18 / 06 / 2024

Yenikent Mahallesi'nde çarpık kentleşme yok!

Yenikent Mahallesi'nde çarpık kentleşme yok!

Yenikent Mahallesi. Duymuş olmalısınız tarihi geçmişi pek yok. Gencecik bir mahalle. Malum ’99 depremi diye bilinen, 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen o unutulmaz depremden sonra kurulmaya başladı.



Derince merkezde on tane güzel mahalle var. En sakin olanı, en güzel olanı ve en modern olanı hatta kendinizi evinizde hissettireni hiç kuşkusuz; Yenikent Mahallesi. Duymuş olmalısınız tarihi geçmişi pek yok. Gencecik bir mahalle. Malum ’99 depremi diye bilinen, 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen o unutulmaz depremden sonra kurulmaya başladı. Önce görücüye çıktı, beğenildi ve ardından insan akınına sahne oldu.


Gecekondu olmadığı için çarpık kentleşme de yok. Çarpık kentleşmenin olmadığı yerde belirsizlikte olmaz. Üst yapı ile beraber alt yapı da istenilen düzeyde. Yani sıfır sorun. Geniş caddeler, asfaltlanmış yollar, kullanılmaya elverişli kaldırımlar.


Her şey ahenk içinde. Sıra sıra özenle dikilmiş/dizilmiş binalar mahalleye bir yenilik, bir kentlilik getirmiş. ‘Yeni’ ve ‘kent’ el ele verince Yenikent Mahallesi gibi güzide yerleşim yeri ortaya çıkıyor. Böylesi güzel şirin ve narin kente olması gereken her şey mevcut. Marketler, AVM’ler, düğün ve sinema salonları, Asia Royal Otel ve adı geçen otelin bünyesinde yer alan imkanlar.

 

MODERN SEMT

Birçok ilçede bulunmayan ‘marka market’ zincirleri burada sizi özenle kendisine buyur ediyor. Yenikent, modern semt. Havası, parkları, imkanları... İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün burada olması da huzura huzur, var olan güvene güven katıyor. Gençlerin zamanlarını faydalı geçirmeleri için tüm imkanlar ellerinin altında. Spor aktivitelerinin birçoğunu burada bulmak mümkün. Bu mahallede DER-MEK ve KOMEK kurslarına ilgi oldukça fazla. Karşılıklı güven ve ilgi söz konusu.

 

EĞİTİM ÖNEMLİ

Sporun revaçta olduğu kadar okul da okuma da önem arz ediyor. 2 Anadolu, 1 Ticaret, 1 İmam-Hatip, 1 Kız Meslek Lisesi olmak üzere 5 lise ve 2 İlköğretim okulu var. Mahalle dışarıya çok az sayıda öğrenci gönderiyor. Bu durum öğrencilerin başarılı olmasına vesile oluyor. Siz Yenikent Mahallesi’ne adımınızı atar atmaz sizi kendine hayran bırakıyor. Zaten insan beş duyusunu kullanarak algıladığı duygularıyla mekân hakkında hissiyat oluşturmuyor mu? İşte bu hissiyattan oluşan etkilenme düzeyine göre mekâna karşı beklenti içine giriyor. Benim de öyle oldu, hayran kaldım. Mimarisi ve peyzajındaki nezaket yaşayanlara aks etmiş adeta. Şehir havasını hissediyorsunuz.

 

DOĞA İLE İÇ İÇE

Dünya genelinde sanayi devriminde, bizde de 1950’li ve 1990’lı yıllarından sonra meydana gelen düzensiz kentleşmeler sonucu, ciddi problemlere kucak açtı. Kentlerdeki çarpık kentleşmelerde en çok karmaşıklık ve betonlaşama baş gösterdi. Yeşil alanların yerini beton bloklar aldı. Estetikten yoksun çalışmalar yapılan yapılar, plansız inşa edilen fabrikalar sebebiyle, hava ve görüntü kirliliği şehirlerin adeta olmazsa olmazı haline geldi. Kocaeli özellikle 1990 yıllarda yoğun bir iç göçe sahne oldu. Terör ve işsizlik birleşince göç kaçınılmaz oldu. Göç öncesinde köy hayatına alışık yaşayanlar, şehir hayatına uyum sağlaması güç oldu. Çarpık kentleşme durmadan devam etti. Bu kentlerde artık yaşanamaz duruma geldi. Ve göç tersine döndü. Şehirden köye değildi belki ama şehirden şehir dışına idi. Blok kentleşme sistemi oluşmuş oldu. Arz-talep zirveye ulaşınca, konutlar doğa içinde ve doğaya en az derecede zarar vererek, doğayı bakir bırakmak oluşturuldu. İnsanların doğa ile direkt olarak iç içe olmaları, çeşitli psikolojik faydalar sağladığı günbegün öğrendi, belki tecrübe ede ede...

 

DÜZENLİ İMAR

STRESİ AZALTIYOR

Şehir keşmekeşliğinde yaşayan insanlar doğa ile baş başa kaldıkları vakit, duygusal yönde güçlendiler. Zira ev ve iş ortamından uzaklaşıp doğa ile baş başa kalan insanlarda; stresin azaldığı mutluluğun da arttığı bilinen ve yaşanan bir realitedir günümüzde. İnsan sessiz ve sakin ortamda kendisi ile baş başa kaldığında daha doğru kararlar verebiliyor. Doğa ile iç içe yaşayan insanlarda entelektüel boyutunun varlığı gözleniyor. Bulunduğu ve yaşadığı doğayı inceleme, çevredeki doğal alanların tarihini araştırma, yeni ve değişik yetenekler kazanmak ise şehir hayatın olmayan unsurlardır. Fiziksel ve bilişsel boyut açısından bakıldığında insanın doğadan aldığı sayısız faydalardan biridir. Temiz havada bulunma, kendini daha canlı hissetme, zihin yorgunluğunu azaltmak ve özellikle çocuklarda daha yüksek seviyede zihinsel aktiviteleri teşvik ediyor. Bu konu son olarak denilebilir ki düzenli imar planına uygun ve doğa ile iç içe inşa edilen yapılarda yaşamanın psikolojik yönden rahatlamaya yardımcı olduğu, şehrin ve hayatının stresini azalttığı şüphe götürmez bir gerçektir.

 

ÇENEDERE MESİRE ALANI

Ünlü Amerikan peyzaj mimarı Frederick Law Olmsted kent ortamının stres yarattığını 100 yıl önce kabul ediyor ve doğa manzaralarının bu stresi azaltacağını ileri sürmüştü. İşte böylesi yanabilir bir semt/mahalle olan Yenikent’te ismine layık bir mesire alanı var; Çenedere Mesire Alanı. Yaklaşık 120 bin metrekare alana yayılmış 8 bin ağaç, 4 adet çocuk oyun alanı, 5 adet fitness alanı ve piknik alanları... Bahar/yaz mevsimlerinde yöre halkının özellikle hafta sonları tercih ettikleri yerlerin başında geliyor. Yoğun iş temposunda çalışanlar aile ve dost/arkadaşlarıyla hoş vakit geçirmek için akın akın geldikleri bir mesire alanıdır.

 


 

YENİKENT SPOR KULÜBÜ

Yenikent Spor Kulübü, beden eğitimi öğretmenleri İsmail Arman ve Bülent Günaydın tarafından Voleybol Bayan ve Basketbol Erkek branşlarında faaliyet göstermek üzere kuruldu. 2014-2015 sezonundaki tüm mahalli müsabakalara katılan Yenikent Spor Kulübü'nün başarıları ise şöyle;

* Voleybol A takımı; sadece 1 set vererek bölgesel ligden 3. lige yükseldi.

* Voleybol Genç takımı; Kocaeli 1.si oldu.

* Voleybol Küçük takımı; Kocaeli 1.si olmak üzere. Maçlar hala devam ediyor. Şu ana kadar sadece 1 set verildi. Şampiyon olunca direk Türkiye finallerine gidiyor.

Basketbol Genç, Yıldız ve Küçük takımlarında ise Kocaeli final grubunda maçlarına devam ediyor Yenikent Spor Kulübü hazırlıklarını Derince Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Spor Salonu, 19 Mayıs Anadolu Lisesi Salonu, Derince Spor Salonu,  TOKİ  Körfezkent Orta Okulu Spor Salonu ve Çınarlı Orta Okulu Spor Salonu’nda devam ediyor. Voleybol takımında 80 lisanslı, 284 sporcu, basketbolda ise 84’ni lisanslı 215 sporcuya ev sahipliği yapıyor. Bu güzide sporculara/gençlere rol model olan değerli hocalar ise Voleybolda: İsmail Arman, Taner Berk, Erol Yeşilbağ, Fatih Dişli, Selen Peyiryemez. Basketbolda ise; Bülent Günaydın, Ali Tekel, Enes Akdilek, Bülent Kolay.

 

 

ASİA ROYAL OTEL

50 bin metrekare alan üzerine kurulu 56 odalı tesis, yılın 12 ayı hizmet veriyor. Geniş arazisi, yemyeşil doğası, tertemiz havası ile şehrin orta noktasında, kolay ulaşımı ile misafirlerini ağırlıyor. Tesiste 2 adet 76x114 m ebatlarında doğal çim yüzeyli, ışıklandırmalı FIFA onaylı futbol sahası, 1 adet tabanı komple ahşap ızgaralı parke ile döşeli kapalı spor salonu.. 6 adet FIBA onaylı katlanır pota ve 6 adet FIVA onaylı voleybol seti bulunuyor. SPA merkezi günümüzün modern standartlarında olup bünyesinde kapalı yüzme havuzu, fitness center, sauna, jakuzi, Türk hamamı ve masaj odaları bulunduruyor.


Kocaeli manşet 


Geri Dön