olarak yer alacak olan kullanımların plan açıklama raporlarında açık ve net olarak açıklanmadığı, Merasim Pisti zemini altına tekabül eden kapalı otopark kullanımı şeklinden yeterli ihtiyaç analizi ve değerlendirme yapılmadığı gibi plan notunda açık otopark öngörülmemesine rağmen söz konusu planda yer üstü açık otopark önerilmesi neticesinde planla plan notları arasında çelişkinin meydana gelmesine sebebiyet verildiği, 1/1000 ölçekli planda alanda bildirilmiş olan 0,05 inşaat emsalinin sadece inşa edilecek olan binalara ilişkin olduğu, sert zeminin de yapı zemin oturumlarından başka alandaki tescilli yapılar, yol, havuz, açık-kapalı otopark, vb. unsurları da içerdiği, alanda büyük alan kaplayan Merasim Pisti, altında büyük kapalı otopark, büyük süs havuzları, ayrıca açık otoparklar, sert zemin kaplamalı yaya yolları, alana giriş alanları vb. yer aldığı, mevcut ve öneri yapılarla birlikte tüm diğer unsurlar beraber değerlendirilerek sert zemin dökümünün alanın 0,10'u kapsamında kalıp kalmadığı yönünde irdeleme yapılıp kabul görmüş nihai bilgilerinin hem plan notlarında hem de plan açıklama raporlarında olması gerekirken bu yönde bir etüt, karar üretilmediği ve plana yansıtılmadığı, 1/25.000 ölçekli Başkent Ankara Nazım İmar Planında bildirildiği biçimde Başkentlik kimliği üzerine hassasiyet gösterilmesi, ‘Başkente özgü’ ve ‘özel alan olma’ tasarımın temel vizyonu olması gerekirken bunun gözetilmediği, 1/1000 ölçekli plana ait 3 nolu plan notunda alanda yer alacak yapısal fonksiyonlara ilişkin Emsal:0,05 olarak belirtilmiş ise de, yapılaşma koşullarının plan üzerinde ada-parsel bazlı bildirilmediği ve ana yollardan çekme mesafelerinin plan üzerinde gösterilmediği, ayrıca AKM 1. Bölgenin Millet Bahçesi olarak planlanmasının üst kademe 1/25000 ölçekli Başkent Ankara Nazım İmar Planına ve planların kademeli birlikteliği ilkesine aykırılık taşıyor diyerek dikkat çekti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak ideolojik olarak mekânı yok etmeye, kentleşme politikalarını rant odaklı dönüştürmeye çalışanların karşısında olmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet değerlerini savunmaya, korumaya, bilimin ve tekniğin izinde geliştirmeyi sürdüreceğiz.”

Gerçek kişi, şirket ihtiyacı nedeniyle tahliye talep edebilir mi?

'Şehitliğin üzerine villa yapıldı' iddiasına Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün'den yanıt: Yazıklar olsun! 

İzmir Büyükşehir'in deprem hazırlığı tam gaz: Bornova’da 61 bin 673 binanın kimlik belgesi tamam!


Geri Dön