19 / 05 / 2024

Yeni Konut Finansman Programı'nda ev alacaklara hangi katkılar sunulacak? Konut sahibi olmak isteyenler hemen bakın! 

Yeni Konut Finansman Programı'nda ev alacaklara hangi katkılar sunulacak? Konut sahibi olmak isteyenler hemen bakın! 

Yeni Konut Finansman Programı kapsamında, kanun teklifinin birinci maddesinin resmen kabul edildiği açıklandı. Yeni Konut Finansman Programı'nda ev alacaklara hangi katkılar sunulacak? Konut sahibi olmak isteyenler hemen bakın!



Ekonomimcom köşe yazarı Nevzat Saygılıoğlu, Yeni Evim kampanyasında vatandaşlar için iki somut katkı öngörüldüğünü aktardı. "Birincisi, gerçek kişi için ilk üç yıldaki finansman taksit tutarının kişinin hane gelirinin yüzde 30’unu aşan kısım kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden katkı sağlamak olarak belirlenmiş" diyen Saygılıoğlu, bu yüzede 30 oranını yüzde 50’ye yükseltmeye ve süreyi 1 seneye kadar düşürmeye Cumhurbaşkanının yetkili olduğunu belirtti. 

Saygılıoğlu vatandaşlar için öngörülen ikinci katkıyı "Konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payının, yüklenici firma hesabından veya finansman tutarından tahsil edilerek finansmanı sağlayan bankalardaki geçici hesaplara aktarım olarak formüle edilmiş" diyerek açıkladı. 

Yeni Konut Finansman Programı nda ev alacaklara hangi katkılar sunulacak? Konut sahibi olmak isteyenler hemen bakın! 

Birinci sırada yer alan katkının sağlanabileceği konut finansmanının toplam anapara tutarının, ilgili yıl merkezi yönetim bütçesinde yer alan başlangıç ödeneklerinin yüzde 5’ini geçemeyeceğine dikkat çeken Nevzat Saygılıoğlu, "Yani 2023 bütçesine göre bu limit 211 lira olarak öngörülmüş ve bu tutarı bir katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili kılınmış" ifadelerini kullandı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca sağlanacak finansmanın menkul kıymetleştirilme imkanının da kanun kapsamında öngörüldüğünü aktaran Saygılıoğlu, "Özel tertip Devlet iç borçlanma senetleri veya varlığa dayalı menkul kıymetlerin (VDMK) alınması karşılığında kağıt ihracı yetkisi alınmış" açıklamasında bulunarak; konut finansmanlarına ilişkin düzenlemenin 31 Aralık 2023'e kadar geçerli olduğuna ve 1 sene daha uzatma yetkisinin Cumhurbaşkanı'nda olduğuna dikkat çekti. 

Saygılıoğlu, diğer taraftan bankalar tarafından sağlanacak finansman tutarı, vade, faiz oranı, kar payı, konutların azami satış bedeli ile gerçek kişilerin durumu gibi konuları belirleme ve şehir bazında farklılaştırma gibi konularda da Cumhurbaşkanı'nın yetkili olduğunu belirtti. 

SSK ve BağKur emeklilerine resmen soğuk duş! Az önce tek tek açıklandı, duyan emeklinin adeta aklı durdu! Hemen bakın!

3600 ek gösterge peş peşe değiştirecek! İkramiye ve maaşlar göreni buz kestirdi! Tek tek rakamlar açıklandı! 

Dikkat!..Dikkat!..Dikkat!...Asgari ücretliler 1.000 TL daha fazla maaş alacak! Hemen bakmayan bin pişman!


Geri Dön