Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yol çalışmaları ivme kazandı!
Avrupa ile Asya kıtalarını birbirine bağlayan dev proje Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yollarının, köprünün açılış tarihi olan 26 Ağustos'a yetiştirilmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor
Avrupa ile Asya kıtalarını birbirine bağlayan, Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yollarında çalışmalar hız kazandı. Köprünün bağlantı yollarıyla 26 Ağustos'ta açılmasına kesin gözüyle bakılıyor.
20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!
Bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul'a inşa edilen 3. Boğaz Köprüsü, 2'si demiryolu olmak üzere toplamda 10 şeritli olacak.
Trafiği büyük ölçüde rahatlatacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü sayesinde birinci ve ikinci köprüye fazla yüklenilmesi nedeniyle akaryakıt ve iş gücü kaybından doğan yıllık 3 milyar liralık zarar ortadan kalkacak.
Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan 120 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerindeki köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması açısından da bir ilki barındıracak.
Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kırarken, açıklığı bin 408 metre olmak üzere toplam boyu 2 bin 164 metre ve bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını kazanacak.
26 Ağustos'ta açılacak
İstanbul'daki transit trafik yükünün hafifletilmesi, araçların şehir içi trafiğine girmeden erişim kontrollü, yüksek standartlı, kesintisiz, emniyetli ve konforlu bir yol ile zamandan tasarruf edilerek transit geçişin sağlanması, diğer ulaşım modları ile entegrasyonun sağlanmasıyla İstanbul şehir içi trafiğinde yaşanan yoğunluğun azaltılması, yoğun trafikten kaynaklanan hava kirliliği ve çevre sorunlarının ortadan kaldırılması öngörülüyor.
Köprünün 120 kilometre uzunluğundaki otoyol ve bağlantı yolları ile beraber 26 Ağustos'ta açılışının yapılması planlanıyor. Projenin bu tarihte hizmete açılması konusunda herhangi bir sıkıntı görülmüyor.
Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimleri için yapılan ihaleler sonuçlanmış, kazanan konsorsiyumlar açıklanmıştı.
Yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yapılacak yolların giderleri, işi üstlenecek firmalara ait bulunuyor.
Köprüde asfalt döküm işlemleri sonlandı
Üst yapı işlemlerinde de son aşamaya gelinen köprüde asfalt dökümü tamamlandı.
Bu kapsamda öncelikle çelik tabliye yüzeylerinin kumlaması yapıldı. Hemen akabinde boya ve izolasyon malzemeleri ile çelik tabliye yüzeyleri, korozyona karşı tamamen koruma altına alındı.
İzolasyon tabakasının ardından iki kademede mastik ve taş mastik asfalt ile asfalt çalışması gerçekleştirildi. Ana açıklık ve sonrasında da arka açıklıklardaki mastik ve taş mastik asfaltları yüksek kalitede imal edildi ve serimleri tamamlandı. Mastik asfalt karışımında, TLA adı verilen doğal bitüm kullanıldı.
Ana açıklık ve arka açıklıkta toplamda 11 bin 500 ton asfalt serildi. Asfalt çalışmaları gece ve gündüz vardiyalarıyla yaklaşık 150 kişilik bir ekiple sürdürüldü. İzolasyon ve asfalt çalışmaları, 2 aydan daha kısa bir sürede tamamlandı.
Köprünün kule şapkalarının montajına başlandı
Konsept tasarımı, "Fransız köprü üstadı" olarak nitelendirilen yapı mühendisi Michel Virlogeux ile İsviçreli Ti Engineering firması tarafından yapılan köprünün kule şapkalarının yerdeki montajına da başlandı.
Kule şapkaları, montaj sonrası vinçler yardımıyla yaklaşık 300 metre kaldırılarak yerine konulacak. Böylece 322 metrelik köprü kuleleri son halini alacak.
AA
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'ndeki çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde 2 tünelden biri olan Çamlık Tüneli'nde kazı çalışmalarında son aşamaya gelindi. Her iki tüpte de beton kaplama çalışmaları eş zamanlı olarak sürdürülürken, çalışmaları anlatan yetkili, "Tünelin kesit alanının büyük olması ve aynı zamanda jeolojik yapısının zayıf dayanımlı olması nedeniyle ilerlemeler pilot tünel uygulamasıyla gerçekleştiriliyor. Hassas bir kazı bölgemiz vardı ama çalışmalarımızı en hızlı şekilde sürdürdük. Önce kuzey tüpte karşıdan karşıya geçmeyi başardık. Ardından güney tüpte de aynı işlemi gerçekleştirdik. Kazı işleri iki tüpte toplam 11 aşamada tamamlandı, Tünel kazı işlerinde son kalan bölüm olan Güney tüp - Altyarı 6 kesitinde son 100 metreye girildi" dedi.
Büyük ilerleme sağlanan Kuzey tüp beton kaplama işlerinde son 60 metre kalırken, Güney tüp beton kaplama çalışmalarının yarısı da tamamlandı.
KÖPRÜDE DAMPER MONTAJI
3. köprüde eğik askı halatlarının damper montajı ise başladı. Damper sistemiyle birlikte toplam 176 adet olan eğik askı halatlarının salınımlarının önüne geçilecek. Eğik askı halatlarının montaj işlemi ise tamamlandı. Toplam 176 adet eğik askı halatın montaj işlemi yapıldı, yaklaşık 6 bin 500 kilometre kablo çekimi gerçekleştirildi. Son olarak 3. köprüde eğik askı halatlarının damper montaj işlemi başladı.
KULE ŞAPKALARININ MONTAJINA BAŞLANDI
3. köprüde süren çalışmalar kapsamında köprüdeki kule şapkaları montajına başlandı. Yerdeki montajı sonrası kaldırılacak kule şapkalarının yerleştirilmesinin ardından 322 metre yüksekliğindeki köprü kuleleri son halini alacak. ICA'nın hayata geçirdiği 3. Boğaz Köprüsü'nde son imalat çalışmaları yapılıyor. Bu kapsamda, 3. Boğaz Köprüsü'nde kule şapkalarının (Tower Tip Cover) yerdeki montajına başlandı. Montaj sonrası kule şapkaları vinçler yardımıyla yaklaşık 300 metre kaldırılarak yerine konulacak.
KÖPRÜDE ASFALT DÖKÜM İŞLEMLERİ SONA ERDİ
ICA'nın hayata geçirdiği 3. Boğaz Köprüsü Projesi'nde Asya ve Avrupa bir kez daha bir araya gelirken, asfalt dökümü de tamamlandı.
Yeni Şafak
Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı
Avrupa ile Asya kıtalarını birbirine bağlayan, Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yollarında çalışmalar hız kazandı. Köprünün 120 kilometrelik bağlantı yollarıyla 26 Ağustos'ta açılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Üst yapı işlemlerinde de son aşamaya gelinen köprüde asfalt dökümü tamamlandı. Bu kapsamda öncelikle çelik tabliye yüzeylerinin kumlaması yapıldı. Hemen akabinde boya ve izolasyon malzemeleri ile çelik tabliye yüzeyleri, korozyona karşı tamamen koruma altına alındı. İzolasyon tabakasının ardından iki kademede mastik ve taş mastik asfalt ile asfalt çalışması gerçekleştirildi.
Tasarım üstattan
Konsept tasarımı, 'Fransız köprü üstadı' olarak nitelendirilen yapı mühendisi Michel Virlogeux ile İsviçreli Ti Engineering firması tarafından yapılan köprünün kule şapkalarının yerdeki montajına da başlandı. Kule şapkaları, montaj sonrası vinçler yardımıyla yaklaşık 300 metre kaldırılarak yerine konulacak.
3 milyar TL kasada kalacak
Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2'si demiryolu olmak üzere toplamda 10 şeritli olacak. Yeni köprü sayesinde sayesinde birinci ve ikinci köprüye fazla yüklenilmesi nedeniyle akaryakıt ve iş gücü kaybından doğan yıllık 3 milyar liralık zarar ortadan kalkacak.
Akşam
Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
İstanbul’da Gayrettepe ile Üçüncü Havalimanı arasındaki metro hattının uygulama projelerinin bittiğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, ihale sonrası hattı rekor bir sürede bitirmek istediklerini açıkladı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Üçüncü Havalimanı’nın yüzde 27’sinin tamamlandığını belirterek, “Herkese, her şeye inat Türkiye Cumhuriyeti büyük projeleriyle büyümeye, yatırım yapmaya, insanının refahını artırmaya devam edecek” dedi.
Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Alana gelişinde Arslan’ı Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları CEO’su Yusuf Akçayoğlu, Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ve diğer yöneticiler karşıladı.
Milliyet