29 / 04 / 2024

Yeni yılda araç muayeneleri arttı! İşte güncel ücretler

Yeni yılda araç muayeneleri arttı! İşte güncel ücretler

Araç muayenesinde flaş gelişme. Yeni yılda araç muayene ücretleri zamlandı. Araç sahipleri ise kendi araçlarının muayene ücretini merak ediyor. İşte tüm detaylar...



Araçların muayene süreleri sınıflarına göre değişkenlik gösteriyor. Otomobil sınıfında değerlendirilen araçlar için muayene periyodu ilk 3 yıl sonunda ve devamında 2 yılda bir yapılıyor. Kamyonet sınıfında değerlendirilenler ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir kez olarak periyodu oluyor.  Araç muayenesi her araç için son derece önemli bir konu. 

Bu muayeneyi TÜVTÜRK yapmaktadır. Yakın zamanda araç muayenesi yaptıracak kişiler de “TÜVTÜRK araç muayene ücretleri ne kadardır?” şeklinde sordukları sorularına yanıt aramakta. Peki “2024 araç muayene ücretlerine zam geldi mi, kaç TL oldu?” İşte 2023 ve 2024 yılı TÜVTÜRK araç muayene ücretleri…

2024 YILI ZAMLI ARAÇ MUAYENE ÜCRETİ NE KADAR OLDU?
Motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu veya römorksuz traktör: 912,47 TL
Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork: 1.791,29 TL
Otobüs, kamyon, tanker ve çekici: 2.421,42 TL

2023 YILI ARAÇ MUAYENE ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL?
2023 yılı için motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu veya römorksuz traktör ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork ise 1.130,44 TL olarak belirlendi. Otobüs, kamyon, tanker ve çekici için TÜVTÜRK muayene ücretleri 1.528,10 TL olduğu duyuruldu.

ARAÇ MUAYENE PERİYOTLARI NASILDIR? HANGİ ARAÇ NE ZAMAN MUAYENE EDİLİR?
Hangi araçların ne aralıklar muayene edilmesi gerektiği açıklandı. Resmi/ hususi araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her iki yılda bir muayene edilir. Lastik tekerlekli araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her 3 yılda bir muayene edilmelilerdir. Diğer motorlu araçlar: İlk bir yaş ve sonrası için her yıl muayene edilmesi gerekir.

İki- üç tekerlekli araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her iki yılda bir muayene edilmelilerdir. Römorklar- yarı römorklar: İlk bir yaş ve sonrası için her yıl muayene edilmelilerdir. Sıfır kilometre araçların muayene tarihleri, aracın satın alınmasından 3 yıl sonra başlar. 3 yıldan sonra da devlet tarafından zorunlu tutulan araç muayene işlemleri yapılması gerekir.

ARAÇ MUAYENESİ YASAL BİR ZORUNLULUK
Hem sürücülerin hem yayaların hem de hayvanların güvenliği için önem taşıyan araç muayenesi, trafik akışında oluşabilecek herhangi olumsuz durumlara karşı güvence altında olunmasını sağlıyor. Can ve mal güvenliğinin korunabilmesi için araçların düzenli olarak kontrol edilmesi yasal bir zorunluluk. Araç muayene ücreti 2023 yılı itibariyle güncellendi. Egzoz muayene ücreti ile TÜVTÜRK araç muayene ücretinde 2023 yılından beri yüzde 61,5 oranında artış yaşandı.


Geri Dön