Yeni kentsel dönüşümde ilk rezerv alan hamlesi Hatay'da! 207,35 hektarlık alan rezerv alan ilan edildi!
Yeni kentsel dönüşüm kapsamında ilk rezerv alan hamlesi Hatay'da atıldı. Söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte merak edilen detaylar...
Bu ayın başında, kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeleri kapsayan kanunun yürürlüğe alınmasından sonra, kanun çerçevesindeki rezerv yapı alanı ilan etme yetkisi ilk olarak Hatay'da uygulanmaya başladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın olur kararıyla Hatay'ın Antakya ve Defne ilçesine bağlı mahalleler rezerv yapı alanı şeklinde ilan edildi.
Bakanlığın Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından imzalanmış olan belgede, "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun" kapsamında, Antakya ve Defne ilçesine bağlı 207,35 hektar büyüklüğe sahip alan "Rezerv Yapı Alanı" şeklinde ilan edildi.
50 BİN İNSANIN YAŞADIĞI MAHALLEYİ KAPSIYOR
Haber Sol'dan Can Kuyumcuoğlu'nun haberine göre; Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Başkanı Ecevit Alkan, konuya ilişkin son dakika açıklamalarda bulundu. Ecevit Alkan, yaptığı açıklamasında, belirlenen rezerv yapı alanının, yaklaşık 50 bin vatandaşın yaşadığı mahalleleri, içindeki hasarlı ve hasarsız yapılarla beraber kapsadığının altını çizdi.
Binaların hasarsız dahi olsa yıkılarak alanda imar planı bütünlüğü hazırlanacağını ileri süren Ecevit Alkan, insanların ödeme gücü olmaması halinde de tapularına el konulacağı ve mülksüzleştirilecekleri iddialarını gündem getirdi.
YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI NELERİ KAPSIYOR?
Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren ve Meclis Genel Kurulunda kabul edilen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", 9 Kasım tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kanunla, deprem bölgesinde yıkım kararlarının iptalinin talep edilmesi sebebiyle yıkılamayan binalarla ilgili yargı süreçlerinin hızlandırılması planlanıyor.
Rezerv yapı alanı olarak ilan edilecek alanların, yeni yerleşim alanı şeklinde belirlenmesi şartı kaldırılarak mevcut yerleşim alanlarında hukuksuz olarak rezerv alan ilan edilme yetkisi oluşacak.
Kanunda hak sahiplerinin kararıyla yapılan tüm işlemlerde, çoğunluk üçte ikiden yarıya düşürülecek.
Riskli yapı tespiti ve yıkım için tahliye işlemi, konut sahibi ya da kiracının olmaması durumunda kapalı kapı ve alanların açılması suretiyle, yapılabilecek.
Riskli alan ilan edilen mahallelerde, mahallelilerin tahliyesi için sürdürülen elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerin durdurulması yetkisi Bakanlık’tan alınarak Kentsel Dönüşüm Başkanlığına sağlanacak.
MAĞDURİYETLER YAYILIR
Kanunun yeni halinin bu zamana kadar devam eden hukuksuzlukları derinleştireceğine dikkat çeken Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen, önümüzdeki dönemde daha çok mağduriyet yaşanabileceğinin altını çizdi.
Köymen, yeni kentsel dönüşüm yasasıyla ranta dayalı kentsel dönüşümün herkesi mağdur edebileceğine, bugüne dek belirli mahallelerde öne çıkan hukuksuz uygulamalarin şehrin geneline de yayılabileceğine vurgu yaptı.
Konut satışları düştü! Gayrimenkulün yeni gözdesi arsa ve tarla oldu!
O isimden ucuz arsa sözü! Vatandaşa ucuza arsa satılacak!