01 / 07 / 2024

Yenimahalle'ye ücretsiz teleferik geliyor!

Yenimahalle'ye ücretsiz teleferik geliyor!

Ankara’da şehir içi ulaşımına alternatif olacak yeni bir proje yapılıyor. Antenler bölgesi ile Yenimahalle metro durağı arasında inşa edilen teleferik hattı ile toplu taşıma yapılacak...




Türkiye’nin toplu taşıma amaçlı ilk teleferiği  Ankara  Yenimahalle’de inşa ediliyor. 106 kabinin aynı anda çalışacağı teleferik ücretsiz olarak hizmet verecek.

 

Ankara’da şehir içi ulaşımına alternatif olacak yeni bir proje yapılıyor. Antenler bölgesi ile Yenimahalle metro durağı arasında inşa edilen teleferik hattı ile toplu taşıma yapılacak. 2 etaptan oluşacak teleferik hattının ilk etabı mart ayında hizmete açılacak.


Projenin ilk etabı 10 direk üzerinde yol alacak. İlk etapta yer alan ve kaba inşaatı biten üç istasyonda, boya, dekorasyon, yürüyen merpen ve çatı yapılacak. İlk etaptaki en yüksek direk 50 metre yüksekliğinde monte edildi. Kabinlerin ve halatların imalatı bitirildi. Projenin 3 istasyonlu ilk etabının yüzde 85’i tamamlandı. İstasyon düzenlemeleri ve halatların montajından sonra teleferiğin ilk etabı mart ayında işletmeye alınacak. 

 

Yarı yarıya yerli üretim

 

Teleferik projesindeki üretim hakkında açıklamalarda bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, direklerin Polatlı’da üretildiğini, Türkiye’de teleferik yapımındaki yerli payının ilk defa yüzde 50 seviyesine çıkarıldığını vurguladı.

 

Kabinlerin yüksek güvenlikli bir malzemeden imal edildiğine dikkat çeken Başkan Gökçek, “Kabinler, kamera sistemleri ve mini ekranlarla donatıldı. Ayrıca dünyada çok az uygulanan koltuk ısıtma sistemi de kabinlerde mevcuttur” dedi. 

 

Başkan Gökçek, kent içi ulaşımda ilk kez kullanılacak teleferik hattıyla ilgili şunları söyledi: “İlk istasyon Yenimahalle metro istasyonu olacak ve Şentepe merkezine kadar ulaşım havadan sağlanacak. Teleferik kabinler sürekli çalışacağı için ücretsiz olacak. 4 durak boyunca 106 kabinin aynı anda hareket edeceği teleferik sistemi saatte tek yönde 2 bin 400 kişi taşıyacak ve 3 bin 257 metre uzunluğunda olacak. Her kabin 15 saniyede bir istasyona girecek. Otobüsle veya özel araçlarla 25-30 dakika süren yolculuk süresi teleferikle 13.5 dakikaya inecek. 11 dakikalık metro süresi buna ilave edilince şu anda 55 dakikayı bulan Kızılay-Şentepe arası yolculuk yaklaşık 25 dakikada tamamlanacak.”

 

Ucuz, güvenli ve çevreci

 

Teleferiğin en çevreci ve en güvenli ulaşım olması gibi nedenlerle cazip bir ulaşım yöntemi olduğunu söyleyen Başkan Gökçek, teleferik ile metro ve otobüs karşılaştırması da yaptı. Otobüs giderleriyle karşılaştırıldığında teleferiğin yüzde 75 daha ekonomik olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, seferlerin aynı şartlarda yaklaşık 175 otobüsün trafiğe çıkması ile denk düştüğünü ifade etti. 

 

Toki Haber


Geri Dön