Yeni gelir vergisi gayrimenkulleri etkiledi!
Gelir vergisi ve kurumlar vergisi yasaları birleştirerek TBMM Genel Kurulu'na sunuldu. İlgili çalışmada gayrimenkul alanında önemli değişimler söz konusu. Yeni yasa tasarısı, gayrimenkul sahiplerine dönük ciddi değişiklikler ve süprizler getirdi...
Yeni gelir vergisi yasa tasarısı geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığına sunuldu. Bu tasarı ile gelir vergisi ve kurumlar vergisi yasaları birleştiriliyor. Tasarıyı inceleyenler görmüştür. Gelir vergisi ile ilgili çok önemli değişikliklerin olduğu söylenemez. Genel olarak bakıldığında, gerçek kişiler açısından beyan usulünün, yani elde ettiği gelirlerini beyanname ile beyan eden mükellef sayısının artınlmasının amaçlandığı görülüyor. Bunun için de daha önceleri stopaj yoluyla vergilendirilen bazı gelirler için beyanname zorunluluğu getiriliyor.
Tasarı ile en fazla değişikliğin gayrimenkullerden elde edilen gelirlerde olduğunu söylersek sanırız yanlış olmaz. Gayrimenkullerin hem kiraya verilmesinden, hem de satışından sağlanan kazançların vergilemesi değişiyor. Hatta şirketlerin gayrimenkul satışından sağladıkları kazançların da vergileme ilkelerinde bazı değişiklikler yapılması öngörülüyor.
Bu yazımızda yeni yasa tasarısı kapsamında gayrimenkul kira gelirleri ve alım satım kazançlarının vergilendirilmesi konusunda yapılması planlanan değişikliklere, bu yıl için yürürlükte olan mevzuatla karşılaştırmalı olarak değineceğiz.
NE ZAMAN ÇIKAR?
Bu tasarının yasalaşmasmın Ekim-Kasım'ı bulacağı söyleniyor. Yani Meclis tatilden döndükten sonra Genel Kuru'da görüşülüp yasalaşacak. Tabii ki gerek Plan Bütçe Komisyonu'nda, gerekse Genel Kunıl'daki görüşmeler sırasında tasarıda bazı değişiklikler olacaktır. Bu değişiklikler sonrası yasa Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek. Buna göre 53 yıldır uygulanmakta olan ve gerçek kişilerin gelirlerinin vergileme esaslarını belirleyen gelir vergisi yasası yenilenmiş olacak.
2013 GELİRLERİNE UYGULANIR MI?
Tasarının yürürlük maddesinde 2014 yılında elde edilen gelir ve kazançlara uygulanacağı belirtiliyor. Yani 2013 yılında satılan gayrimenkuller ile 2013 yılında elde edilen kira gelirlerine şu an geçerli olan hükümler uygulanacak. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren elde edilen kira gelirleri ile gayrimenkullerin 2014 veya sonrasında satılmasından elde edilen kazanç yeni hükümler çerçevesinde vergiye tabi tutulacak.
GÖTÜRÜ GİDER
Gerçek kişiler tarafından kiraya verilen gayrimenkullerden bir yıl içerisinde tahsil edilen kiralardan, buna ilişkin giderler düşülebiliyor. Bu sayede vergilendirilecek net kazanca ulaşılıyor. Gider indirimi konusunda iki yöntem var. Gerçek veya götürü gider yöntemlerinden birinin seçimi tamamen mükellefin tercihine bırakılmış durumda.
Gider indiriminde birçok kişi tarafından götürü gider yöntemi kullanılıyor. Bu yöntemde kira bedelinin yüzde 25'lik kısmı doğrudan gider olarak düşülebiliyor. Bunun için hiçbir belgeye ihtiyaç yok. Ancak götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe bu yöntemden gerçek gider yöntemine dönemiyorlar. Ayrıca bugünkü uygulamada götürü gider hem konut hem de işyerinden elde edilen kiralara uygulanabiliyor.
Yasa tasansında götürü giderle ilgili temel birkaç değişiklik var. Bunlardan ilki götürü giderin 2014 yılından itibaren işyeri kira gelirlerine uygulanamayacak olması. İşyeri kira geliri elde edenler gerçek gider yöntemini seçerek varsa sadece belgeli giderlerini indirebilecekler.
KADEMELİ UYGULAMA
Değişiklik bununla da sınırlı değil. Konut kira gelirleri için de kademeli götürü gider uygulaması getiriliyor. Buna göre konuttan alınan kira 26 bin liradan azsa, eskiden olduğu gibi kazancın yüzde 25'lik kısmı götürü gider olarak düşülebilecek. Yani bu tutardan az konut kira geliri elde edenler açısından götürü gider uygulamasında bir değişiklik yok.
Kira geliri 60 bin lirayı aşanlar ise götürü gider yönteminden yaralanamayacaklar. Bunlar sadece varsa belgeli gerçek giderlerini düşebilecekler. 26 bin ile 60 bin arasında konut kira geliri elde edenler ise götürü gider yöntemini uygulamak isterlerse, hasılatın yüzde 25'i yerine yüzde 15'ini gider olarak düşebilecekler.
EKONOMİST