28 / 04 / 2024

Yatırımcılar gözünü ofise dikti! Ticari gayrimenkul piyasası yeniden canlandı!

Yatırımcılar gözünü ofise dikti! Ticari gayrimenkul piyasası yeniden canlandı!

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde evden çalışmayla beraber düşüşe geçen ticari emlak piyasası yeniden canlandı. Açıklanan küresel raporlar bu sene için olumlu işaretler verirken, gayrimenkul uzmanları da yaptıkları açıklamada özellikle lüks ofise talebin arttığını belirtti.



Tüm dünyayı derinden etkileyen pandemi döneminde zorunlu olan evden çalışma uygulamaları pek çok sektörde ofis kullanımını neredeyse sıfıra düşürdü. Yaşanan bu durum da tüm dünyada ofis ve ticari emlak yatırımlarını gözden düşürdü, bu alanda da fiyatlar adeta dip yaptı. Uluslararası raporlama kuruluşları ticari emlaktaki düşüşü 2023'te yüzde 54 şeklinde kayıtlara geçirdi. Fakat söz konusu bu alanda geleceğe yönelik olumlu tahminler de bulunuyor. İngiltere merkezli küresel bir emlak kuruluşu olan Knight Frank'ın 2024'e yönelik beklentilerinin bulunduğu raporuna göre ticari gayrimenkul, bir yatırım aracı şeklinde geri dönüyor. Ayrıca  İzmir  Emlak Kulübü Başkanı, gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün'e göre de ticari gayrimenkul piyasasında yeni trend de lüks ofisler oldu.


KEPENK İNDİRDİLER

Haber Globalden Ertan Altan imzalı habere göre Ticari gayrimenkullerde özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiden sonra düşüş trendi başladığına değinen İzmir Emlak Kulübü Başkanı, gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün şöyle konuştu: “İzmir'de, İstanbul'da ve Türkiye genelinde ticari gayrimenkullerde metrekarelere baktığımız zaman zaman çok fazla bir düşüş görüyorduk. Ticari gayrimenkullere yatırım yapan şirketler de yavaş yavaş kepenk indirmeye başlamıştı. Son dönemlerde de dünya ölçeğinde bakıldığı zaman ticari gayrimenkullerin borsa açısından da yatırımcı bulduğunu ve fonlar oluşturulduğunu gördük. Yaşanan bu heyecan ülkemizde de son senelerde oluştu. Ayrıca özellikle prestijli ticari gayrimenkul üreten firmalar da prestijli bölgelerde yatırımcılarını cezbetmeye çalışıyor.”

Yatırımcılar gözünü ofise dikti! Ticari gayrimenkul piyasası yeniden canlandı!

LÜKS OFİSLERE AKIN VAR

Yaptığı açıklamada bu yükselişi gören firmaların lüks ofis üretimine yöneldiğini dile getiren Rıdvan Akgün, şunları kaydetti:  “Son dönemlerde Egenin incisi İzmir'e baktığımız zaman 5, 6 Türkiye ölçekli gayrimenkul firmasının ticari gayrimenkullere yöneldiğini görüyoruz. Bununla ilgili olarak fonlar da oluşturmaya başladılar. Ticari gayrimenkullerin satışlarının yapılamaması, elde kalmış olması ve konut fiyatlarının artması bu alanda çalışan firmaları durdurmuştu. Fakat bugün gelmiş olduğumuz bu noktada talebin patlaması, sokak aralarında bireysel müteahhitlerin yaptığı yapılar yerine prestijli ve lüks lokasyonlarda ofislere talebin giderek artış göstermesi, lüks ofis tercihlerinin çoğalması, yaşanan bu durumu da değiştirdi. Ticari gayrimenkul şu an ülkemizde yükseliş trendinde. Dükkan ve ofis fiyatları aşağı yönlü giderken, konut fiyatları da yükselişteydi. İnsanlar da paralarını konuta yatırıyordu fakat artık durum değişti.”

FONLAR OLUŞTURULDU

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen gayrimenkul firmalarının oluşturduğu fonların nasıl çalıştığıyla ilgili de önemli detaylar veren Rıdvan Akgün, “Telaşa düşmüş olan inşaat firmaları da ellerinde kalmış olan konutlara alıcı bulamadıkları için, bankaların yüksek faiz uygulamasıyla beraber ellerindeki parayı fona çevirdi. Kalan gayrimenkulleri de bu fonlara aktardılar. Gayrimenkullerin enflasyon karşısında artışlarıyla bankaların vermiş olduğu mevduat faizinden daha fazla kar ettiği görüldü. Bununla ilgili temettüler de oluşturdular. İzmir'de büyük bir firma da çok yakın zamanda böyle büyük bir fon oluşturdu ve de ilgi çekmeye de başladı" diye konuştu.

YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Mega kent İstanbul'daki durumla ilgili de önemli açıklamalar yapan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile beraber kiralık ve satılık ofis piyasasının yüzde 60 oranında düşüş gösterdiğini fakat özellikle geçen sene artış olduğunu dile getirdi.

Nizamettin Aşa açıklamasında “Biz pandemi ile beraber ofis piyasasındaki düşüşleri görüp, bu ofislerin konuta dönüştürülmesi çağrısı yapmıştık fakat sonra yeniden yükseliş başladı. Özellikle geçen senenin son birkaç ayına ait veriler de bize artışı gösterdi. Bu senenin başından itibaren ise genel olarak gayrimenkul piyasasında düşüş yaşanıyor” diye konuştu.

İngiltere'de 4.5 milyon TL'ye ev alabilirsiniz!

Uzmanlar o illeri uyardı: 6 ve üzerinde deprem bekleniyor!

Dolar 31,32 TL oldu! Yükseliş devam edecek mi? Dolar yatırımcıları dikkat!


Geri Dön