Yıkım kararı verilen Aspendos Arena'da son durum ne?
Anadolu Ateşi'nin gösterilerini gerçekleştirdiği Antalya Serik'teki 5 bin kişilik 'Aspendos Arena'nın yıkım kararına ve belediyenin mühür işlemine ilişkin yapılan itiraz onaylanmadı.
Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, gösterilerini bir dönem gösterilerini Aspendos Antik Tiyatrosu’nda yaptı. Sözcü'de yer alan habere göre; 2008’de 2 bin yıllık antik tiyatronun restorasyon işlemlerinin gündeme getirilmesinin ardından Anadolu Ateşi’nin gösterilerine ara verildi. Bunun üzerine o günkü ismiyle Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun izniyle Aspendos Antik Tiyatrosu’na yakın bölgede kiralanan alanda 1300 metrekarelik sahnesi ve 5 bin kişilik kapasitesiyle Aspendos Arena inşa edildi.
ARAZİ SAHİBİ TAHLİYESİNİ İSTEDİ
Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 23 Ekim 2017'de, 5 bin kişi kapasiteli Aspendos Arena’nın yıkımına karar verilmişti. Kurul kararı kapsamında geçici gösteri alanının boşaltılarak tarım alanı olması amacıyla mülkiyet sahibi olan Hüseyin Avni Aykol ismine, kiracı şirket Anadolu Gösteri Eğitim Prodüksiyon ve Danışmanlık Hizmetleri Şirketi’ne, 8 Kasım'da ihtarname gönderildi. İhtarnamede, geçici gösteri tesisinin Müze Müdürlüğü'nün gözetiminde kaldırılması ile ilgili karar alındığı belirtildi ve bu karar doğrultusunda tesisin yıkımı talep edildi.
YIKIM KARARI VE PARA CEZASI
Gelişen olayda hukuki süreç şirket, arazi sahibi ve Serik Belediyesi arasında başladı. En son, 3’üncü Derecede Arkeolojik Sit Alanı'nda konumlanan Aspendos Arena Gösteri Merkezi, Serik Belediyesi ekipleri tarafından 15 Ekim 2019 tarihinde denetlendi.
Denetimde imara aykırı işler yapıldığının belirlenmesinden sonra, 30 gün içinde ruhsat alınması, alınmaması durumunda belediye ekipleri tarafından yıkılmasına, tahakkuk olacak yıkım masrafının da ilgili şirketten tahsil edilmesine karar verildi. Ayrıca İmar Kanunu kapsamında 29 bin 875 Türk Lirası ve 62 bin 565 Türk Lirası olacak şekilde toplam 92 bin 440 TL idari ceza uygulandı.
MAHKEMEYE İTİRAZ
Şirket tarafından yıkım kararı ve idari para cezasının iptali ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Gösteri Merkezi’nin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 1 Mayıs 2008 tarihindeki kararının içerdiği izinle inşa edildiğini, yapının 27 Ağustos 2010 tarihli Kültür Girişim Belgesi'ne sahip olduğu gibi gerekçeler aktarıldı. 4 bin 500 kişi kapasiteli açık seyirci tribünü, 1.300 metrekare büyüklükteki sahne, kırkar metrekare büyülükten dört satış ünitesi, yeme-içme alanları, VIP salon, yönetim büroları, portatif tuvaletler, prefabrik yönetim alanları, 130 araç kapasiteli otoparktan oluşan toplam yapılaşma alanı 4 bin 500 metrekare büyüklüğünde hesaplandı. Mahkeme, 23 Eylül 2020 tarihli kararında idari para cezasının 29 bin 875 Türk Lirası kısmını iptal ederken, yıkım kararı ve 62 bin 565 Türk Lirası kısmıyla ilgili itirazları ise onaylamadı.
İSTİNAFA İTİRAZ
Şirket, Konya Bölge İdare Mahkemesi 2’nci İdari Dava Dairesi’ne itiraz başvurusu yaptı. İtirazda, mahkeme kararının usule ve yasaya açıkça aykırı olduğu ifade edilerek, bozulması talep edildi. Bilirkişi raporunun objektif hazırlanmadığı, maddi hatalar, hatalı hukuksal değerlendirmeler ve hükme esas alınabilir özelikte olmadığı, bilirkişi raporuna karşı sunulan uzman görüşünün mahkemece göz önünde bulundurulmadığı ifade edildi.
‘TÜRKİYE’NİN TANITIM ELÇİSİ’
Bilirkişi raporunda parselin tarım alanı olup olmadığı ile ilgili incelemede bulunulmadığının da belirtildiği itirazda, geçici yapının kaldırılması konusunda karar verme yetkisinin Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda olduğu söylendi.
Dilekçede hukuka açıkça aykırı olduğu dile getirilen kararın, telafisi zor ve imkansız zarara neden olacağına dikkat çekilerek, “Bu ülke, bölge ekonomisine olduğu gibi kültüre ve sanata, ülke tanıtımına ve hiçbir destek almaksızın kendi çaba ve emekleriyle on yıllarca çalışarak edinilen bütün varlığını Aspendos Arena Gösteri Merkezi’nin kurulmasına vakfeden Türkiye’nin tanıtım elçisi, haklı gururu Anadolu Ateşi’ne yarattığı kamu yararın geri dönülemez biçimde ortadan kaldıracaktır” ifadeleri kullanıldı. Konya’daki üst mahkeme, bu itirazı kabul etmedi.
BELEDİYE MÜHÜRLEDİ, MAHKEME ONAYLADI
Ayrıca Serik Belediyesi tarafından 15 Eylül 2019 tarihinde düzenlenen Yapı Tatil Tutanağı kapsamında, gösteri merkezinin mühürlenmesine de karar verdi. Kakarın itirazı için açılan davayı gören Antalya 5’inci İdare Mahkemesi, 17 Kasım 2020’de işlemin iptalini talep eden şirketin itirazını kabul etmedi.
ÜST MAHKEME DE İTİRAZI REDDETTİ
Şirket bir üst mahkeme olan Konya Bölge İdare Mahkemesi 2’nci İdare Dava Dairesi’ne itiraz etti. Üst mahkeme, Antalya 5’nci İdare Mahkemesi’nin kararının yürütmenin durdurulmasını gerekli kılacak şartların oluşmadığı sonuç ve kanaatine varıldığından yürütmenin durdurulması talebinin reddedilmesine ve tebligatın tamamlanmasına kesin olmak üzere 21 Ocak 2021 tarihinde karar aldı.
TARIM ARAZİSİNDEN ÇIKARTILDI
Öte yandan, Hüseyin Avni Aykol, sahibi olduğu arazinin tarım arazisi kapsamından çıkartıldığı yönündeki duyum üzerine Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden bilgi istedi. Aykol’un isteği üzerine 30 Mart’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden verilen cevap şu şekilde:
- Belkıs Mahallesi 114 ada 8 parseldeki taşınmazın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Gösteri Merkezi Amaçlı imar planına esas kurum görüşümüz talep edilmiştir.
-Söz konusu müracaata istinaden müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından taşınmaz üzerinde teknik etüt yapılmış olup, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ve bu kanuna bağlı çıkarılan mevzuat hükümlerine göre müracaat Toprak Koruma Kuruluna alınmış ve taşınmazın Aspendos Arena Gösteri Merkezi amaçlı tarım dışı amaçlı kullanımı uygun görülmüştür. Tarım dışı kullanım talebi nihai karar verilmek üzere bakanlığımıza iletilecektir.
Antalya Toprak Koruma Kurulu kararında ise, 20842 hektarlık Sulu Mutlak Tarım Arazisi ile 19116 hektarlık Sulu Dikim Tarım Arazisi olacak şekilde konuya ilişkin taşınmazda toplam 39958 hektar büyüklüğünde (39 bin 958 metrekare) alanın Aspendos Arena Gösteri Merkezi amaçlı tarım dışı kullanım talebine oy çokluğu ile karar verildi. Geçici şekilde kiraya verdiği arazisinin tahliye edilmesini talep eden Aykol da bu kararla ilişkin hukuki yollara başvuracaklarına vurgu yaparak, arazisinin tarım alanı olduğuna, tahliye edilmesi durumunda tarımsal faaliyetlerde bulunmak istediğine dikkat çekti.