20 / 11 / 2024

Yayla Enerji, Davos’u yapacak projenin yüzde 20’sini gerçekleştirecek!

Yayla Enerji, Davos’u yapacak projenin yüzde 20’sini gerçekleştirecek!

Şirketin belli başlı projeleri arasında Bursa Çınarcık Barajı, Gaziantep Burç Göleti, Çatalağzı Termik Santrali Kül Barajı ve Bodrum Kadıkalesi’ndeki Safir Evleri geliyor. Şirketin şu anda 30 milyon TL’lik devam eden yatırımı bulunuyor...






Erciyes Dağı’nı Türkiye’nin Davos’u yapacak projede 4 tesis ve bir günübirlik işletmenin ihalesini alan Yayla Enerji, borsada ilk işlem gününde tavan oldu. Şirket, halka arz gelirini yatırımlarda kullanacak.



Yayla Enerji Üretim Turizm ve İnşaat, İstanbul Borsası’nda 420’inci şirket olarak işlem görmeye başladı. Hisselerinin yüzde 26.74’ünü halka açan şirketin diğer hisseleri Yayla ailesine ait. Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yayla, halka arzdan elde edilecek 12 milyon TL geliri yatırımlarda kullanacaklarını belirtti.


Şirketin temelleri yaklaşık 63 yıl önce İskenderun’da kurulmuş. Şirketin belli başlı projeleri arasında Bursa Çınarcık Barajı, Gaziantep Burç Göleti, Çatalağzı Termik Santrali Kül Barajı ve Bodrum Kadıkalesi’ndeki Safir Evleri geliyor. Şirketin şu anda 30 milyon TL’lik devam eden yatırımı bulunuyor.


Öte yandan şirket, turizm alanında Kayseri Erciyes Dağı’nı Türkiye’nin Davos’u yapacak projenin yüzde 20’sini gerçekleştirecek. Mehmet Yayla, projede 4 tesis ve bir günübirlik işletmenin ihalesini aldıklarını, bir oteli ve günübirlik tesisi 2014-2015 yılı sezonuna yetiştireceklerini kaydetti.


Devre tatil uygulayacak

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan proje tamamlandığında, şu anda 10 kilometre olan kayak pist alanının 180 kilometreye çıkacağını belirten Yayla, “Erciyes’te 800 olan yatak kapasitesi de 5 bine çıkacak. Bizim şirketimizin yatak kapasitesi ise 500 olacak” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi eliyle Kayseri Erciyes AŞ’nin kurularak projenin tek elden yönetilmesinin sağlandığını hatırlatan Mehmet Yayla şöyle devam etti:

“Projeye 100 milyon euro doğrudan yatırım gerçekleştirildi. Tüm plan hayata geçirildiğinde Avrupa’nın en uzun kayak pistine sahip olması planlanan Erciyes Dağı’nda sezonun uzatılması için yapay kar makineleri satın alınarak su tedariği amacıyla dağın zirvesinde gölet yatırımı gerçekleştirildi. Davos’a rakip olması hedeflenen Erciyes Dağı hem ulusal hem de uluslararası alanda önemli bir merkez olmak için gün sayıyor.”

Mehmet Yayla, tesislerin işletmesine otel zincirlerinden ilgi olduğunu hatırlatarak, “Otel zincirleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Bu arada, otellerimizin bazılarını ‘devre tatil’ uygulaması yapacağız. Özellikle Alpler’de uygulanıyor. RCI (dünya çapında yapılan devre tatil ve devre mülk değişim organizasyonu) sistemine üye olacağız. Bu çatı altında, üyelerimiz belirledikleri tarihte tatillerini yapacak. O tarihte başka bir yerde tatil yapmak isterse, sistem üzerindeki diğer tesisleri kullanabilecek. Biz de onun odasını kiraya verip, geliri müşteriye ileteceğiz” diye konuştu. Tesislerin bitmesiyle toplam 60 milyon TL yatırım yapılmış olacak.


Sırada Çeşme var

Erciyes Dağı’ndaki projenin tamamlanmasının ardından Çeşme’de Aya Yorgi’de sahip oldukları arazide önümüzdeki dönemde turizm tesisi planları olduğunu kaydeden Yayla, “Böylece turizmde hem kış hem de yaz sezonunda faaliyet göstereceğiz” dedi.



İlk gün tavan oldu

4.80 TL’den halka açılan şirket hisseleri Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görüyor. Şirket işlem gördüğü ilk gün yüzde 21 primle tavan oldu.


ABD hayali kurdu müteahhit oldu


Mehmet Yayla, şirketin 3. kuşak temsilcisi. Şirketin temellerini adını taşıdığı dedesi Mehmet Yayla’nın attığını anlatan Yayla şu bilgileri verdi: “Dedem Mehmet Yayla, Amerika’ya gitmek için Elazığ’dan İskenderun’a gidiyor. Ancak, İskenderun’u Fransızların işgal etmesiyle Amerika’ya gidemiyor ve inşaat işleri ile uğraşmaya başlıyor. Daha sonra Amerika’ya gitmekten vazgeçiyor ve 1950 yılında Yayla İnşaat’ı kuruyor. Daha sonra işleri babam Hüseyin Yayla devralarak şirketi büyüttü.”

Bu arada Hüseyin Yayla, İskenderun Ticaret Odası ve Organize Sanayi Bölgesi’nin kurucuları arasında yer alıyor. Hüseyin Yayla hâlâ işinin başında ancak, 3. kuşak Mehmet Yayla babasıyla birlikte işleri yapıyor. Diğer kardeşler ise ailenin kurduğu diğer şirketlerin başında. Mustafa Yayla açıkhava reklamları alanında faaliyet gösteren Anıt Reklam’ın başında, en küçük kardeş Ahmet Yayla ise Miramay adlı şirketin başında. 


AYFER YILDIZ/ Milliyet Gazetesi 


Geri Dön