28 / 04 / 2024

Yargıtay'dan emsal niteliğinde karar! Ev sahibi ve kiracılar dikkat!

Yargıtay'dan emsal niteliğinde karar! Ev sahibi ve kiracılar dikkat!

Cam balkonlar, bazı binalarda komşular arasında sorunlara neden oluyor. Yargıtay’dan cam balkon yaptıran konut sahiplerini ilgilendiren karar çıktı. İşte Yargıtay'a taşınan konuya dair detaylar...



Evini daha fazla genişletmek, alandan tasarruf etmek, balkonunu dış şartlardan korumak için cam balkon yaptıran kişiler için kötü haber gündemde yer aldı. Yargıtay, milyonlarca vatandaşı kapsayacak emsal bir karara imza attı. Cam balkonlar bazı yapılardaki komşular arasında sorunlar yaşanmasına neden olurken şikayetler yapıldı.

Binaların balkonları dış cepheden pay alması sebebiyle diğer odalardan farklı olarak kabul edilmekte olup binanın ortak alanları arasında yer alıyor. Bu sebeple balkonlarda tadilat ve değişimlerde mutlaka apartmandaki kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izninin alınması gerekiyor. Bu iznin alınmaması halinde ise cam balkon kaçak yapı olarak değerlendiriliyor.

Kamu Son Haber'den Selin Tuşak'ın haberine göre, özellikle pandemi döneminde uzun süre evde karantinada kalanlar cam balkon kapatma işlemini tercih ederek pek çok kişi evine cam balkon yaptırdı. 

CAM BALKONU OLANLARA KÖTÜ HABER

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı karar ile milyonlarca vatandaşı ilgilendiren cam balkon hakkında emsal karar açıkladı.

İşte Yargıtay’ın emsal kararı:

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Davacı vekili dava dilekçesinde, davalıya ait 42 numaralı bağımsız bölümde projeye aykırı olarak kapatılan açık balkonun eski hale getirilmesini istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19.maddesinin 1'inci fıkrasında kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumaya mecbur olduklarının altı çizildi. 2'nci fıkrada ise kat maliklerinden birinin bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, tesis, onarım ve değişiklik yapılamayacağı kaydedildi.

Yargıtay dan emsal niteliğinde karar! Ev sahibi ve kiracılar dikkat!

BALKON İLE MUTFAĞI BİRLEŞTİRDİ

Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden, özellikle bilirkişi raporu içeriğinden; davalıya dair bağımsız bölümün mutfağa bağlantılı balkonunun mutfakla balkon arasındaki pencere, kapı ve duvarının kaldırılarak mutfakla birleştirildiği, balkonun PVC malzemeyle kapatıldığı anlaşılmaktadır.

Bilirkişinin yerinde saptadığı sistem, Yargıtay uygulamalarında da kabul edildiği gibi sabit eser niteliğinde olup bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan yapılamaz. Balkonu kapatma malzemesinin saydam (cam) ya da ışık geçirmeyen nitelikte olması ya da tek parçadan ya da birkaç parçadan oluşması, bina statiğini etkilememesi, çevreye zarar vermemesi sonucu değiştirmez.

CAM BALKON KALDIRILMASINA DAİR KARAR VERİLDİ

Tespit edilen bu durum karşısında balkonun projeye aykırı olarak kapatılması sebei ile eski hale getirilmesine karar verilmesi gerekirken, balkonun konut içine alınmak sureti ile kullanılmasının ruhsata tabi olmadığı, anataşınmazdaki kat maliklerinin yüzde 90'ının aynı yöntemle değişiklik yaptığı, değişikliğin diğer maliklere zarar vermediği ve ana yapının statiğini tehlikeye maruz bırakacak nitelikte olmadığı gerekçeleri ile talebin reddine karar verildi.

İzmir'in yüzde 70'inin dönüşüme ihtiyacı var! Uzmanlardan korkutan açıklama geldi!

Kocaelili müteahhitler 'Yarısı Bizden Kampanyası'ndan yararlanmak istiyor!


Geri Dön