02 / 05 / 2024

Yılda 2.5 milyon ev boya ile yenileniyor!

Yılda 2.5 milyon ev boya ile yenileniyor!

Türkiye'de 20 milyonluk bir konut stoku bulunuyor ve her yıl 2.5 milyon konutun boyanması gerekiyor. AVRUPA devleri küçülürken Türk boya sektörü büyümeye devam ediyor.



AVRUPA devleri küçülürken Türk boya sektörü büyümeye devam ediyor. Türkiye boya sektörünün iç pazar büyüldüğü 2.2 milyar doları aştı. Boya hayatımızın her alanından kullanılan, yaşamımızı renklendiren ve değer katan bir ürün. Dekoratif özellikleri ile öne çıkan ürünlerin yanı sıra sanayinin hemen hemen tüm kollarında boyayı görüyoruz. Boya sektörünün renkli vitrini dekoratif boyalar da uygulandığı mekânları sadece renklendirmekle kalmıyor, aynı zamanda, çevreci özellikleri sayesinde koruyup değer katıyor. 


DEĞİŞİMİN UCUZ YOLU 

Boya teknolojileri ve yeni gelişmelere uyum konusunda, ülkemiz ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ülke pazarlarının gerisinde değil. Kalite ve teknoloji olarak Avrupa ile yarışıyoruz. Avrupa pazarındaki durgunluk ve üretim rakamlarının gerilemesine karşın Türkiye iç pazarı dinamik ve büyümeye devam ediyor. İnşaat boyaları ya da diğer adıyla dekoratif boyalar kategorisinde sektörün satışları yüzde 80 oranında yenileme pazarından geliyor. 


YÜZDE 2 PAY ALIYOR 

Türkiye'de 20 milyonluk bir konut stoku bulunuyor ve her yıl 2.5 milyon konutun boyanması gerekiyor. Boya teknolojilerindeki hızlı gelişim paralelinde, nitelikli ürünlere talep her geçen artıyor. Çevresel ve sağlık kaygılarının artması, su bazlı ve çevre dostu ürünleri öne çıkaran, bu alandaki yenilikleri domine eden bir faktör. 


Boya, evlerde değişim yaratmanın en kolay ve en az maliyetli yöntemi diyebiliriz. Dünya boya üretimi, yıllık 40 milyon ton civarında gerçekleşiyor. Dünya boya pazarının büyüklüğü 100 milyar dolara ulaştı. Türkiye dünya boya pazarından ciro ve tonaj olarak yüzde 2 pay alıyor. Türkiye'de 2.2 milyar doları aşkın iç piyasa tüketimi var.  Yaklaşık 850 bin ton civarında boya tüketimi var. Avrupa'nın en büyük 5'inci boya üreticisi konumunda. Türkiye'deki sanayi boyaları, inşaat boyaları kırılımı ise yüzde 60'a yüzde 40 şeklinde ortaya çıkıyor. Türkiye'de de değer olarak sanayi boyaları önde. 


Sözcü


Geri Dön