23 / 12 / 2024

Yeni yapılacak camilerde sosyal donatı alanı şart!

Yeni yapılacak camilerde sosyal donatı alanı şart!

Düziçi Cami Denekleri Federasyonu'nun yöneticileri, yeni yapılacak camilerde "sosyal donatı alanı" bulunması gerektiğini söyledi.



Osmaniye'de 13 cami derneğinin bir araya gelmesiyle kurulan Düziçi Cami Denekleri Federasyonu'nun yöneticileri, yeni yapılacak camilerde "sosyal donatı alanı" bulunmasını önerdi.


Düziçi Cami Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Islah, Türkiye'de cami derneklerinin bir araya gelerek federasyon kurmasının, bu federasyonların da bir çatı altında toplanıp konfederasyona dönüşmesinin zamanının geldiğini savundu.


Osmaniye'nin Düziçi ilçesindeki 13 cami derneğinin birleşmesiyle Türkiye'nin ilk cami dernekleri federasyonlarından birini kurduklarını belirten Islah, "Amacımız, tüm cami derneklerini konfederasyon çatısı altında toplamak, camilerin sosyal hayatta daha önemli görevler yerine getirmesini sağlamak ve Müslümanların sorunlarına çözüm önerileri sunacak, çalışmalar yapan sivil bir çatı kuruluşu kurmaktır" dedi.


Türkiye'de Sakarya, Elazığ ve Düziçi ilçesinde cami derneklerinin federasyon çatısı altında toplandığını aktaran Islah, şunları söyledi:

"Camiler toplum hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Camilerimizin daha etkili verimli kullanılması amacıyla cami derneklerinin bir araya gelmesinin önemine inandığımız için federasyon çatısı altında topladık. Camiler sadece ibadet edilen yer olmaktan çıkarılmalı, sosyal kültürel toplanma merkezi haline dönüşmeli. Camilerimizi daha geniş kapsamlı nasıl kullanabiliriz, sadece ibadethane olarak kullanılmaktan çıkarıp, bir eğitim yuvası, kültür merkezi, gençlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağı mekanlar haline getirmeyi düşünüyoruz. Camilerin maddi koşullarının iyileştirilmesi yönünde çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Cami dernekleri federasyonlarının konfederasyon çatısı altına toplanarak Müslümanların karşı karşıya oldukları sorunlarına çözüm önerileri getirmesini, dünyadaki Müslüman sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkiler kurmasını, işbirliğini geliştirecek çalışmalar yapmasını planlıyoruz."


Başkan Yardımcısı Hüseyin Yazar da cami derneklerinin örgütlenip bir araya gelme fikrinin sahibinin eski devlet bakanlarından Hasan Aksay olduğunu belirtti.


Türkiye'de faaliyet gösteren cami derneklerinin birleşerek önemli bir sivil örgütlenmeye dönüşeceği, bu sayede önemli fikir ve görüşlerin ortaya çıkacağını anlatan Yazar, "Öncelikli hedefimiz, önce ilimizdeki sonra bölgemizdeki cami derneklerini bir araya getirmek, daha sonra bir üst kuruluşla planlarımızı hayata geçirmek, görüş ve düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşmak olacaktır. Bugün ülkemizde ve dünyada Müslümanların ciddi sorunları var. Sivil örgüt, kurum ve kuruluşlarla bu sorunları dile getirmek, çözüm arayışlarına gitmek" diye konuştu.


"Yeni yapılacak camilere sosyal donatı alanı şartı getirilmeli"


Federasyonun en önemli görevlerinden birisinin camiler üzerinde çalışmalar yapmak olduğunu vurgulayan Yazar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Camilerin standartlarının yükseltilmesi gerektiğine inanıyoruz. Cami inşaat alanlarının ve projelerinin Diyanet İşleri Başkanlığı ve belediyeler tarafından bir standarda kavuşturulması gerekmektedir. Biz federasyon olarak yeni yapılacak camilere sosyal donatı alanı şartı getirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Yeni yapılacak camilere, aşevi, misafirhane, kütüphane, sosyal alan şartı aranmalı. Bundan sonra inşa edilecek camilerimiz en az iki dönüm arazi üzerine inşa edilmeli, camilerin projesinde sosyal alanlar oluşturulmadan proje onaylanmamalıdır. Federasyon merkezimizin de içinde bulunduğu alan inşa edilen sosyal donatı alanlarına sahip camimizi toplumun önüne koyduk. Müftü Mehmet Emin Aksay Camisi sosyal kültürel alanları ve fiziki özellikleriyle örnek olacak niteliklere haiz bir görünümde. İnşallah daha güzel çalışmalara imza atacağız."


Radikal


Geri Dön