19 / 05 / 2024

Yöresel evler Başbakan tarafından açıklanacak!

Yöresel evler Başbakan tarafından açıklanacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye'nin 7 bölgesindeki köylerde yöresel mimari geleneğini canlandırmak üzere yürüttüğü projeyi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak. Güneydoğu Anadolu bölgesinin projeleri devam ediyor...




Yöresel mimariler konusunda, şuan Zonguldak'tan Artvin'e kadar, Amasya, Çorum'da dahil olmak üzere çalışmalar bitirildi. Güneydoğu Anadolu bölgesinin projeleri devam ediyor. Yöresel Mardin evleri ve taş evlerinin çalışmalarına ise başlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı köylerde yöresel mimari geleneğini canlandırarak sağlıklı, modem, afete dayanıldı konut projeleri üretecek. Karadeniz bölgesi ile ilgili çalışmalar tamamlanırken, Güneydoğu Anadolu bölgesinin projeleri devam ediyor. Yöresel Mardin evleri ve taş evlerinin çalışmalarına da başlanan çalışma kapsamında, 7 bölgenin yöresel mimarisi hazırlanacak. Her bölge için en az 12 tip proje yapılacak ve tamamlandığında tanıtımı Erdoğan'ın katılacağı program ile yapılacak.

KÜLTÜREL YAPI ÖNEMLİ

Kırsal alanlardaki kaçak, denetimsiz yapılaşma ve modem malzemelerin bilinçsiz kullanımı nedeniyle yüzyıllardır süregelen ve Türkiye'nin her ilinde farklı zenginlikler barındıran kırsal yapım geleneği, tehdit altında. Bakanlık çalışma başlatarak bütün yörelerin mimarisine uygun yapı projeleri hazırlıyor Projelerde, yöre halkının ihtiyaçlan, yaşam koşullan, alışkanlıklan göz önünde bulundurularak, yöresel yapım geleneğine uygun daha güvenli, sağlıklı yapılar oluşturulmaya çalışılacak.

TOKİ YEN BİNALARINA TASARIM

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, 65 projede 25 bin 836 konutun yöresel mimariye uygun planlandığını açıklamıştı.  TOKİ  Başkanı Karabel, 25 bin 836 konutun, 100 bin nüfuslu bir şehir anlamına geldiğine dikkat çekmişti. TOKİ Başkanı, geleneksel Türk mimarisinin ve kültürünün korunması, yöresel mimarinin geliştirilmesi için TOKİ'nin inşa ettiği binaların cephelerinde yeni tasarımlar yapıldığını söylemişti.


Yeni Şafak

Geri Dön