27 / 04 / 2024

Yeni torba meclise geliyor: Deprem yasası, kiralık evler ve emekli zammı gündemde 

Yeni torba meclise geliyor: Deprem yasası, kiralık evler ve emekli zammı gündemde 

Ekonomik ve sosyal güvenlik konularında birçok yeni düzenleme Meclis'in gündemine geliyor. Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği bu reformlar, sırasıyla Meclis'e sunulacak. İlk kapsamlı kanun teklifinin hazırlıkları da başlatıldı. İşte bu ilk torba nelerin yer alacağına dair bilgiler…



Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Ekim'de kapılarını tekrar vatandaşlara açarak, ülkenin dört bir yanındaki milyonlarca insanı yakından ilgilendiren kritik kararları gündemine aldı. Bu kapsamlı düzenlemeler esnafından işçisine, gençlerden kadınlara ve emeklilere kadar birçok kesimi ilgilendiriyor.

Kiralık evler ve deprem yasası 

Meclisin gündemine alacağı ana maddelerden biri 'günlük kiralık konutlar' hakkında olacak. Yeni dönemde öne çıkacak diğer bir kritik yasal düzenleme ise 6 Şubat depreminin ardından özellikle İstanbul'un depreme karşı daha dirençli hale getirilmesi amacıyla hazırlanan deprem yasa taslağıdır. 

Deprem bölgeleri için özel rezerv alanları kurulması planlanıyor. Fay hatlarına ya da sıvılaşma riski taşıyan bölgelere inşaat izni verilmemesi gündemde. Kentsel dönüşüm projelerinin nasıl uygulanacağı konusunda ayrıntılar da belirlenecek. 

Yeni torba meclise geliyor: Deprem yasası, kiralık evler ve emekli zammı gündemde 

Emekli zammı 

Yakın zamanda Meclis gündemine gelecek olan bir tasarı, emeklileri yakından ilgilendirecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın üzerinde titizlikle çalıştığı bu konu, maliyet analizinin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Ancak bu süreç biraz zaman isteyebilir. Bu yüzden ilk aşamada emekliler için yapılmış bir iyileştirme planının bulunması muhtemel değil.

Ev kadınlarına aylık 

Ev kadınlarının sosyal güvence altına alınması ve emeklilik haklarının güvence altına alınması için yeni bir düzenleme gündemde. Bu adımda isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet katkısıyla desteklenecek. Bu finansal yardımın Aile ve Gençlik Bankası üzerinden temin edilmesi planlanıyor.

Annelere yıpranma payı 

AK Parti'nin seçim vaatlerinden biri, özellikle kadınların emeklilik yaşını çocuk sayısına göre düzenlemeye yönelik bir model öneriyor. Bu taslak ağır işlerde alınan yıpranma payına benzer bir yaklaşım planlanıyor. Eğer bu model hayata geçirilirse kadınların çocuk sayısına bağlı olarak emeklilik yaşında belirli indirimler söz konusu olabilir ve ekstra prim hakkı da tanınabilir.

2. Torba Yasa Geliyor: EYT, 500 Prim ve Bağ-Kur Affı Müjdesi mi?

2023 torba yasada neler var? Hangi yasa maddeleri torba yasada yer alıyor!

2. torba yasada hani konular ele alındı! staj sigortası sayılacak mı? Astsubaylar tazminat konusu açıklandı mı?

 


Geri Dön