Sektörel

Yatırımcılar rotayı tekrar gayrimenkule çevirdi! Borsa ve mevduattan çıkanlar konut alıyor!

Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp, konut satışlarındaki artışı değerlendirerek,  Borsa ve mevduattan çıkanların tekrar rotayı gayrimenkule çevirdiğini açıkladı. 

Yatırımcıların yeniden gayrimenkul almaya yöneldiğini söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp, konut satışlarındaki artışı değerlendirdi. Borsa İstanbul, bahar aylarında 7500-8500 bant aralığından bir 15 gün önceye kadar 11.000’lere kadar çıktı.

Ancak bu düşüşlerin kalıcı olduğu korkusuyla 965 bin kişi borsadan çıktı. Bunun dışında mevduat faizlerinin Eylül'den sonra düşeceğine dair söylentilerin olması, gümüş ve ons altında inişlerin çıkışları olması artık yatırımcıları gayrimenkul almaya doğru yönlendirdi.

BORSADAKİ DÜŞÜŞLER YATIRIMCILARI GAYRİMENKULE ÇEVİRDİ

Borsa düşüşte, dolar euro baskılanıyor söylentileri de kalkmaya başladı, 45 olacak 50 olacak beklentisi ortaya çıktı. Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu yıl sonu beklentisi belli. Dolayısıyla en iyi yatırım aracının yine gayrimenkul olduğunu düşünenlerin sayısı artmaya başladı. Mevduat faizlerinin de düşeceği söylentileri insanların gayrimenkul almaya yönlendirdi.

EN FAZLA KONUT İSTANBUL'DA SATILDI

İstanbul, temmuzda konut satışlarında 19 bin 47 ile en yüksek paya sahip il oldu. Bu kenti 11 bin 364 konut satışıyla Ankara, 6 bin 659 ile Antalya takip etti. Konut satışının en az olduğu iller ise 61 ile Ardahan, 64 ile Hakkari, 77 ile Bayburt olarak sıralandı.

 

YABANCILARA KONUT SATIŞI YÜZDE 16,1 GERİLEDİ 

Temmuzda yabancılara 2 bin 350 konut satıldı. Söz konusu satışlar, yıllık bazda yüzde 16,1 azaldı. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,8 olarak belirlendi.

Yabancılara yapılan satışlarda ilk sırayı 878 konutla Antalya aldı. Bu ili 752 konutla İstanbul ve 218 konutla Mersin takip etti. Yabancılara konut satışı ocak-temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 azalarak 12 bin 811 oldu. 

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI AZALDI

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları, temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,9 azalarak 11 bin 496'ya düştü. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9 olarak gerçekleşti.

Ocak-temmuz dönemindeki ipotekli konut satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53,8 azalışla 62 bin 911 oldu. Temmuz ayındaki ipotekli satışların 2 bin 786'sı, ocak-temmuz dönemindeki satışların 14 bin 462'si ilk el satışları olarak hesaplandı.

İLK EL KONUT SATIŞLARI YÜKSELDİ 

Türkiye genelinde diğer konut satışları, temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,7 artarak 115 bin 592 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 91 olarak kaydedildi.

Ocak-temmuz döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artışla 609 bin 251 oldu. Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, temmuzda yıllık bazda yüzde 28,9 artarak 40 bin 784 oldu 

Konut satışları oransal olarak en çok hangi illerde arttı?

GYODER Başkanı Çekici: Peşinatı olan ev almak için artık harekete geçmeye başladı