15 / 11 / 2024

Yozgat Sorgun'daki jeotermal su yatırımcı bekliyor!

Yozgat Sorgun'daki jeotermal su yatırımcı bekliyor!

Türkiye'nin zengin yer altı kaynaklarına sahip Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, İl Özel İdaresi tarafından açılan kuyulardan elde edilen jeotermal su, yatırımcıların ilgisini bekliyor.




Türkiye'nin zengin yer altı kaynaklarına sahip Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, İl Özel İdaresi tarafından açılan kuyulardan elde edilen jeotermal su, yatırımcıların ilgisini bekliyor.


Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Özel İdaresi tarafından biri geri dönüşüm kuyusu olmak üzere 7 kuyu açıldığını, kuyuların 5'inden verim alındığını söyledi.


Kuyulardan saniyede 120 litre sıcak su elde edildiğini ve sadece 20 litresinin termal amaçlı kullanıldığını belirten Şimşek, "En az 5 termal tesise yetecek kadar suyumuz bulunuyor. 100 litre Jeotermal kaynak su yatırımcılarını bekliyor. Belediye olarak yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız" dedi.


Şimşek, Sorgun'da çıkan 80-83 derece sıcaklıktaki termal suyun şifalı olduğuna ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılabildiğine dikkati çekti. 


İçilebilir özelliğe sahip termal su


Türkiye'nin içilebilir özelliğe sahip nadir termal suyuna sahip olduklarını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:


"İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji Hidroklimatoloji kürsüsünde yapılan araştırmalara göre, termal suyumuzun romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, hastalık ve ameliyat sonrası rahatsızlıklar ile metabolizma bozukluklarına iyi geldiği bildirildi. Bunların haricinde eklem, doku mide, bağırsak ve cilt hastalıklarının tedavisinde, cildi güzelleştirmede, vücut hareketlerini ve kasların uyumlu kullanımını etkileyen hastalıklarda, stres bozukluğu ve spor yaralanmalarında destekleyici, tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir nitelikte olduğu bilinmekte."


Şimşek, İller Bankasından aldıkları kredi sayesinde yaptıkları ısıtma sistemiyle ilçede 2 bin konutun jeotermal suyla ısındığını da aktardı. İlçede vatandaşların yıllık bin 320 lira civarında harcamayla konutlarını ısıtabildiğini anlatan Şimşek, sera, cami, okul ve yurtların ısıtılmasında da termal suyun kullanıldığını anlattı.


Termal ısıtma ile Türkiye'nin en kaliteli domateslerinin de ilçedeki serada yetiştirildiğine değinen Şimşek, "Şu anda ilçemizde termal su ile ısıtılan bir seramız var. 25 dönüm üzerine kurulan bu seramızda üretilen domateslere yurt genelinde büyük ilgi var. Burada üretilen domatesler  Ankara  ve İstanbul'da marketlerde satılıyor. Milletvekillerimiz, bakanlar, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımıza kadar bu domatesler ulaşıyor" ifadelerini kullandı.


Milliyet


Geri Dön