23 / 12 / 2024

Yıldız Sarayı'nda restorasyon sıkıntısı yaşanıyor!

Yıldız Sarayı'nda restorasyon sıkıntısı yaşanıyor!

30 yıldan uzun süre Osmanlı'nın yönetim merkezi olan Yıldız Sarayı, restorasyon yapılamadığı için zor günler geçiriyor



Osmanlı İmparatorluğu'nun 30 yılı aşkın süreyle yönetildiği Yıldız Sarayı, tanıklık ettiği dönemi günümüze taşıyabilmek için hak ettiği ilgiyi bekliyor. Siyasi tarihimizin önemli yapılarından saray, şu an müze olarak hizmet veriyor. Ancak saray içindeki binaların farklı kurumlarca kullanılması, restorasyon yapılamaması gibi sebeplerle müze sıkıntılı günler yaşıyor. İşte Yıldız Sarayı Vakfı tam da bu amaçla bugün konferanslar dizisi başlatıyor. 'Yıldız Sarayı Sohbetleri' adlı konferansın ilk konuğu tarihçi  Prof. Dr. İlber Ortaylı olacak.
Konferans öncesi sorularımızı yanıtlayan Prof. Dr. Ortaylı, Yıldız Sarayı'nın geniş bahçesinin yağmalanmış olduğunu söyledi. Ortaylı, "İstanbul'un ortasındaki hoş yeşil saha imkanı, binalar ona buna verilerek tarumar edildi. O bahçenin, yeşil saha olarak kalması gerek, İstanbul'un buna ihtiyacı var" dedi. Yıldız Sarayı kompleksinin çok parçalı olduğuna işaret eden Ortaylı, "Bence burası Kültür Bakanlığı'nın altından kalkamayacağı bir yük oluşturuyor. Yıldız da bir an evvel diğer saraylar gibi TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na bağlanmalı. O zaman bütçe ve personel bakımında daha rahat olur" önerisinde bulundu. Yıldız Sarayı Vakfı Başkanı Dölen Eker de saray restorasyonlarının bir türlü başlatılmamasını eleştiriyor: "Kültür Bakanlığı bu konuda çok istekli ancak bir türlü harekete geçemiyor. Burası artık İstanbul'un üçüncü saray müzesi olarak topluma  kazandırılmalı'' dedi.

Yıldız Sarayı tarihi
Yıldız Sarayı, Marmara sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükseliyor. Sarayın bulunduğu 'Hazine-i Hassa'ya kayıtlı arazi Kanuni Sultan Süleyman döneminden beri padişahlar tarafından av sahası olarak kullanılıyordu. Daha sonra Sultan III. Selim, validesi Mihrişah Sultan için buraya başka bir kasır yaptırdı ve bu kasra 'Yıldız' ismi verildi. Sultan II. Abdülhamit döneminde imparatorluğun yönetim merkezi oldu. Abdülhamit, Dolmabahçe Sarayı'nın denizden kuşatılması ihtimalini göz önünde bulundurarak, 1877'de Yıldız'a taşındı. Sultan 33 yıllık saltanatında, burayı resmi dairesi ve haremi olarak kullandı. 1978'de Kültür Bakanlığı'na devredildi ve sonra Yıldız Sarayı Müdürlüğü'ne tahsis edildi. Saray, müze olarak 1994'te ziyarete açıldı.

Yıldız'da günlük yaşam
 Osman Nuri, 1909'da kaleme aldığı 'Abdülhamid-i Sani ve Devr-i Saltanatı' adlı eserinde, Yıldız Sarayı'ndaki yaşama ilişkin bilgiler veriyor. Kitaptan bazı ilginç bölümler şöyle:
-Saray bahçelerinden biri sadece Abdülhamit'e ve kadınlarına özeldi.
-Büyük ağaçların bakımıyla yakından ilgilenen Abdülhamit,  ötücü az
rastlanan kuşlar getirterek, kış bahçesine ruh katmıştı. Kuşların daldan dala atlayarak en kıymetli ağaçları zedelemeleri, bahçıvanların hoşuna gitmezdi.
-Abdülhamit sarayda ziyafet verdiği zaman, salonu en nadide
çiçek ve ağaçlarla adeta bir bahçe haline getirtirdi. Padişah, misafirlerinin ruhsuz duvarlar yerine,
salonunun canlı manzarasına bakarak
zevk almalarını arzulardı. 
Gökçe UYGUN/Cadde


Geri Dön