06 / 05 / 2024

Yenikapı-Göztepe arası 15 dakikaya inecek!

Yenikapı-Göztepe arası 15 dakikaya inecek!

Boğaz'ı denizin altından birleştirecek Avrasya Tüneli'nde son 75 metreye gelindi. Kazlıçeşme'den tünele giren bir araç, trafiğin en yoğun olduğu saatte bile 15 dakikada karşıya geçecek.



Türkiye'nin mega projelerinden Avrasya Tuneli'nde sona yaklaşıldı. Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, Asya ve Avrupa'yı deniz tabanı altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak projede son 75 metreye gelindiğini açıkladı. Bilgin, doğu ve batı yönünde karada inşa edilen tünellerin kazı işleminin tamamlandığını, kazı işlemlerinin bu ay sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Bilgin, "Türkiye, tünelcilik teknolojisinde çığır açan Avrasya Tüneli ile dünyanın en başarılı mühendislik eserlerinden birine sahip olacak" diye konuştu. 


AÇILIŞ 2016 YILINDA 

Her iki yakadaki karayolu tünellerinde de kazı çalışmalarının tamamlandığını belirten Bilgin, proje kapsamında yol ve sanat yapı çalışmalarının sürdüğünü, Kazlıçeşme- Göztepe hattında hizmet verecek Avrasya Tüneli ile İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresinin 15 dakikaya kadar ineceğini söyledi. Bitiş tarihinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın 13 Eylül 2014'te proje alanına yaptıkları ziyaret sırasında Aralık 2016'ya çekildiğini anlatan Bilgin, bu hedef doğrultusunda yüklenici firmanın çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.


PROJENİN BÖLÜMLERİ

Kısım1: Avrupa Yakası Yol ve Kavşak Düzenlemesi 5.4 kilometrelik sahil yolu Kazlıçeşme'ye kadar 6 şeritten 8 şeride çıkarılıyor. Yaklaşık 1.5 kilometrelik kısım yerinn altına alınarak, kavşak düzenlemeleri ve yan yollar yapılıyor. 


KISIM2: Boğaz Geçişi 5,4 kilometre tünellerden oluşuyor. 


Kısım3: Asya Yakası Yol ve Kavşak Düzenlemesi D-100 karayolunun 3800 metrelik bölümünde yol ve kavşak düzenlemesi ile mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarılıyor.


RAKAMLARLA AVRASYA

* Proje toplam boyu 14,6 kilometre 

* Tünel kısmının boyu 5,4 kilometre 

* TBM (Deniz altındaki kısım) tünel toplam boyu 3,34 kilometre 

* En derin noktanın deniz yüzeyinden derinliği 106 metre 

* Tünel üstündeki örtü kalınlığı 55 metre


Takvim


Geri Dön