05 / 05 / 2024

Yenilenmeyen kira sözleşmesi kaç yıl geçerli? Ev sahibi kiraya verdiği konutu kontrol edebilir mi?

Yenilenmeyen kira sözleşmesi kaç yıl geçerli? Ev sahibi kiraya verdiği konutu kontrol edebilir mi?

Kiracılar ve ev sahipleri açısından kira sözleşmesi önemlidir. Aynı kiracılar ile devam edilip edilmeyeceği kira sözleşmesinin yenilenme arifesinde belli olur. Peki Yenilenmeyen kira sözleşmesi kaç yıl geçerli? İşte detaylar!



EV SAHİBİ KİRAYA VERDİĞİ EVİ KONTROL EDEBİLİR Mİ?

Bu soruya kısa bir şekilde yanıt verirsek; Kiracının evi göstermemek gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Kiracı yönünden kendi belirlediği saatlerde ve şartlarda satış ve kiralama gibi nedenlerle, evi üçüncü kişilere ve emlakçılara gezdirmek yasal yükümlülüktür.

KİRACI TAHLİYESİ NE KADAR SÜRER?

Kiracı tahliye süreci hem ev sahibi hem de kiracılar için sancılı bir dönemdir. Tahliye davası değişiklik göstermektedir. Bu konuya örnek verilirse, dosyanın niteliğine bakılarak, davayı görmekte olan mahkemenin de iş yoğunluğuna, ya da kiracının itiraz hakkını kullanmasına göre sonuçlanma süreci de uzar ya da kısalır. Bu tahliye davalarında karar süreci ortalama, 3 ay ya da 1,5 yıl arasında değişmektedir.

YENİLENMEYEN KİRA SÖZLEŞMESİ KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesine göre belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün süre kala yazılı bildirim yolu ile birlikte kira sözleşmesini iptal edebilir. Bildirimde bulunulmadığı zaman kira kontratı 1 sene süre ile yenilenmiş kabul edilir.

KİRACI BİR EVDE KAÇ SENE OTURABİLİR?

10 senelik sürenin bitimine doğru ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir. Bundan dolayı da ev sahibinin sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini aktarması gerekmektedir.


Geri Dön