14 / 05 / 2024

Yeni kira düzenlemesi nedir? İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme 5 soruda tüm detaylarıyla!

Yeni kira düzenlemesi nedir? İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme 5 soruda tüm detaylarıyla!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren kira düzenlemesiyle ilgili detaylar netleşti. Peki yeni kira düzenlemesiyle neler değişecek? İşte yeni kira düzenlemesi 5 soruda tüm detaylarıyla...



Hürriyet'ten Gülistan Alagöz, kira düzenlemesiyle ilgili merak edilen detayları kaleme aldı. Peki yeni kira düzenlemesiyle neler değişecek? İşte yeni kira düzenlemesi 5 soruda tüm detaylarıyla...

1-Mevcut düzende kiraya nasıl zam yapılıyor?

Kira bedellerine zam yılda 1 kez sözleşme yenileme tarihinde ve TÜFE 12 ay ortalamasına göre yapılıyor. Mesela son açıklanan mayıs ayı TÜFE 12 ortalaması yüzde 39.33 şeklinde oldu. Bu oran Haziran 2022'de sözleşmesi yenilenecek konut ve işyeri sakinleri için üst sınır. Ev veya  işyeri sahibi bu oranın altında zam yapabilir fakat bu zamdan daha fazlasını talep edemez. 5 seneyi geçen kiracı için de kira tespit davası açılarak, kiranın yeniden belirlenmesi istenebilir.

Yeni kira düzenlemesi nedir? İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme 5 soruda tüm detaylarıyla!

2- Yeni düzenlemeyle kiraya nasıl zam yapılacak?

Söz konusu düzenlemede iki önemli nokta bulunuyor. Biri ‘tavan zam’ oranının belirlenmesi, diğeri de söz konusu bu düzenlemenin ‘geçici’ olması. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sözleşmesi yenilenecek olan vatandaştan en çok yüzde 25 zam talep edilecek. Yeni vatandaşlar artık TÜFE ortalamasını takip etmeyecek ve 12 ay boyunca zam oranı sabit olmuş olacak.  Böylece 2 bin TL'lik bir kira 2 bin 500 TL'ye, 3 bin TL' olan kira bedeli de 3 bin 750 TL'ye çıkacak. Söz konusu bu durum, halihazırda kiracılı bir ev için de geçerli olacak.  Bakan Bekir Bozdağ geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yeni kiraya verilecek evler için de kriterler geleceğini dile getirmişti. Fakat bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmadı. Ayrıca mevcut yasada konut ve işyeri için şartlar eşitken, kira artışına sınır getiren yeni düzenlemede yalnızca ‘konut’ ifadesinin kullanılması da dikkat çeken detaylar arasında.

3- Konut sahipleri bu sınırlamaya uymazsa ne olacak?

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, bundan sonra ev sahiplerinin belirlenen sürelerde ‘yüzde 25 sınırını tanımıyorum’ deme hakkı bulunmuyor.  Nasıl ki bugüne kadar TÜFE 12 ay ortalamasının üzerinde zam talepleri hukuka aykırı ise, bu düzenleme sonrasında da yüzde 25’i aşmak da hukuka aykırı olmuş olacak.


Geri Dön