23 / 12 / 2024

Yeşil başkent adayı Bursa yerel özellikleri ile dönüşecek!

Yeşil başkent adayı Bursa yerel özellikleri ile dönüşecek!

Bursa'nın geleceğinin tartışıldığı "Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi"nde, 2017 yılı için Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday gösterilen Bursa'nın kendine has özellikleriyle geleceğe taşınması vurgulandı



Rönesans Gayrimenkul ana sponsorluğu ve Emlak GYO'nun katkılarıyla düzenlenen "Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi"nde Bursa'nın geleceği tartışıldı. Bursa'nın sanayi birikimi, nüfus artışı, deprem riskleri, termal ve turistik potansiyeli, kentsel dönüşüm uygulamaları gibi konuların öne çıktığı zirvede 2017 yılı için Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday gösterilen Bursa'nın kendine has özellikleriyle geleceğe taşınması gerektiği vurgulandı 


Odağını "Yeşil Şehirler" olarak belirleyen Türkiye'de kentsel dönüşüm ve modern şehirlerin en büyük buluşması olarak adlandırüan "Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nin üçüncü durağı Bursa oldu. DÜNYA Gazetesi ve CNBC-E işbirliğinde, Rönesans Gayrimenkul ana sponsorluğu ve Emlak GYO'nun katkılarıyla düzenlenen zirve, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin katüımıyla gerçekleşti. Zirvenin diğer sponsor firmaları arasında gayrimenkul pazarının öne çıkan firmalarından Sur Yapı, mutfak ve banyo ekipmanları başta olmak üzere dünyanın en büyük eviye ve davlumbaz üreticisi Franke ve mobilya ve kapı donanımlarının yenilikçi markası Hâfele de yer aldı. 


"Yeşil şehircilik nedir?", "Dünyada bu konuda hangi uygulamalar öne çıkıyor?", "Türkiye'nin kentsel dönüşümünde yeşüe ve akıllı şehirleşmeye önem veriliyor mu?" sorularının öne çıktığı zirvede, sürdürülebilir şehirler oluşturmak için doğru kentsel projelerinin önemine de değinildi. 

2017 yılı için Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday gösterüen Bursa'nın kentsel dönüşüm çalışmalarının masaya yatırıldığı zirvede, kentin yerel özellikleri korunarak dönüştürülmesi gerektiği belirtildi. 


Altepe: Dünyanın en hızlı büyüyen şehirleri arasındayız


Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe'nin açılış konuşmasını gerçekleştirdiği zirve, 3 panelden oluştu. Türkiye'nin olduğu gibi Bursa'nın da gündeminde kentsel dönüşümün yer aldığına dikkat çeken Altepe, "Bursa dünyanın en hızlı büyüyen şehirleri arasında seçildi. Büyümeyle birlikte dönüşüm de önemli. Deprem tehdidi altındaki Türkiye'de atılması gereken çok önemli adımlar bulunuyor. Bursa'da altyapı ve kentsel dönüşüm açısından çok önemli projelere imza atıyoruz, devam da edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi Bursa'daki çalışmalarıyla kentsel dönüşümde de öncü oldu. 


Kentsel dönüşümde devlet, vatandaş ve özel sektör birlikte hareket etmeli. Toplumda kentsel dönüşüm algısında sıkıntı olabiliyor. Vatandaşlarımızın bu konuda daha da bilinçli olmaları, kentsel dönüşümü talep etmeleri gerekiyor. Bursa'da ihtiyaç duyulan her konuda gerekli dönüşümler yapılıyor. Önceliğimiz insan hayatı. Bu nedenle kentsel dönüşümde de vatandaşlarımızın refahına, huzurlu ve güvenli yaşam alanlarına yönelik adımlar atalım istiyoruz. Bu noktada da önce vatandaşın bilinçlenmesi gerekiyor. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Halkın harekete geçmesi, sitelerden dönüşüm talepleri gelmesi lazım... Şu anki görüntüde herkes, kaderine razı görünüyor. Bu olmaz, önce herkes önlemini almalı. Vatandaş bilinçlenirse kentsel dönüşümün de önü açılır, kentin değeri artar" diye konuştu. Başkan Altepe, Bursa'dayaptıkları çalışmalarlayeşil alan oranının 2 milyon metrekareye ulaştığını ifade etti. 



"YÜKSEKTEN UÇANLAR" BAŞARI HİKAYELERİNİ PAYLAŞTI 


Moderatörlüğünü CNBC-E Yayın Yönetmeni Melda Yücel'in üstlendiği "Yüksekten Uçanlar" adını taşıyan ilk panelde, Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, Hafele Türkiye icra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun ve Franke Güneydoğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu Kafkasya Bölge Direktörü Özgen Özkan konuşmacı olarak yer aldı. Kentsel dönüşümde şirketlerin üstlendikleri rollerle başarı hikayelerini paylaşan panelistler, yeşil binalar, doğa ile uyum içinde tasarlanan ve enerji verimliliğini ön plana çıkaran sürdürülebilir ürünlerle geleceğin yeşil ve akıllı iş modellerini de tartıştı. Panelde konuşan Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş, işe doğru planlamadan başlanması gerektiğini belirterek, binaların dünya standartlarında üretilebilmesi için gerekli standardizasyon programlarına, uluslararası teknik standartlara uyulması gerektiğine vurgu yaptı. 

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Bursa'nın nüfus artış hızının 5 yılda 250 bin kişiye ulaştığına işaret ederek. "250 bin kişi demek Anadolu'daki illerimizin yüzde 60'ından daha büyük bir il demek. Bursa 5 senede bir il doğuruyor. 


Önümüzdeki dönemde doğru yönetilmesi gereken bir süreç bu. Bugünün şehirleri karmaşık sorunlarla boğuşmak durumunda. Ulaşımını çözmek, yeni nüfusun ihtiyaç duyduğu sosyal eğitim imkanlarını, donatıları sağlamak donanımlı kadroları gerektiriyor. Şehirlerimiz için 1999 depremi bir milattır. 1999'dan sonra herkes oturup takkesini önüne koydu. Yapı yönetmeliklerimiz yeniden ele alındı. Bu süreç de bitmiş değil" şeklinde konuştu. 


NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur da kent planlamasının sosyolojik boyutuna vurgu yaptı. Timur; kentsel dönüşümün iyi binalar, iyi oteller yapmanın ötesinde insanları geliştirmekten geçtiğini vurgulayarak, "Kentsel dönüşümde Bursa'nın sanayisi ve turizmi de değerlendirilmeli. Kentsel vizyon planı ve kentsel strateji planı yapıp tüm Bursa'nın bir master planı hazırlanmalı. Bursa'nın büyük turizm potansiyeli var ve bir sanayi devi. Planlama da olursa çok hızlı ilerleyebilir" açıklamasını yaptı. 


Bursa'nın dönüşümü sanayiyle birlikte planlanmalı 


Franke Güneydoğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu Kafkasya Bölge Direktörü Özgen Özkan ise Bursa'da kentsel dönüşümü sanayiden ayırmanın mümkün olmayacağını savundu. Bursa'nın en önemli avantajını 'çok yüksek eğitim seviyeli bir gruba hizmet eden bir şehir' olarak değerlendiren Özkan, "Bursa'da bir takım şeyleri yapmak diğer şehirlere göre daha kolay. Ayrıca her şehre lokal çözümler bulmak lazım. Bursa'da kentsel dönüşüme sanayisi ve yaşam alanian birlikte düşünülerek başlanmalı. 15 sene evvel planlanmış sanayi alanian artık şehrin içinde kaldı. Şehir ciddi oranda büyüyor" dedi. 


Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, kentsel dönüşümün nitelikli, sağlam konut yapmakla tamamlanamayacağını belirterek, "Şehrin yolu, yeşil alanı, alış veriş merkezi, hastanesi, oteli.okulunu da doğru çözmemiz lazım. Kentlerdeki asıl değer insanların turist olarak geldikleri zaman da en fazla yaşadıkları alanlar müşterek kentin alanlarıdır. Bizde maalesef halka mümkün olduğu kadar asgaride bir ekonomik yük yükleyerek bu dönüşümü yapma endişesi olduğu için konutların emsallaerini yükselterek, daha fazla sayıda konut yaratarak, kimseye yük olmadan sektörün kendi içinde bu işlemi tamamlamasını bekliyoruz. Halbuki burada ticari olmayan bazı yardımcı kent öğelerinin de ihmal edilmemesi gerektiği kanaatindeyim. Bir süre sonra bakacağız ki sağlam konutlarımız var ama şehirlerimizin hiçbir niteliği, turistik olarak değeri yok. 

Şehir yaşayanlarının mutlu oldukları, iyi vakit geçirecekleri kamusal alanları yok. 

Dolayısıyla bu planlamanın sadece sağlam konutlar yaparak tamamlanması ile bittiği görüşünde değilim. Mutlaka şehir plancılığı tarzında ele alınarak konutlarla birlikte planlaması gerekiyor" diye konuştu. 



Dünya





Geri Dön