27 / 04 / 2024

Yeni yılda ne kadar doğalgaz faturası gelecek? Doğalgaz faturasında bu rakamı görmeye hazır olun!

Yeni yılda ne kadar doğalgaz faturası gelecek? Doğalgaz faturasında bu rakamı görmeye hazır olun!

Kış mevsiminin gelmesiyle vatandaşlarda doğlgaz fatura korkusu başladı. Vatandaşlar doğalgaz faturalarının nasıl geleceğini merak ederken, ilk rakamlar gelmeye başladı.  Doğalgaz faturasında bu rakamı görmeye hazır olun!



Havaların soğumasıyla birlikte doğlgaz faturasının ne kadar geleceği şimdiden araştırılmaya başlandı. Alım gücünün gittikçe düştüğü şu günlerde vatandaşlar doğalgaz faturasıyla ilgili hesap kitap yapmaya başladı. Birgün Gazetesi'nden Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, artan enflasyon nedeniyle çoğu yoksulluk sınırının altına yurttaşlar bu kış ısınmakta bir hayli zorlanacak.

KONUT VE KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN İNDİRİM GELMİŞTİ!

2019 Mart ayında yapılan yerel seçimler öncesinde iktidar, BOTAŞ’ın doğalgaz satış tarifelerinde konutlar ve küçük işletmeler için yüzde 10, elektrik santralları için yüzde 8,8 indirim uygulamıştı.

Fakat, seçimlerin ardından yapılan zamlarla 2019 içinde doğalgaz satış fiyatları konut ve küçük işletmeler için yüzde 41,1, büyük sanayi için yüzde 14,1, elektrik santralları için yüzde 3,8 oranında artış meydana geldi. 

HER AY ZAM GELDİ!

Koronavirüs salgını döneminde indirime gidilirken, 2021 yılı içinde ise politika değişti ve doğalgaz fiyatlarına her ay zam yapıldı. 

Satış fiyatları konut aboneleri için yüzde 47,15 arttı. Zam furyası, 2022 içinde de devam etti. BOTAŞ bu dönemde doğalgaz satış fiyatlarını konutlar için yüzde 119,37 artırdı.

2023 yılında ise genel seçim gündemi nedeni ile yeniden indirimler başladı. 2023’ün ilk dört ayında konut satış fiyatları sabit kalırken Şubat, Mart ve Nisan aylarında işyerlerinde üç indirim yapıldı. 

Ocak 2019-Nisan 2023 döneminde BOTAŞ, doğalgaz fiyatlarına konutlarda yüzde 358,50 oranında zam yaptı. Aynı dönemde TÜFE’deki artış ise yüzde 224 olmuştu.  Böylelikle konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarına enflasyonun 134,5 puan üzerinde zam yapılmış oldu. 

 Yeni yılda ne kadar doğalgaz faturası gelecek? Doğalgaz faturasında bu rakamı görmeye hazır olun!

DOĞLGAZ AYLIK ORTALALAMA NE KADAR GELECEK? 

Doğalgaz kullanımının düşük olduğu yaz aylarında birçok hane doğalgaz faturası ödemedi. Ücretsiz kullanım süresinin biteceği 2024 Mayıs ayına kadar kadar her ay 25 metreküplük kullanımın karşılığı olan tutar faturadan düşülecek.

25 metreküplük ücretsiz kullanım kış aylarında artan ortalama tüketimin çok altında kalıyor. 

Son 5 yıllık dönemde 2021-2022 kış dönemi hane başı tüketiminin en yüksek olduğu kış dönemi oldu. Son 5 yıldaki kış döneminin aylık ortalama hane başı tüketimi 145 metreküp olarak hesaplandı.

Şubat 2022’de ortalama hane tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 23 artışla 195 metreküp olarak gerçekleşti.


Buna göre yeni yılda ortalama doğalgaz faturaları şu şekilde olması bekleniyor;

  • İstanbul: 914 lira,
  • Ankara: 1050 lira,
  • Erzurum: 1268 lira
  • Hane başı aylık tüketim: 145 m olarak hesaplandı. 

EPDK'dan son dakika doğalgaz kararı! Konut tüketicileri dikkat! Yeni yılla beraber resmen uygulanacak!

Eski doğalgaz sayaçları 2025 sonuna kadar değiştirilecek!

Geri Dön