30 / 04 / 2024

Yediemin deposu nasıl kurulur?

Yediemin deposu nasıl kurulur?

Bakanlık, yediemin depolarının yetki çevresini birden fazla icra dairesinin yetki çevresini kapsayacak şekilde belirleyebilir. Peki lisanslı yediemin deposu nasıl açılır? Yediemin deposu açmak için neler gerekli?



Yediemin deposu nasıl kurulur?

Lisanslı depoların yetki çevresi Bakanlık tarafından belirlenir. Depolar, lisans sahibi veya yetki devri yapılan alt işleticiler tarafından kuruluyor.


Lisans sahibi veya alt işleticinin, bir icra dairesinin yetki çevresinde yalnızca bir depo açması esastır. Bakanlık, iş ve ihtiyaç durumunu dikkate alarak aynı icra dairesi yetki çevresinde, yetki alanlarını belirlediği birden fazla depo açılmasına izin verebileceği gibi aynı deponun şubesinin açılmasına da izin verebilir. Verilen iznin yetki çevresi işletme belgesine yazılır.


Lisans sahibi ve işletme belgesi sahibinin birlikte talep etmeleri halinde, Bakanlıkça depo sayısının azaltılmasına izin verilebilir.


Bakanlık, depoların yetki çevresini birden fazla icra dairesinin yetki çevresini kapsayacak şekilde belirleyebilir. Yediemin deposu nasıl açılır? Yediemin deposu açmak için neler gerekli?


Depolarda bulunması gereken asgari nitelikler:


Lisanslı yediemin depolarında;

a) Şartnamede belirtilen büyüklükten az olmamak üzere kapalı alan ile motorlu araçların muhafazasına elverişli kapalı veya açık otoparkının bulunması,


b) Kapalı alan tabanlarının betonlanmış olması, varsa açık otoparkın sundurma ile korunaklı, çamur veya su birikintisini önleyecek şekilde betonlanmış veya kaplanmış olması,


c) Kapalı ve açık alanların, muhafaza edilen malların taşınması, boşaltılması, yüklenmesi ve nakli için iş makinesi ve taşıma araçlarının kolayca çalışabileceği genişlik ve yüksekliğe sahip olması,


ç) İdari işlerin yürütüleceği uygun bir kapalı alan ile iş sahipleri için bekleme salonunun bulunması,


d) Müzayede salonunun bulunması,


e) Uygun ve yeterli bir havalandırma sisteminin bulunması,


f) Yangına karşı gerekli ve yeterli ekipmanların bulunması,


g) Deponun tamamını kapsayan ve en az altı ay öncesine kadar kayıt verebilen güvenlik kamera sisteminin bulunması,


ğ) Depolama hizmetleri ile ihtiyaç duyulan diğer yan hizmetleri yerine getirebilecek nitelikte teçhizatın bulunması,


h) Şartnamede belirtilen diğer niteliklerin bulunması gereklidir.


Depolarda bulunan mallar mümkün olduğunca teşhire imkân verecek şekilde muhafaza edilir.


Lisanslı yediemin depoları yönetmeliği!


Geri Dön