14 / 05 / 2024

'Yarısı Bizden Kampanyası'nda detaylar belli oldu! 200 bin sınırı getirildi

'Yarısı Bizden Kampanyası'nda detaylar belli oldu! 200 bin sınırı getirildi

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuoyuna duyurduğu kentsel dönüşümde 'Yarısı Bizden Kampanyası ile ilgili önemli detayları açıklayan Bakan Kurum, "Dönüşüme girecek konutlarımız 200 bini aşarsa kura yapacağız" diye konuştu...



"200 BİNİN ÜZERİNDE BİR BAŞVURU OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"
Projemiz 200 bin konutluk yerinde dönüşüm projesi, rezervde 100 bin konut olarak başlatıyoruz, 300 bin konut. Hedefimiz önümüzdeki 5 yıllık süreçte bu iradeyi ortaya koyarak gerçekleştirmek. 200 bin yerinde dönüşüme talep toplayacağız. Vatandaşlarımızdan başvuruları alacağız. 200 binden fazla başvuru olursa kura sistemi. Ben 200 binin üzerinde bir başvuru olacağını düşünüyorum, olması gerektiğini düşünüyorum. Bu gerçekten tarihi bir kampanya. Bu vizyonu ortaya koyan Cumhurbaşkanımızdır. Sizin de anlattığınız gibi 94'te o kısıtlı imkanlarla tarihe baktığınızda da hala efsane belediye başkanıdır. Aynı anlayışla çalışacağız.

"ÜLKEMİZİN 81 İLİNE BU PROJEYİ YAYACAĞIZ" 
İstanbul'un güvenliği, deprem riskini bertaraf edilmesi ülkemiz adına önemli. Burada İstanbul'dan başlayacağız sonra da ülkemizin 81 iline bu projeyi yayacağız.

"ETAP ETAP SOSYAL KONUTUN BİR BENZERİNİ DE BURAYA YAPACAĞIZ"
Şimdi biz tutamayacağımız vaatleri hiçbir zaman vermedik. Hep tutacağımız tarafta durduk. Üretmekten, çalışmaktan da hiçbir zaman geri durmadık. Bu manada bu ilk etabımız. Daha sonra etap etap sosyal konutun bir benzerini de burada yapacağız. Mesela 250 bin sosyal konut açıkladık. Bir taraftan sosyal konut yapacağız, diğer taraftan da dönüşümle birlikte ama yerinde ama rezerv alanında dönüşüm konutlarını yapacağız. Böylelikle yapı stokumuzu yenilemiş olacağız, yeşil alanlarımızı artırmış olacağız.

150'yi aşkın bilim insanımız, hepsi de kendi alanında en iyiler. Zeminle ilgili, statikle ilgili, yeni teknolojilerle alakalı, çevresel etkilerle alakalı, mikro bölgelerle ilgili, zemin iyileştirmeyle alakalı hepsi kendi alanında en iyi hocalarımız. Onların görüşleri ve fikirleri doğrultusunda ülkemizi olası risklere karşı da hem öncesinde erken tedbir alabilmek hem afetin öncesi hem afet esnası hem afet sonrasında koordinasyonlu bir şekilde daha hızlı ve verimli şekilde çalışabilmek adına ve bu risklerden ülkemizi korumak adına ilgili tüm kuruluşlarımızla birlikte bir çalışsam yürütüyoruz. Oradaki veriler çok kıymetli. Yeni yapılacak binalardaki deprem yönetmeliğinden tutun yeni teknolojileri de uygulayacağımız tüm çalışmalarda kuruluşlarımız hocalarımızla iç içe çalışıyor. Önümüzdeki süreci hesaplamak zorundasınız. Bu anlayışla yapıyoruz, yapacağız.

KİRALIK KONUTLAR
Talep doğrultusunda arzı artırırsanız dengelersiniz. TOKİ burada o kadar önemli. Sosyal konut üretiyoruz hem deprem riskini bertaraf etmek için hem de vatandaşlarımızın ev alması için. Bir taraftan da aslında piyasayı dengeliyoruz. Niye 250 bin çıktık? Aslında 250 bin çıkarak piyasadaki talebi karşılamak üzere. İlk evini alacaklara kredi imkanı tanıdık, dolayısıyla bunların hepsi arzı artırmaya yönelik çalışmalar. Orada bir düzenleme daha yaptık. 2023'ün 7'nci ayına kadar geçerli, inşallah 7'nci aydan sonra onu uzatacağız. Piyasa şartlarının üzerinde bir ortalama söz konusuysa vatandaşımızı koruyacağız.

ÖDEME VE VADELER

100 metrekare 2+1 daire

750 bin TL devletten

Kalan tutara yüzde 10 peşinat 5 bin 625 TL’den başlayan taksitle 10 yıl vade

120 metrekare 3+1 daire 900 bin TL devletten

Kalan tutara yüzde 10 peşinat 6 bin 750 TL’den başlayan taksitle 10 yıl vade

Dönüşüm isteyen mülk sahiplerinin izleyeceği yolun aşamaları:

Buna göre, binalarını, müstakil evlerini dönüştürmek isteyenler şu adımları atacak:

Başvuru

Adım 1 - Mülk sahibi 26 Nisan-29 Mayıs tarihlerinde e-devlet üzerinden başvuru yapacak.

Ön inceleme-Rapor

Adım 2 - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanları tarafından başvuruda bulunulan binanın ön incelemesi yapılacak ve keşif raporu hazırlanacak.

Protokol-Proje

Adım 3 - Gönüllülük esasıyla anlaşma sağlanan bina için protokol hazırlanacak, proje aşamasına geçilecek.

Ruhsat

Adım 4 - Ruhsat alma süreci başlayacak.

Taşınma-İnşaat-Teslim

Adım 5 - Binanın boşaltılmasıyla TOKİ tarafından başlatılacak süreçte en geç 2 yıl içinde inşaat tamamlanacak, bu süreçte 10 bin 500 lira taşınma ve aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapılacak.


Geri Dön