02 / 05 / 2024

Yeni aldığım evi ne zaman satabilirim?

Yeni aldığım evi ne zaman satabilirim?

Yeni bir ev aldığınızı ancak aldığınız bu evi satmak istediğinizi farz edelim; Bu süreçte "Vergi ödeyecek miyim? Yeni aldığım evi ne zaman satabilirim?" diyorsanız işte yanıtı...



Yeni aldığım evi ne zaman satabilirim?

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında doğan vergisel sorumlulukların arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Bu vergi, taşınmaz malın belli bir süre içerisinde satılması durumunda elde edilen gelir üzerinden ödeniyor.


Bu kapsamda yeni bir ev aldığınızı ancak aldığınız bu evi satmak istediğinizi farz edelim; Bu süreçte "Vergi ödeyecek miyim? Yeni aldığım evi ne zaman satabilirim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Gelir Vergisi Kanunu kapsamında sınırları belirtilen bu vergi, taşınmazın edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisine elden çıkarılması durumunda ödeniyor.


Örneğin, 2010 senesinde bir ev aldığınızı ve 2014 yılında sattığınızı düşünelim. 2015 yılında da yaptığınız bu satışın beyannamesini vermeniz ve sene içerisinde vergi borcunuzu ödemeniz gerekiyor.


Ancak vergilendirmede bir kıstas daha bulunuyor. Taşınmazı 5 sene içerisinde elden çıkaran ve her sene yeniden belirlenen istisna tutarından yüksek oranda gelir elde edenler, beyanname vererek vergi ödüyor.


Örneğin; Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi


2014 yılında elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen gelirin bu bedelden yüksek olması durumunda ödenmesi gerekiyor. 


Bu konuda size en yakın vergi dairesi müdürlüğünden ya da 444 0 189 aracılığıyla Vergi İletişim Merkezinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.


Yeni ev alınca yapılması gerekenler nelerdir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön