26 / 11 / 2024

Yığılca, mağara ve vadileriyle turizme kazandırılacak!

Yığılca, mağara ve vadileriyle turizme kazandırılacak!

YIĞILCA Osmanlı Çilegi, fındık diyarı, şelaleler cenneti, balın başkenti Yığılca, tabiat ananın cömert davrandıg adeta gizli bir cennet. İlçe, Sarıkaya Mağaraları ve vadileriyle turizmde söz sahibi olmayı hedefliyor.




İSTANBUL ve Ankara'nın tam ortasında, doğanın tüm güzelliklerini içinde banndıran, şelaleleri mağaralan doğal yürüyüş parkurlan, otantik köyleri bozulmamış kültürel yapısıyla görülesi bir diyar Yığılca... Yığılca'nın, Düzce ili ve Akçakoca ilçesi ile birlikte 1321-1323 yıllan arasında Osmanlı topraklanna katıldığı tahmin ediliyor. Orhangazi'nin ilçede yığınak yaptığı ve adının "yığılmak" fiilinden direyerek Yığılca olduğu tahmin edilmektedir. İlçede Orhangazi adında bir caminin ve Redifler (Orhangazi'nin askeri kuvvetlerine Redif adını verdiği bilinmektedir.) adında bir köyün varlığı bu tezi kuvvetlendiriyor. İlçe, 1904 yılında Düzce'ye bağlı bir bucak olmuş, 1954 yılında da ilçe statüsüne kavuşuyor. 



'ARI ve BAL'ın Başkenti 

Yığılca, kuzeyde Akçakoca Güneyde Bolu Dağlan'nm arasında Yılançatı Kanyonu, Yedigöller Milli Parkı, Saklıkent şelalesi, Yoğunpelit Şelaleleri, yay lalan, Batı Karadeniz'in en büyük mağarası olan Sankaya ve Gökçeağaç mağaralannın yer aldığı, zengin flora ve faunaya sahipliğiyle de haklı bir şöhrete sahip. Yapılan araştırmalar neticesinde yeni ve başlı başına bir eko tip olduğu tespit edilen Yığılca Arısı, diğer arı ırklarından fizyolojik olarak oluşturduğu farklılıklar nedeniyle ülke arıcılığına yeni bir ses getirmiş bulunuyor. Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit, Yığılca'da bu bağlamda kurulan DAGEM (Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi) Yığılca Ansı'nın markalaşması adına yürüttüğü çalışmalar neticesinde başarıya ulaştığını söyledi. Başkan Muzaffer Yiğit, "Yığılca Arısı ve Balı artık ülkemiz adına Avrupa onaylı bir değer haline gelmiştir" şeklinde konuştu. 


Star Ek


Geri Dön