30 / 04 / 2024

Yatırım tavsiyesinde bulunan uzmanlar, gayrimenkulde arsa ve tarlayı işaret etti!

Yatırım tavsiyesinde bulunan uzmanlar, gayrimenkulde arsa ve tarlayı işaret etti!

Belli bir birikimi olan vatandaşlar yatırımlarını değerlendirmek için uzman isimlerin görüşlerine başvuruyor. Peki, gayrimenkulde en mantıklı yatırım hangisi? İşte detaylar...



Sene sonu yaklaşırken enflasyon oranları da netlik kazanmaya başladı. Belli bir birikimi olan vatandaşlar neye yatırım yapmalı, elindeki paranın değerini nasıl korumalı? Yatırım uzmanları ve ekonomistler sene sonu tahminleri ile yatırım değerlendirmelerini paylaştı.

2023 yılının tamamlanmasına aylar kala yüksek seyreden enflasyon, parasını değerlendirmek; en azından birikimlerini korumak isteyen vatandaşı düşündürüyor. Artan konut fiyatları, döviz ve altındaki hareketler ve yükselen faizler arasında bocalayan küçük yatırımcılar önlerini görmeye çalışıyorlar. Haber Global Web'e sene sonu tahminleriyle ilgili değerlendirmeler yapan ekonomistler yatırım tavsiyesi vermekten çekinseler de vatandaşın nelerle karşılaşabileceği konusunda uyarılar yaptı.

YATIRIMLARDA DENGE DEĞİŞEBİLİR

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Prof. Dr. Ceyhun Elgin vatandaşların ekonomi politikasının henüz dengeli hale gelmediğini bilmesi gerektiğini kaydetti. Elgin, bugün akla yatan bir yatırımın kısa süre sonra mantıksız olabileceğine vurgu yaparak “Jeopolitik gelişmelere bağlı olarak da yatırım konusunda farklılıklar yaşanabilir. Şu an süren savaşların etkisi büyür mü, büyümez mi, bölgeye yayılır mı yayılmaz mı bakmak gerekiyor." dedi.

 Yatırım tavsiyesinde bulunan uzmanlar, gayrimenkulde arsa ve tarlayı işaret etti!

SAVAŞ HAVASI ALTINA TALEBİ ARTTIRIR

Savaş dönemlerinde altın gibi metalara ilgi olduğuna dikkati çeken Elgin, altın yatırımının biraz daha mantıklı gelebileceğini ancak yatırımcıların, başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerin para politikalarını takip etmeleri gerektiğini söyledi. Elgin şöyle devam etti: "ABD Merkez Bankası kararlarını takip etmelerinde fayda var. Öyle görünüyor ki gelişmiş ülkeler fazla faiz politikalarına devam edecekler. Elbette gelişmekte olan ülkeler de bu politikaları takip edecek. Faiz saplayan araçlar bu nedenle bana daha mantıklı gibi geliyor. Yatırımcılar Eurobond gibi araçları da değerlendirebilir." diye aktardı.

GAYRİMENKUL OLARAK ARSA VE TARLA

Şu anda konut alımında zorluklar olduğunu ve fiyatların çok yükseldiğini söyleyen Ceyhun Elgin, konut yatırımı yapmak için belli bir meblağın üzerinde birikiminin olması gerektiğini anlattı. İstanbul'da şu anda kabul edilebilir bir konut 2,5-3 milyon Türk Lirası civarında olduğunun bilgisini paylaşan Elgin, "Ama konut yatırımı yapmak için çok mantıklı bir dönemde miyiz bu da tartışılır. Ufak yatırımcı için gayrimenkul olarak arsa, tarla daha mantıklı bir yatırım aracı olabilir" dedi.

BORSAYA YATIRIM UYARISI

İktisatçı Doç. Dr. Baki Demirel ise borsa hakkında bilgi verdi. Konuya ilişkin uyarılarda bulunan Demirel Türkiye'de enflasyonun artış eğiliminde olduğunu söyleyerek, "Emek gelirleri hızla eriyor. Borsada şu sıralar sürekli halka arzlar var. Firmalar nakit akışı konusunda sıkışınca halka arzlarla temin etmeye çalışır. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olmalı. Maalesef piyasa derinliği olmayan bir borsa var." diye kaydetti.

"KONUT FİYATLARI GERİLER"

Konut ve otomotiv sektörü hakkında konuşan Doç. Dr. Demirel,"Ani fiyat hareketleri, spekülatif faaliyetler küçük yatırımcıyı zarara uğratabilir" dedi. Demirel, "Altının önemli bir getiri aracı olduğunu düşünüyorum. Türk Lirası üzerindeki baskı da devam ediyor. Yatırımcıların bunu da dikkate almaları gerekiyor. Türkiye'de özellikle parasal sıkılaştırma devam ederken konut fiyatlarında gerileme olacağını bekliyorum. Otomobilde de gerileme başladı” uyarılarını sıraladı. 

Silivri Yeşil Life Villaları yılbaşında teslim! Peşin ödemelerde indirim fırsatı!

Green Card başvurusu için son gün! Green Card başvuruları ne zaman bitecek?

Akmerkez GYO'dan ilk 9 ayda 264.2 milyon TL hasılat!


Geri Dön