27 / 04 / 2024

Yatırımcılar gayrimenkul yatırım fonuna yöneldi!

Yatırımcılar gayrimenkul yatırım fonuna yöneldi!

Omurga Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erktin, konut sektörü yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.  Erktin, konut sektöründe yaşanan durgunluğun gayrimenkul yatırım fonlarına yaradığını söyledi. 



Omurga Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erktin, konut sektöründe yaşanan durgunluğun ve fiyat düşüşünün gayrimenkul yatırım fonlarının alımlarını hızlandırmasını sağladığını belirtti. Erktin, özellikle ticari gayrimenkulde dip noktasına gelindiğini ve bunun büyük fırsat oluşturduğunu söyledi.

Sermaye piyasalarında 2014'den beri nitelikli yatırımcılara yönelik ihracına başlanan gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) toplam tutarı 3 milyar liraya yükseldi.

Hürriyet Gazetesi'nden Şebnem Turhan'ın haberine göre; 2018'nin son ayları itibariyle GYF fon sayısı da 23. Omurga Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erktin, konut sektöründe yaşanan durgunluğun gayrimenkul yatırım fonlarına yaradığını söyledi.

Erktin, “Sektördeki yavaşlama ve fiyatların düşmesi GYF yatırımcısı için avantaj sağlıyor. Bazı segment ve bölgelerde fiyatlar artık inşaat maliyetinin bile altına indi. Her ne kadar hem yerli hem yabancı yatırımcı ‘acaba daha da iner mi?’ diye beklese de biz özellikle ticari gayrimenkulde dip noktasına gelindiğini düşünüyoruz. Bu durum da ticari gayrimenkulde büyük fırsat oluşturuyor” diye konuştu.

Gazetecilerle buluşan Erktin, 2018 yılında gayrimenkul fiyatlarınının düşüştüğünü, bu yılda sabit veya hafif düşüşler olacağını öngörerek, “Kira rakamları ve değer olarak baktığımızda ticari gayrimenkullerde hemen hemen dibi gördük, bu seviyelerden uygun fiyatlarla yatırımcılar gayrimenkul alımına başlayacaklar. Bu toparlanma ile birlikte ticari gayrimenkul piyasası çıkışa başlayacak. Bizim de yönettiğimiz ve kuruluş aşamasında olduğumuz gayrimenkul yatırım fonlarında odağımız ticari gayrimenkul piyasasında. Kira getirisi ve değer artışı açısından özellikle konut piyasası ile karşılaştırdığımızda pozitif bir ivme yakalayabileceğimizi öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

410 MİLYON TL YATIRIM
Omurga’nın gayrimenkul yatırım fonlarının yaklaşık 300 milyon TL’lik bir büyüklüğe ulaştığını belirten Erktin, fonları ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “2019 içinde de yüzde 50 büyütme hedefimiz var. Yıl sonuna kadar yönettiğimiz fonların 450-500 milyon TL büyüklüğe ulaşmasını planlıyoruz. Şu anda 4 farklı lokasyonda binamız bulunuyor. Biz fonumuzun ilk yatırımını Maslak’ta konut olarak satılması çok zor olan bir bloka yaptık ve bunu öğrenci yurdu haline getirdik. Dolayısıyla bina ekonomiye kazandırıldı. Toplam 260 milyon TL’lik yatırım yaptık. Maslak’ta ve Ataşehir’de başka yapıları da fona dahil edeceğiz. Yıl sonuna kadar 150 milyon TL daha yatırım yapmayı planlıyoruz.”

AVM’LER DEPO OLUYOR
İstanbul’da ofis arzının talebin çok üzerinde olarak, Avrupadaki eş değer sayılabilecek metropollerle karşılaştırıldığında çok fazla olmadığını söyleyen Erktin, AVM ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Ancak AVM miktarı dünya ortalamasının üzerinde. Bir projeyi ele aldığımızda öncelikle kendi fonksiyonu içerisinde yeniden konumlandırarak nasıl daha verimli hale getiririz diye bakıyoruz. Mimari ve elektromekanik tüm özelliklerini inceliyoruz. Genellikle mütevazi bir harcama ve düzeltmelerle çok daha verimli hale geliyor. Ancak projenin konumu veya kurgusu baştan yanlış ise fonksiyon değişikliği düşünüyoruz; AVM’lerin depo, üniversite, konut bloklarının yurt olması gibi. AVM’lerde konumlandırma doğru ise problem olmuyor. İstanbul’da önemli miktarda AVM’nin fonksiyon değişikliğine gitmesi beklenebilir. Mülkte gereken düzeltmelerin yapılmasının yanında finansal ürün olarak nasıl yapılandırılacağı da çok önemli. Bu nedenle GYF yönetiminin hem inşaat/gayrimenkul hem de finansal bilgisi olması çok önemli.” 

AİLELER DE FONLARA YÖNELDİ

“Sadece konut sektörü değil tüm gayrimenkul sektörüne yatırım yapanlar ve yapmayı planlayanlar için GYF avantajlı bir alternatif” diyen Erktin, ancak GYF’lerin hem yeni olduğundan hem de sadece nitelikli yatırımcılara satıldığından dolayı ilk aşamada daha çok kurumsal yatırımcıların ilgisini çektiğini kaydetti. Erktin, “Bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemi aracılığı ile bireysel yatırımcıların da GYF’ye yöneldiğini görüyoruz. Bunun dışında ailelerin, ortaklıkların, şirketlerin gayrimenkule doğrudan sahip olmaları ile karşılaştırıldığında daha esnek ve likit olan GYF alternatifini tercih etmeye başladığını görüyoruz. Gelişmiş, ekonomik değere önem veren bir gayrimenkul pazarı oluştukça gayrimenkullerin kat kat, bölüm bölüm satılması yerine GYF payı olarak satılmaya başladığını göreceğiz” dedi.


Geri Dön