Sektörel

Yıllık gayrimenkul satış adetleri gerçeği yansıtıyor mu?

Keleşoğlu Holding Pazarlama ve Satış Koordinatörü Bilge Özdemir bugünkü yazısında yıllık gayrimenkul satış adetlerinin gerçeği yansıtmadığından bahsetti. İşte Bilge Özdemir'in o yazısı...

Türkiye gayrimenkul piyasa verileri güncel ve gerçek durumu yansıtmıyor. Çünkü, yıllık açıklanan gayrimenkul satışları 1. ve 2.el pazarında Tapu'ya yansıyan " alım ve satım " işlemlerini kapsıyor. Bu verilerin ağırlığını ise bitmiş ve devre hazır gayrimenkuller oluşturuyor.

Projeler bütününde gelişen gayrimenkul pazarında " lansman ve teslim süreci " 24 ay kabul edilir ise satış vaadi ile satılan gayrimenkullerin TÜİK verilerinde yer bulma süreci 24-30 ay'ı buluyor.

Bu durumda ise;yerli ve yabancılara yapılan satışlar objektif olarak değerlendirilemiyor. İddaam, son yıllarda Türkiye 'de yılda 2 milyona yakın gerçekleşen satışın rakamlara yansıyamadığı gerçeğidir.

Türkiye Gayrimenkul pazarında gerçek ve güncel veriler ile hareket edilebilmesi için;

- projelerde garantörlük kapsamında noterde düzenlenen satış vaadi sözleşmelerinin; noterler tarafından...

- taraflar arasında düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinde ödenen damga vergilerinin; ilgili  vergi kurumları tarafından...

- tapu'da gerçekleşen satışların; tapular tarafından...

Bilgi ve veri akışının sağlanması gerekmektedir.

Önerdiğim kurumlar ile sağlanacak veri akışı gayrimenkul pazarında %90'ların üzerinde yıl içi gerçekleşen "yerli ve yabancı gayrimenkul satış " sonuçlarının en sağlıklı şekilde TÜİK tarafından oluşturulmasını sağlayacaktır.


Bilge Özdemir

Keleşoğlu Holding

Pazarlama ve Satış Koordinatörü