15 / 05 / 2024

Yatırımcı borsadan çıkış eğiliminde mi? Dövizde atak yaşanacak mı?

Yatırımcı borsadan çıkış eğiliminde mi? Dövizde atak yaşanacak mı?

Merkez Bankası bankalara TL mevduatta vadenin uzaması durumunda zorunlu karşılıkların sıfırlanması kararını açıkladı. Bu kararın bankaların mevduat faizlerini yükseltmesi beklenirken, borsaya yönelen yatırımcının ise panikle çıkış eğiliminde olduğu kaydedildi.



Kısa Dalga Yazarı Mehmet Çetingüleç, yüksek dalgalanmalar nedeniyle kartlar sofrasında kalan küçük yatırımcının borsadan çıkışa yöneldiğini belirtti. Çetingüleç, döviz hesaplarında yeniden yükseliş olduğuna dikkat çekerek, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesaplarındaki satış trendinin tersine döndüğünü ifade etti. 6 Ocak'la biten haftada yerli yatırımcıların döviz hesaplarının 2.7 milyar dolarlık artışla 194.7 milyar dolara ulaştığını kaydeden Çetingüleç, "Öyle anlaşılıyor ki, dövizi satıp borsaya gidenler, borsanın kolay para kazanılan bir yer olmaktan çıkmaya başladığını özellikle son 1 haftada görmüş oldu" ifadesini kullandı.

BORSADAN ÇIKAN DÖVİZE YA DA KRİPTOYA

Gözde yatırım araçlarının gözden düşme sinyali verdiklerini ifade eden Çetingüleç, borsanın geçen yıl rekor düzeyde getiri sağladıktan sonra bu yıla hayal kırıklığıyla başladığını belirtti. Ocak ayı başından itibaren türbülansa giren ve bazı günler yüzde 7'yi aşan oranlarda düşüş yaşayan Borsa İstanbul'da hisse senetlerinin piyasa değerinin 12 günde 700 milyar lira eridiğine dikkat çeken Çetingüleç, BİST 100 endeksinin de geçen yılı 5509 puandan kapadıktan sonra 13 Ocak akşamı 4984 puana çekildiğini kaydetti.Yabancılarında borsadan çıkışının devam ettiğine işaret eden Çetingüleç, yerlilerin borsaya gelmeye devam ettiğini 12 Ocak tarihi itibariyle 3 milyon 980 bin yatırımcının hisse alıp satmak için hesap açtığını ifade etti. Halka arzların etkisiyle yatırımcı sayısının arttığı borsada küçük yatırımcının da büyük dalgalanmaların etkisiyle paniğe kapıldığının da gözlendiğini kaydeden Çetingüleç, küçük yatırımcının borsadan çektiği parayla dövize ya da yeniden kripto paralara yönelebileceğini belirtti.

DÖVİZ TALEBİ TETİKLENEBİLİR

Merkez Bankası anketinin de 12 ay sonra döviz kuru beklentisinin 22.77 liradan 23.43 liraya yükseldiğini ortaya koyduğuna dikkat çeken Çetingüleç, seçimlerden önce dövize talebin tetiklenebileceğini ve kurun atak yapabileceğini kaydetti. Borsaya yığılan paranın serseri mayın gibi piyasaya dağılmasını engellemek için yeni adresler oluşturulması gerektiğini kaydeden Çetingüleç, faiz artışı ya da kurların üzerindeki baskıyı kısmen azaltmak gerektiğini, tek başına borsayla devam edilemeyeceğini, yeni alternatif ve adres yaratılmasının şart olduğunu vurguladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön