28 / 04 / 2024

Yeni asgari ücret desteğinde son dakika! SGK resmen açıkladı! Hemen bu detaylara bakın!

Yeni asgari ücret desteğinde son dakika! SGK resmen açıkladı! Hemen bu detaylara bakın!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işçi başına aylık 700 Türk Lirası şeklinde belirlenen yeni asgari ücret desteğinin nasıl uygulanacağına ilişkin bir genelge yayımladı. İşte Yeni asgari ücret desteği son dakika detayları...



Geçen sene işçi başına aylık 500 Türk Lirası şeklinde uygulanmış olan asgari ücret desteği bu sene 700 Türk Lirası'na yükseltildi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yayımlamış olduğu genelgeye göre, geçen senenin aynı ayında çalıştırılan prime esas kazancı günlük 671 Türk Lirası (aylık 20.130 TL) olan işçi sayısını geçmemek üzere bu sene Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmiş olan prime esas kazançlarda işçi başına günlük 23,33 TL (aylık 700 Türk Lirası) prim indirimi yapılacak. Prim desteği bu yılın ocak – aralık döneminde uygulanacak. 2024 yılı içerisinde ilk kez faaliyete geçen iş yerlerinden bildirilen işçilerin de tamamı için günlük 23,33 TL prim indirimi desteği sağlanacak. Söz konusu prim desteği İşsizlik Fonu'ndan finanse edilecek.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre yer altı maden iş yerlerinde en düşük ücret asgari ücretin iki katından az olamayacağı için bu iş yerlerinde günlük 1.789 Türk Lirası (aylık 53.670 TL) limiti uygulanacak. Ayrıca yine verilen detaylara göre toplu iş sözleşmesine tabi iş yerlerinde de günlük 1.341 Türk Lirası (aylık 40.230 TL) sınırı dikkate alınacak.

Yeni asgari ücret desteğinde son dakika! SGK resmen açıkladı! Hemen bu detaylara bakın!

Gerekli koşulları sağlamış olan işçiler için asgari ücret desteği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından doğrudan başlatılacak. Asgari ücret desteği esas olarak özel sektör işverenlerine sağlanıyor. Verilen detaylara göre Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamındaki kamu idarelerine ait kadro ve pozisyonlarda işçi çalıştıran işverenler destekten faydalanamıyor. Diğer kamu işverenleri faydalanabiliyor. Destekten yararlanmaması gereken işverenlerin SGK’ya başvuru yaparak desteğin sona erdirilmesini talep etmesi gerekiyor.

EMEKLİ İŞÇİLER İÇİN DESTEK SAĞLANMAYACAK

SGK tarafından konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre emekli işçiler sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi çalışıyorlar. SGDP’ne tabi işçiler için asgari ücret desteği sağlanmayacak. Geçen sene çalıştırılan işçi hesabında da dikkate alınmayacak.

YASAL SÜRESİ İÇİNDE VERİLMEYEN BEYANNAMELER İÇİN DESTEK YOK

Söz konusu bu destekten faydalanabilmesi için 2024'te aylık prim ve hizmet belgelerinin / muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içerisinde verilmesi gerekli. Yasal süresi dışında verilen ve gün sayısını artıracak mahiyetteki ek prim ödeme gün sayıları destekten faydalanılacak gün sayılarının hesaplanmasında dikkate alınmayacak. Buna karşılık yasal süresi dışında verilmiş olan ve gün sayısını azaltacak mahiyetteki prim gün sayıları dikkate alınmış olacak.

Yeni asgari ücret desteğinde son dakika! SGK resmen açıkladı! Hemen bu detaylara bakın!

PRİM BORCU OLAN İŞVERENE DESTEK VERİLMEYECEK

Asgari ücret desteğinden faydalanabilmesi için 2024'te Sosyal Güvenlik Kurumu'na vadesi geçmiş borcun olmaması ya da borcun çeşitli kanunlar gereğince yapılandırılmış veya taksitlendirilmiş olması gerekli. Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcu olan işverenler, söz konusu borç ödenmediği ya da yapılandırılmadığı takdirde destekten faydalanamayacak.

Bu durumdaki işverenler, borcu ödedikleri ya da yapılandırdıkları tarihten itibaren destekten faydalanmaya başlayacak.

GÜNDELİKÇİ, BAKICI ÇALIŞTIRAN İŞVEREN DE YARARLANACAK

Ayrıca yine verilen bilgilere göre Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ek 9. maddesi uyarınca ev hizmetlerinde ay içerisinde 10 gün ve üzerinde hasta bakıcı, gündelikçi, çocuk bakıcısı çalıştıran işverenler ile konut kapıcısı çalıştıranlar da asgari ücret desteğinden faydalanabilecek. Bu kişileri çalıştıran işverenlere sağlanmış olan destek tutarı, ödeyecekleri primden mahsup edilecek. Böylelikle de ev hizmetlerinde çalıştırdıkları bakıcı, gündelikçi gibi işçiler ile kapıcılar için her ay 700 Türk Lirası daha az prim ödeyecekler. İlk kez bakıcı ve gündelikçi çalıştıranlar da destekten faydalanacak.

 

Volkswagen Polo Mart 2024 fiyatları ne kadar oldu? Model model açıklandı: Polo fiyat listesi!

Tapu sahipleri aman dikkat! İşte GİB Emlak vergisi 1. ve 2. taksit ödeme tarihleri 2024! 

Emekli maaşına seyyanen zam için tarih verildi! SGK, Bağ-Kur ve memur emeklisine müjde geldi!


Geri Dön