29 / 04 / 2024

Yıldız Sarayı Müzesi'nin restorasyonuna 700 bin Euro gerekiyor!

Yıldız Sarayı Müzesi'nin restorasyonuna 700 bin Euro gerekiyor!

Yıldız Sarayı'nın şaşalı günlerinden 200'ün üzerinde nadide parçanın sergilendiği müzenin restorasyonu için proje hazır ama gerekli 700 bin Euro ortada yok



Stratejist kimliğiyle tanıdığımız Ali Serim aynı zamanda Yıldız Sarayı Vakfı nın Başkan Yardımcısı. Vakfın Başkanı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay. Serim'in ricası üzerine geçenlerde Yddız Sarayının yolunu tuttum. Sarayın büyük bir bölümünde ve eylül sonu açılması planlanan Küçük Mabeyn Köşkü nde restorasyon çalışmalan devam ediyor.

Restorasyon çalışmalarını yürüten İstanbul İl Özel idaresi sadece Harem in restorasyonu için 12 milyona yakın bir para harcamış.

Osmanlı’nın son dönemine tanıklık eden, geniş bir alana yayılmış ve vaktinde 12 bin kişinin kaldığı sarayda daha yapılacak çok iş var anladığım kadarıyla. Her şey tamamlandığında Topkapı gibi turistlerin öncelikle ziyaret ettikleri bir mekana dönüşebilir.

Vakfın sorumluluğunda olan Yıldız Sarayı Müzesi ise henüz sponsor bulamadığı için kaderiyle baş başa. Yıldız Sarayı'nın şaşalı günlerinden 200'ün üzerinde nadide parçanın sergilendiği müzenin restorasyonu için proje hazır ama gerekli 700 bin Euro ortada yok. Bu arada Yıldız Sarayı’nı bir efsaneye dönüştüren Sultan II. Abdülhamid’in saraydaki yaşamıyla ilgili yeni ayrıntılar gün ışığına çıkıyor.

Ali Serim’in aktardığına göre, en son Saray Tiyatrosunun opera repertuanna ait notalar, Abdülhamid döneminde tiyatro müdürlüğü yapan Arturo Stavrolo’nun ailesi tarafından vakfa teslim edilmiş.

Bunlardan sarayda en son Verdi ’nin Rigoletto’sunun dinlendiği anlaşılıyor. Sultan Abdülhamid’in opera zevki benimkine pek uyuyormuş.


Hürriyet



Geri Dön