Yedigöller Milli Parkı, kaldırım taşlarıyla döşenecek!
Türkiye'nin eşsiz güzelliklerinden Yedigöller Milli Parkı'ndaki toprak yollara "kaldırım taşı" döşenmesine çevrecilerden tepki: "Bırakın bu cennet bahçesi bakir kalsın"
Abant Tabiat Parkı'nda geçen yıl Bolu İl Özel İdaresi tarafından yürütülen yol çalışmaları sırasında göle dolgu yapılması ile ortaya çıkan doğa katliamının izleri halen silinemezken, bu kez Bolu sınırları içinde yer alan Yedigöller Milli Parkı aynı tehlikeyle karşı karşıya. SABAH, Bolu İl Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından göllerde yapılan yol çalışmalarını yerinde görüp inceledi.
'ABANT GİBİ OLMASIN'
Bolu merkeze 42 kilometre uzaklıkta bulunan Yedigöller Milli Parkı'nda yaklaşık 1 ay önce Bolu İl Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yol yapım çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında göllerin bulunduğu alanda yer alan toprak yol "kaldırım taşı" ile kaplanıyor. Yol kenarlarına ise suların yola zarar vermemesi için "beton" oluklar yapılıyor. Birçok canlı türünün yer aldığı doğa harikası bölgede iş makineleri harıl harıl çalışıyor. İki yıldır özel bir şirket tarafından işletilen Yedigöller'deki çalışma çevrecilerin yanı sıra bölgeyle ilgili bilimsel çalışmaları bulunan akademisyenlerin de tepkisine yol açtı.
Geçen yıl Abant Gölü'nün çevresine yapılan yol çalışması nedeniyle gölün yapısının değiştiğini belirten Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Kulköylüoğlu: "Abant'ın kimyasını bozdular. Verilen zarar ölçülemez. Aynı durum Yedigöller'de de yaşanmasın istiyoruz. Milli parka kaldırım taşı döşenirse sıradan bir parktan ne farkı kalır"
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tuncel: "Bu tip bir çalışma için Uzun Devreli Gelişme Planı olması gerek. Biyolog, çevre mühendisi, peyzaj mimarı, göl bilimci gibi birçok alanda uzmanın hazırlayacağı rapor doğrultusunda çalışma yapılabilir. Milli Park'a araçla girilmemesi lazımken, bir de yol yapılıyor."
"Yedigöllerin kaderi Abant gibi olmasın" diyen Bolu Çevre Derneği Başkanı Müzeyyen Özçevik: "Gidişat onu gösteriyor. İnsanlar oraya doğayla iç içe olmak için gidiyor. Zaten şehirlerde gereği kadar taş ve beton yol var. Arabasının ayakkabısının çamur olmasını istemeyen gitmesin. İlle de yol yapmak gerekmiyor."
Yedigöller'e araç trafiğinin bile kesilmesi gerektiğini belirten TEMA Vakfı Bolu Temsilcisi Lebibe Özçağlar: "Çalışma doğal ortamı bozar. Çocuklarımıza doğal bir ortam bırakmak istiyorsak doğaya bu tür müdahalelere karşı durmamız gerekiyor. Ülkemizde dokunulmamış nadir yerlerden biri Yedigöller. Bırakın bu cennet bahçesi bakir kalsın."
"GELENLERİN YÜZDE 80'İ YOL ÇALIŞMASINA OLUMLU BAKIYOR"
Bolu İl Çevre ve Orman Müdürü Sezgin Akay, Yedigöller'in doğal dokusuna dokunmadan yol yapıldığını savundu. Akay, "Yedigöller'le ilgili bir plan hazırlıyoruz. Gölleri koruyacak şekilde bir plan olacak. Konaklamayı kenarda bir yerde kuracağız. Gelen ziyaretçiler yolların çamur olmasından şikâyet ediyor. 'Arabam çamur oluyor diyenler' var. Bu yüzden göllerin bulunduğu yerdeki mevcut toprak yolu taşla kaplıyoruz. Yol zaten 5 metre genişliğinde. Herhangi bir genişletme yapmıyoruz. Çalışma göllerin girişinden başlayıp 2 kilometre boyunca yapılacak. Yollar oyulmasın diye kenarlara da drenaj koyuyoruz. Tabii bu çalışmaya tepki gösterenler oluyor. Mesela sanatsal gözle bakan fotoğrafçılar acayip tepki gösteriyorlar. 'Mahvetmişsiniz Yedigölleri. Bir fotoğraf çekeceğimiz yer vardı orası da gitti' diyorlar. Ona bakarsan kıyamet kopmuş. Ama gelenlerin yüzde 80'i yol çalışmasına olumlu bakıyor."
Sabah/Mesut Er